Alles wat je moet weten over vijvers

Alles wat je moet weten over vijvers

Alles wat je moet weten over vijversHet hebben van een prachtige tuin is bijna het fijnste wat er is, want dan kun je er optimaal van te genieten wanneer de zomerperiode aanbreekt. Heb jij jouw tuin naar een hoger niveau willen brengen door een vijver aan te leggen? Dan zul je daar uiteraard het een en ander voor nodig hebben en ook moeten weten. In dit artikel zullen wij de vertellen wat je allemaal over vijvers moet weten. Lees snel verder!

Soorten vijvers

Voordat je een vijver gaat aanleggen, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten vijvers zijn die in de tuin gelegd kunnen worden. Wanneer hier kennis van is, kan er een weloverwogen keuze gemaakt worden voor de eigen tuin. Ten eerste kan er voor een tuinvijver gekozen worden. Dit soort vijvers komen het meest voor in Nederland en is vaak voorzien van planten en vissen. Deze vijvers vragen echter veel zorg en aandacht, omdat het belangrijk is dat het er mooi en gezond uitziet. Ook een minivijver komst steeds vaker voor, maar dan vooral bij nieuwbouwwoningen. Dit type vijver is ideaal voor een kleine tuin of wanneer er genoeg ruimte over moet blijven voor andere zaken in de tuin, zoals een tuinhuis of bebouwing. Wil je liever een siervijver? Dan zul je een echte parel hebben om naar te kijken. Bij deze vijver is er namelijk extra aandacht voor het uiterlijk van de vijver. Zo een vijver zal van de meest waanzinnige waterplanten en bijzondere vissen voorzien zijn. Het water van een siervijver hoort glashelder te zijn, zodat alle prachtige vissen en planten goed te zien zijn. Een Japanse koivijver is ook een optie waaruit gekozen kan worden en zeer populair in ons land. Koivissen zien er niet alleen bijzonder uit, maar ze zijn ook een lust voor het oog. Ook een koivijver eist veel aandacht, omdat het belangrijk is dat de koivissen in een gezonde leefomgeving vertoeven. Deze vissen krijgen speciaal visvoer en daarnaast moet het zuurstof in het water op een gezonde peil blijven. Tot slot kan de tuin voorzien worden van een visvijver. In een visvijver kunnen verschillende soorten vissen verblijven. Een visvijver heeft meestal weinig tot geen beplanting, omdat de nadruk vooral op het hebben van vissen ligt. Heb je een idee van het type vijver dat je in de tuin wilt hebben? Dan is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt om de vijver te kunnen onderhouden. In het volgende stuk zullen we ingaan op het belang van een vijverpomp. 

Vijver pomp 

Voordat een vijver in de tuin gelegd wordt, is het belangrijk om vooraf na te denken over het type vijverpomp dat nodig zal zijn. Zo zijn er pompen die het beste buiten de vijver blijven of pompen voor in de vijver. Wanneer je geen idee hebt welke pomp het beste voor jouw vijver is, kan er naar de modellen gekeken worden die iets luxer zijn. Bijna alle luxe modellen kunnen zowel binnen als buiten de vijver geplaatst worden, omdat deze pompen van rubberen ringen zijn voorzien. Dit kan voorkomen dat er lekkages zijn. Het is echter belangrijk om te letten op de opvoerhoogte van de pomp. Dit staat meestal in meters uitgedrukt en geeft informatie over de kracht van de pomp. Hoe hoger het getal is, hoe meer kracht de pomp heeft. Daarnaast kan een pomp met een hoger getal ook voor andere zaken, zoals een waterval ingezet worden. De pomp heeft niet meer vermogen dan de opvoerhoogte. Deze informatie is te vinden bij de technische specificaties. Wat ook belangrijk is om te weten, is dat de vijverwereld ook onderscheid maakt tussen een synchrone- en asynchrone motor. Een asynchrone motor kan later nog in snelheid aangepast worden door een toerentalregelaar, terwijl een synchrone motor juist zuiniger is en niet in snelheid aangepast kan worden. Twijfel je over de capaciteit van de motor? Dan is het raadzaam om voor een pomp te kiezen met een asynchrone motor. Pompen met een asynchrone motor zijn ook het beste voor de momenten dat er veel water verplaatst moet worden. Zolang de vijverpomp met zorg onderhouden wordt, kan er jaren van genoten worden. 


Vijverfilter 

Bij het hebben van een vijver is een vijverfilter ook onmisbaar. Een vijverfilter zorgt er namelijk voor dat het water in de vijver helder en gezond blijft. Zo kunnen vissen en andere bewoners van de vijver er zonder problemen verblijven. Ook voor de planten in de vijver is het belangrijk om een gezonde leefomgeving te hebben. Bijgevolg, zal de vijver er mooi uitzien en kun je er optimaal van genieten. Een vijverfilter wordt voornamelijk gebruikt bij vijvers met een inhoud tot 20.000 liter water en waar weinig of geen vissen zwemmen. Een filter kan goed onder de grond geplaatst worden en ook op waterniveau. De plaatsing van een vijverfilter hangt uiteraard van het type vijver af. Het fijne aan de vijverfilters van tegenwoordig is dat ze zo gevorderd zijn, dat er ook hele schoonmaaksystemen voor ontwikkeld zijn. Dit maakt het natuurlijk makkelijk om een vijverfilter te hebben en te onderhouden. Zo is een OASE vijverfilter de expert op het gebied van schoonmaaksystemen en daarnaast zijn ze ook makkelijk te gebruiken. Voor mensen die het vaak druk hebben, is dit heel ideaal, omdat zij niet veel naar hun vijver om hoeven te kijken. Zijn er onderdelen die aan vervanging toe zijn? Dan kunnen deze makkelijk online besteld worden. Uiteraard zijn er ook andere vijverfilters waaruit gekozen kan worden. Hiervoor kanner online onderzoek gedaan worden naar andere merken of er kan advies gevraagd worden aan een vijver expert. Samenvattend, er zijn verschillende soorten vijvers die in de tuin geplaatst kunnen worden. Zo kan er gekozen worden voor een typische tuin vijver met vissen en planten. Deze komen vaak voor in Nederland. Andere vijvers waarvoor gekozen kan worden zijn: mini vijvers, siervijvers, koivijvers of visvijvers met verschillende vissen. Voordat een besluit op een vijver gemaakt wordt, zijn er enkele essentiële zaken die voor de vijver nodig zijn. Een vijverpomp is hier één van. Heb je geen idee welke pomp het beste voor jouw vijver is? Dan is het raadzaam om een iets luxere pomp te kiezen. De meeste luxe pompen kunnen binnen en buiten de vijver geplaatst worden. Naast een vijverpomp is een vijverfilter ook nodig. Een vijverfilter zorgt er namelijk voor dat het water schoon en gezond blijft. Zo blijven vissen, planten en andere bewoners van de vijver ook gezond. Wanneer een vijverfilter een goed schoonmaaksysteem heeft, heb je een onderhoudsvriendelijke vijver.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 841x
Toegevoegd: 28-11-2022 13:27
Gewijzigd: 30-11-2022 11:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!