vijver helder

Manieren om je vijver weer helder te maken

vijver helderBen je op zoek naar manieren om je troebele of groene vijver weer helder te maken? Neem dan vooral de informatie in dit artikel goed door. De kans is groot dat je met één van onze tips straks weer over een kraakheldere vijver beschikt! Een troebele, groene vijver ontstaat altijd door algen. Vandaar dan ook dat we ons op deze pagina met name op de bestrijding van algen richten.

Groene vijver komt door algen

Een groene vijver ontstaat altijd door algen. Algen in de vijver bestaan uit zweefalgen en draadalgen. Ze komen van nature voor in beken, meren en plassen maar eigenlijk in elk water. Ze horen ook gewoon thuis in je vijver. Want de alg staat aan 't begin van de voedselketen. Ze zijn erg van nut in je vijver aangezien waterdiertjes ervan leven en ze veel zuurstof produceren. Je wilt echter niet teveel algen in je vijver hebben! Met name de zweefalgen maken het water troebel. Daarnaast kunnen algen andere belangrijke vijverplanten verstikken wanneer je hier teveel van in je vijver krijgt. Draadalgen groeien vanaf de vijverbodem (of andere plaatsen waaraan ze zich kunnen vasthechten) naar de oppervlakte en klonteren daar samen. Ze zijn gemakkelijk uit het water te scheppen en zorgen niet voor troebel water.

Zweefalg

Om te begrijpen hoe je vijver troebel wordt is het belangrijk om wat meer te weten te komen over zweefalgen. Dit zijn namelijk z.g. eencellige plantaardige organismen. Het is een tussenvorm tussen een bacterie en plant. Zelf maken ze dan ook geen bladgroen aan maar ze kleuren alleen groen wanneer ze voedingsstoffen opnemen. Bij lagere watertemperaturen zijn ze inactief. Bij warmere temperaturen vermeerderen ze zichzelf echter razendsnel door deling. Ze vormen dan kolonies en kleuren het water in de vijver groen.

Zelfs wanneer je een vijver hebt gevuld met helder kraanwater is het wachten totdat de algen zichtbaar worden. Zweefalgen (maar ook andere algensoorten) komen gemakkelijk mee met planten en vissen of de sporen worden door regen in je vijver gebracht. Je vraagt je misschien af waarom al die algen in je vijver zo hard groeien maar bij anderen niet? Daarover hieronder meer informatie.

Waarom de ene vijver helder is en de andere niet

Waarom zijn andere vijvers altijd kraakhelder terwijl die van jou troebel blijft, wat je er ook aan doet? In de meeste gevallen zijn zweefalgen de veroorzaker van troebele vijvers. En die algen hebben weinig nodig om te kunnen groeien. Wanneer er in het water voldoende voeding zit en zolang ze een klein beetje zonlicht kunnen opvangen, kunnen ze zich gemakkelijk vermenigvuldigen. Ook draadalgen vermenigvuldigen ze zich al heel vroeg in het seizoen, waardoor ze de aanwezige vijverplanten kunnen overwoekeren.

Deze vangen dan te weinig licht op en sterven af. Zonder voeding en zonlicht kunnen algen niet groeien. Een troebele vijver wordt dus vrijwel altijd veroorzaakt door teveel voeding in het water of teveel zonlicht op de vijver. Een verstoord evenwicht is de grootste boosdoener van algengroei en dus troebel vijverwater. Hieronder vind je een aantal tips om je vijver weer helder te maken.

Plaats veel zuurstofplanten in je vijver

Heb je een vijver die maar troebel blijft? De kans is groot dat je te weinig zuurstofplanten in het water hebt geplaatst. Deze planten nemen heel veel voedingsstoffen op uit het water, zodat er minder overblijft voor de algen. Waterplanten zoals waterpest, glanzend fonteinkruid en hoornblad zijn bekende zuurstofplanten die het in iedere vijver goed doen. Je kunt niet voldoende van deze waterplanten in je vijver zetten.

Creëer schaduwplekken

Algen groeien op voeding en zonlicht. Een gezonde vijver heeft zonlicht nodig maar niet teveel. Veel zonlicht zal namelijk de algengroei flink bevorderen. Het beste is om je vijver op het zuidwesten te plaatsen of op het westen. Heb je een vijver die op het zuiden is geplaatst? Dan kan je zelf meer schaduwplekken creëren met bijvoorbeeld waterlelies of plant struiken bij de vijver die voor schaduw zorgen. Voor een gezond vijverleven heb je zonlicht nodig maar niet teveel!

Plant snelgroeiende planten en verwijder ze weer

Heb je last van een explosieve algengroei in je vijver? Dan zitten er in het vijverwater veel te veel voedingsstoffen. Vijverexperts lossen dit probleem vaak op door tijdelijk een hoeveelheid wieren in het water te plaatsen. Deze groeien erg snel zonder dat ze zorgen voor een vertroebeling van het water. Ze halen veel voeding uit het water. Wieren kun je bij iedere vijverspeciaalzaak kopen. Plaats ze bij voorkeur in het vroege voorjaar in de vijver en laat ze een aantal maanden stevig doorgroeien. Je haalt ze eruit zodra de vijver weer helder is.

Haal rottende plantenresten en vuil weg

Een gezonde vijver is heel goed in staat om zichzelf in balans te houden. Rottende plantenresten worden weer gebruikt door andere planten om te groeien. Maar een troebele, smerige vijver heeft onderhoud nodig. Voorkom dat er al teveel afvalstoffen in je vijver komen en verwijder daarom afgestorven planten op tijd. Verwijder ook ander afval uit de vijver zoals bladeren. In de herfst kortwiek je alle vijverplanten en plaats je een vijvernet om te voorkomen dat er vuil inwaait.

Plaats alleen meer vissen als de vijver in balans is

Voor alle vijvers geldt dat je voorzichtig moet zijn met het nemen van vissen. Dat geldt voornamelijk voor nieuwe vijvers. Een vijver moet goed uitgebalanceerd zijn voordat je hier vissen in zet. Dat betekent dat de vijver bestaat uit veel waterplanten zoals zuurstofplanten. Vijvers met veel beplanting kunnen automatisch meer vis bevatten. Blijft je vijver troebel, wat je er ook aan doet om het te verhelpen? Misschien zitten er in je vijver wel te veel vissen en is het een idee om een aantal daarvan weg te doen.

Helder water met behulp van UV-lamp

Je vijverwater helderder maken met behulp van een UV-lamp werkt bijna altijd. In plaats van een UV-lamp kan je ook een UV-filter nemen. Deze lampen/filters helpen tegen zweefalgen. De algen worden gedood door ultraviolet licht. Bedenk wel dat deze lampen alleen het probleem bestrijden en niet de oorzaak. Gebruik je de lamp even niet, dan wordt je vijver na verloop van tijd weer troebel. En bedenk ook dat de UV-straling andere levende organismen ook dood! Dus ook alle nuttige bacteriën die in je vijver leven. Er zijn veel betere en goedkopere alternatieven voorhanden. Je vijver op een natuurlijke wijze weer helder krijgen is minder lastig dan je denkt.

Vijverwater zo nu en dan verversen met kraanwater

De kwaliteit van je vijverwater gaat er eigenlijk jaar naar jaar een beetje op achteruit. Tenzij jouw vijver optimaal in balans is. De oorzaak is zacht regenwater. In natuurlijke omstandigheden kan de natuur dit prima zelf reguleren maar een vijver is en blijft natuurlijk een afgesloten systeem. Test je water jaarlijks op hardheid en vervang ieder jaar ongeveer 10% van het vijverwater voor 'hard' kraanwater.

Samengevat:

Als je vijverwater helemaal groen uitslaat en je de planten + vissen niet of nauwelijks meer kan zien, dan heb je bijna zeker te maken met een explosieve groei van algen. Dit kan je voorkomen maar je kunt de algen ook bestrijden. Gebruik nooit en te nimmer chemische bestrijdingsmiddelen! Dit is desastreus voor al het leven in de vijver en het milieu. Groen water wordt bijna altijd veroorzaakt door zweefalgen. Controleer hoe het zit met je waterwaarden. Je kan bij elke vijverspeciaalzaak een watertest laten afnemen. Let op het voeren van je vissen. Overmatig veel voeren zorgt voor teveel voedingsstoffen in het water waardoor je algengroei bevordert.

Je moet altijd zorgen voor voldoende schaduw in de vijver. Maar een vijver heeft ook zonlicht nodig. Gebruik veel zuurstofplanten. Deze halen voeding uit het water en geven zuurstof af. Ververs je vijverwater op zeer warme zomerdagen met koud kraanwater. Je brengt de temperatuur omlaag en de algen zullen daardoor zich minder snel delen en je brengt mogelijk de waterhardheid terug tot een normale waarde (test daarvoor en daarna wel je waterwaarden). Of gebruik een UV- lamp. Deze doodt echter niet alleen de algen maar ook al het andere kleine leven in je vijver....






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3681x
Toegevoegd: 16-11-2016 22:14
Gewijzigd: 04-12-2016 20:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!