Eikenhout

Alles over eikenhout

EikenhoutEikenhout is een van de meest populaire houtsoorten voor bijvoorbeeld meubels, schuttingen en ander tuinhout. Dat komt voornamelijk omdat dit hout hard en stevig is maar tegelijkertijd wel relatief makkelijk te bewerken. Maar er is veel meer over deze houtsoort te vertellen.


Dit artikel over eikenhout is onderverdeeld in een aantal categorieën:

 • Wat is eikenhout precies?
 • Welke soorten eikenhout zijn er?
 • Waar komt eikenhout vandaan?
 • Wat zijn de kenmerken van eikenhout?
 • Hoe duurzaam is eikenhout?
 • Waar wordt eikenhout zoal voor gebruikt?
 • Wat kost eikenhout?
 • Wat zijn voor- en nadelen van eikenhout?

Wat is eikenhout precies?

Eikenhout is een houtsoort afkomstig van de eikenboom. Het is een soort hardhout waardoor het van zichzelf erg sterk en hard is. Het is een van de meest bekende en gebruikte houtsoorten in Nederland, omdat het hout in Nederland groeit het eenvoudig te bewerken is in vergelijking met andere houtsoorten en gebruikt kan . Eikenhout is echter niet heel erg geschikt voor het gebruik met water. Daarom zal deze houtsoort geconserveerd en beschermd moeten worden om de houdbaarheid ervan te verlengen.

De kern van eikenhout heeft meestal een geelbruine tot donkerbruine kleur. De structuur is
sterk afhankelijk van de omstandigheden waarin de boom groeit.

Welke soorten eikenhout zijn er?

In Nederland hebben we het over het algemeen altijd over Europees eiken. De meeste
eikenhouten meubels die je in Nederlandse meubelwinkels tegenkomt zijn van Europees
eiken. Toch zijn er tal van andere eikensoorten te onderscheiden. Hieronder zetten we ze
allemaal op een rijtje:

 • Europees eiken

Europees is een van de bekendste en meest gebruikte soorten eik. Europees eiken is hard, sterk en is makkelijk te bewerken. Door een schaarste aan eikenhout is het hout de laatste jaren duurder geworden waardoor andere houtsoorten steeds meer gebruikt worden.

 • Amerikaans wit eiken

Dit soort eikenhout is lichter van kleur en afkomstig uit Noord-Amerika. De houtsoort is nauw verwant aan het Europees eiken.

 • Amerikaans rood eiken

Amerikaans rood eikenhout is roodachtig lichtbruin en wijkt daarmee af van het lichtere Europees eiken of Amerikaans wit eiken. Amerikaans rood eiken groeit zuidelijker dan het Amerikaans wit eiken waardoor de jaarringen groter zijn. Het hout is daardoor iets minder duurzaam en werkt meer.

 • Japans eiken

De Japanse eik vindt zijn herkomst in Oosterse landen, zoals Japan, China en Korea. De kleur is iets anders dan Europees eiken en is wat losser en licht van structuur. Het hout wordt veelal gebruikt als ‘buighout’ maar minder voor constructie en buitenwerk.

 • Donker eiken

Donker eiken is eigenlijk geen aparte houtsoort. Donker eiken is eikenhout behandeld met ammonia waardoor het hout verkleurt is. Het geeft het hout een meer donkere kleur vandaar de naam ‘donker eiken’. Donker eiken wordt veelal gebruikt voor meubels, zoals kasten omdat de uitstraling van het hout erg gewild is.

 • Oud eiken

Oud eiken is eigenlijk ook geen aparte houtsoort. De zegt het eigenlijk al, het is eiken maar dan heel erg oud. Oud eiken heeft een andere uitstraling, omdat het hout vroeger niet geselecteerd werd op noesten en onvolkomenheden. Oud eiken heeft door de grotere hoeveelheid noesten een meer natuurlijke uitstraling.

 • Steeneiken (azijnhout)

De steeneik vindt zijn herkomst in Zuid-Europa en wordt veel gebruikt ter beschutting van wind en zon. Aangezien de boom veel beschutting geeft wordt hij veel geplant in kuststreken. Het hout van de steeneik is zeer hard en erg zwaar.

Waar komt eikenhout vandaan?

De herkomst van eikenhout verschilt per soort eiken. Aangezien we in Nederland voornamelijk Europees eikenhout gebruiken, hebben we naar deze soort gekeken. De herkomst van Europees eiken ligt in het noordelijke halfrond. In Nederland wordt voornamelijk eikenhout gebruikt dat uit Europa en Noord-Amerika komt. Denk aan landen als Frankrijk, Roemenië, Oekraïne, Duitsland, Nederland en België.
In Europa hebben we wel een scheiding tussen de wintereik en de zomereik. De zomereik is de meest voorkomende en de meest gebruikte soort. De wintereik komt veel minder voor. De wintereik groeit vaak rechter en slanker en de vertakkingen van de boom zijn minder hoekig. Dit maakt de wintereik uitermate geschikt voor fineer.

Wat zijn de kenmerken van eikenhout?

Een houtsoort herkennen op het blote oog is vrij lastig. Eikenhout varieert qua kleur van lichtgeel tot donkerbruin. Dit verschilt per soort eiken en is afhankelijk van de omstandigheden waarin de boom groeit. Qua uiterlijk heeft eikenhout over het algemeen een warme en neutrale uitstraling en een fijne structuur.

Daarnaast is het hoge looistofgehalte kenmerkend voor eiken. Door het hoge looistofgehalte in het hout corroderen metalen die in contact komen met eiken snel. Het is daarom wenselijk om gebruik te maken van roestvaste bevestigingsmaterialen.

Hoe duurzaam is eikenhout?

Als je wilt weten hoe duurzaam een houtsoort is, kun je het beste kijken naar de duurzaamheidsklasse. Als hout een duurzaamheidsklasse van 1 heeft is het hout zeer duurzaam. Heeft het hout een duurzaamheidsklasse van 5 dan is het niet duurzaam. Eiken hout heeft een duurzaamheidsklasse van 2 en is daarmee een zeer duurzame houtsoort. Zie de tabel hieronder voor een vergelijk met andere houtsoorten en de verwachte levensduur:

Duurzaamheidsklasse Duurzaamheid Levensduur Voorbeelden houtsoorten
1 Zeer duurzaam 25 jaar of langer Teak, walaba
2 Duurzaam 15-25 jaar Eiken, Bangkirai, Kastanje, Mahonie, Wengé
3 Matig duurzaam 10-15 jaar Grenen, Meranti
4 Weinig duurzaam 5-10 jaar Amerikaans grenen, Vuren, iepen,
5 Niet duurzaam 5 jaar of korter Berken, beuken, populieren


Eikenhout is een hardhouten soort die zowel behandeld als onbehandeld voorkomt. Je kunt eikenhout prima onbehandeld laten en buiten laten staan en/of liggen. Het zal na verloop van tijd wel beginnen te vergrijzen. Wil je dus dat het hout dezelfde uitstraling behoudt dan is behandeling van het hout vereist.

Waar wordt eikenhout zoal voor gebruikt?

Eikenhout is een vergeleken met andere (harde) houtsoorten makkelijk te bewerken en erg duurzaam. Daarom wordt het gebruikt voor veel doeleinden. Eikenhout wordt onder andere gebruikt voor:
-        Het vervaardigen van meubels (kasten, tafels, banken etc)
-        Constructies
-        Deuren
-        Houten vloeren
-        Muurbekleding
-        Brug- en waterwerken
-        (luxe) tuinhuizen en blokhutten

Wat kost eikenhout?

Een goede vraag, maar zonder een eenduidig antwoord. De prijs van eikenhout is afhankelijk van meerdere factoren, zoals

 • Is het hout gedroogd of ongedroogd?
 • Is het hout gezaagd of (nog) niet gezaagd?
 • De kwaliteit van het eiken (veel noesten, weinig noesten
 • De herkomst van het eiken (bijvoorbeeld Noord-Europees of Zuid-Europees)

Om je toch een indicatie te geven van de prijs van eikenhout, vroegen wij een specialist om ons in hoofdlijnen een indicatie te geven van de prijs per m3 voor verschillende houtsoorten. Hij gaf ons de volgende prijzen (excl. BTW) door:
-        Eikenhout (ongedroogd):            € 1000 per m3
-        Eikenhout (gedroogd):                € 1750 per m3
-        Douglas:                                           € 550 per m3
-        Populieren:                                      € 700 per m3
-        Vuren:                                               € 280 per m3

Wat zijn voor- en nadelen van eikenhout?

Je weet inmiddels al heel erg veel van eikenhout, maar wat zijn de voor- en nadelen van eikenhout? Samengevat heeft eikenhout de volgende voordelen:
-        Makkelijk te bewerken
-        Duurzaam (zowel onbehandeld als behandeld)
-        Hard en sterk
-        Onderhoudsarm

Eikenhout kent ook enkele nadelen:

-        De prijs (door schaarste is het hout duurder geworden)
-        Niet geschikt voor in water (Eikenhout rot weg als het onbehandeld is en constant onder water staat)Hoe zit het eigenlijk met eikenhout en stoken. Eiken is als haardhout erg populair in Nederland. Het is een harde houtsoort dus het brandt lekker lang. Enige nadeel aan eiken openhaardhout is dat er tannine in zitten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: wouthegeman
Aantal keer gelezen: 9533x
Toegevoegd: 24-11-2017 11:45
Gewijzigd: 25-11-2017 11:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!