Houtsoorten, welke soorten zijn er?

Houtsoorten, welke soorten zijn er?

Houtsoorten, welke soorten zijn er? Er bestaan veel verschillende houtsoorten. Als je iets wilt maken van hout of je bent gewoon benieuwd welke houtsoorten er zijn, kun je in dit artikel een antwoord vinden op de vraag welke houtsoorten zijn er?

Houtsoorten, ruim aanbod

Als je het over houtsoorten gaat hebben dan kun je hier gerust een tijdje voor gaan zitten. Je hebt op de wereld zoveel verschillende soorten hout dat je niet weet waar je moet beginnen. Als je dan ook nog eens de verschillende soorten hout van elkaar wilt gaan onderscheiden begin je aan een behoorlijk ‘zware’ klus. Als je gaat kijken naar een beperkt gebied waar je maar een klein aantal houtsoorten hebt dan is dit nog wel te doen als je er ten minste al iets over weet. Kijk je naar de houtsoorten in een uitgestrekt gebied zoals in Brazilië of Indonesië waar de bosoppervlakten zeer groot zijn, dan is dit bijna een onmogelijke taak. Door de grote diversiteit van tropische wouden en omdat er veel voorkomende soorten bomen uit dezelfde plantengeslachten naast elkaar voorkomen kun je bijna geen onderscheid meer maken. Als je alleen al aan meranti denkt dan heb je al rode meranti, witte en gele meranti en hiervan heb je dan ook nog tien verschillende soorten.

Houtanatomie

Met behulp van houtanatomie is het mogelijk om de verschillende soorten vast te stellen. Je ziet dat er in de praktijk nogal eens fouten worden gemaakt over de houtsoorten. Ben je houthandelaar dan kan het in sommige gevallen veel voordeliger voor je uit komen als je (bewust of onbewust) een onjuiste naam van de houtsoort opgeeft.

Met houtanatomie kun je op diverse niveaus naar hout kijken met een loep, met een microscoop of met een elektronenmicroscoop. Op deze manier zie je de structuur van de houtsoort die dan betrouwbare gegevens op kan leveren voor de identificatie.

Houtsoorten – tropisch hardhout

Een van de meest gebruikte houtsoorten op dit moment is wel het tropisch hardhout. Als je tropisch hout gebruikt dan is dit niet alleen geschikt voor GWW toepassingen maar het heeft ook natuurlijke en warme vormen als je deze houtsoort in de tuin wilt gebruiken (zeer populair). Als je tropisch FSC-hout gebruikt dan gebruik je een duurzame houtsoort. Door dit soort hout te gebruiken bescherm je dan ook nog eens de tropische bossen. Tropisch hardhout kom natuurlijk uit de tropen, als je naar de kleur van dit hout kijkt dan is het vaak donkerder dan van het hout uit andere gebieden. Nu moet je niet denken dat het tropisch hout altijd hardhout is. Tropisch hout is zo zwaar is dat het zinkt. De tropische hardhout soort wordt in Europa veel gebruikt om kozijnen en vloeren te maken. Loofhout is een houtsoort dat van loofbomen afkomstig is, loofhout heeft een andere opbouw en heeft minder lucht in de structuur.



Houtsoorten – Europees hardhout

Binnen onze eigen grenzen kun je ook een keuze maken uit veel goed Europees hardhout. Deze soorten hardhout doen  kwalitatief gezien niet onder voor de tropische hardhoutsoorten en wat betreft de levensduur kun je ze goed met elkaar vergelijken. Nu is het natuurlijk wel zo als je het hout dicht bij huis in kunt kopen dat je het ook goedkoper zou kunnen verkopen. Als dan ook nog blijkt dat het Europese hardhout kwalitatief hetzelfde is dan kun je hier veel op besparen, alleen al als je gaat letten op de transportkosten. De bekendste houtsoorten die je in Europa vindt zijn eikenhout, douglas, robina en tamme kastanje. Vooral als je kiest voor robina kies je voor een goede Europese houtsoort, het hout heeft goede eigenschappen. Robina komt verspreid voor in Europa en je kunt wel stellen dat het een van de meest duurzame houtsoorten is van Europa. Robina kent vele toepassingen. Ook het Europees hardhout moet zijn voorzien van een keurmerk, hierdoor is de duurzaamheid en de afkomst van het hout gegarandeerd.

Houtsoorten – naaldhout

Dan hebben we in Europa ook nog het naaldhout als houtsoort. Er zijn binnen Europa grote voorraden naaldhout die voldoen aan de kwaliteitseisen. De bekendste naaldhoutsoorten die je binnen Europa hebt zijn toch wel douglas, lariks, grenen hout,  vuren hout, de grove den en de fijnspar. Als je kiest voor Europees naaldhout dan kies je voor een houtsoort dat je een groot financieel voordeel op kan leveren. Als je naaldhout gaat vergelijken met materiaal als staal dan kun je wel zeggen dat het een kostenbesparend product is. De duurzaamheid van Europees naaldhout kun je erg hoog noemen, dit komt door de lage energiekosten van de productie, dit hout heeft een lange levensduur en het is recyclebaar.

Houtsoorten – het gebruik

Je hebt op de wereld wel tienduizenden houtsoorten, hier worden er maar ongeveer duizend van gebruikt. Als je alleen al naar Nederland en België kijkt dan worden hier ongeveer 200 houtsoorten gebruikt, hiervan worden er 100 regelmatig gebruikt de andere soorten maar af en toe. Als je gaat kijken hoeveel verschillende houtsoorten we in Nederland hebben dan kom je tot een aantal van 67 soorten.

Houtsoorten, het onderscheid

Hout wordt meestal in twee groepen verdeeld, loofhout en naaldhout. Het loofhout is afkomstig van loofbomen en wordt ook wel hardhout genoemd. Maar er zijn ook loofbomen die heel zacht hout leveren daarbij kun je denken aan de linde, populier en wilg. De boomsoort speelt een rol voor de hardheid, maar het ligt ook aan het groeiklimaat. Dan is er naaldhout en dit komt uiteraard van de naaldbomen. Deze bomen hebben bladeren in de vorm van naalden en ook schubvormige bladeren of brede naalden komen voor. Meestal zijn de naaldbomen het hele jaar door groen en ze groeien in de gematigde streken en in de bergen op grotere hoogtes.

Hout, een prachtig materiaal

De natuur geeft ons veel cadeautjes, denk daarbij aan het mooi hout. Het geeft een natuurlijke uitstraling, is (meestal) duurzaam en je kunt het voor veel doeleinden gebruiken. Door op de juiste manier met de houtleveranciers, de bomen, om te gaan kan de mens lang plezier beleven aan en gebruik maken van hout. Het belang van het milieu zorgt ervoor dat er niet zomaar bomen gekapt zullen worden. Dit gebeurt op veel plaatsen met beleid, maar dit kan nog steeds verbeterd worden.



Er zijn nog legio andere houtsoorten op te noemen. Maar welke houtsoorten zijn nou het meest geschikt als haardhout om te stoken in uw houtkachel? Op deze vraag heeft haardhout.nl het antwoord. Welke soorten haardhout zijn geschikt voor de houtkachel.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 33103x
Toegevoegd: 10-07-2015 16:31
Gewijzigd: 22-08-2015 13:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!