Huizen zoeken

Huizen zoeken, tips

Huizen zoekenWil je graag huizen zoeken en op jezelf gaan wonen of eindelijk samen gaan wonen? Lees dan deze tips door in dit artikel.

Huizen zoeken uit interesse

Bij huizen zoeken uit interesse kan het gaan om een soort "nieuwsgierigheid" welke huizen er voor hoeveel geld op de huizenmarkt te koop staan. Het kan ook je beroep zijn, een makelaar bijvoorbeeld zal de huizenmarkt moeten kennen om zijn of haar cliënten te kunnen adviseren. Je kunt met huizen zoeken ook een andere bedoeling hebben. Dat is het bekijken van huizen die te koop staan en die vergelijkbaar zijn met je eigen huis. Zo kom je er achter wat jouw huis ongeveer waard is, als je het nu zou verkopen.

Huizen zoeken, waar kijk je naar?

Je dient met diverse aspecten rekening te houden:

  • De leeftijd van het huis, wanneer is het huis gebouwd?
  • De ligging zowel ten opzichte van winkels, ziekenhuizen, openbaar vervoer (is er een station) en andere belangrijke voorzieningen. Wellicht is de afstand naar je werk ook belangrijk, of is er een goede verbinding met het openbaar vervoer? Wil jij zon in de tuin als je 's avonds thuis komt dan is de ligging van de tuin op het zuiden of westen belangrijk.
  • Het type huis: vrijstaand, hoekwoning, tussenwoning, appartement, bungalow. Houd er bij een appartement rekening mee dat er servicekosten bijkomen, die vaak niet worden vermeld.
  • De inhoud van het huis, hoeveel slaapkamers heb je nodig? Heb je een werkkamer nodig of wil je graag een hobbyruimte?
  • De oppervlakte van huis en tuin.
  • Hoe is de isolatie? Bij een huis dat wordt verkocht staat de isolatie aangegeven door de letters A t/m G. Er moet een document (energielabel) aanwezig zijn, dat de isolatie aantoont. Is dat label niet aanwezig bij verkoop, dan riskeert de verkoper een fikse boete. Energielabel A toont aan dat de isolatie goed is en dat loopt af naar energielabel G, waarbij de isolatie slecht is.
  • Is er een garage en/of carport aanwezig? Zo niet, is er een mogelijkheid om deze te bouwen?
  • Wil jij de badkamer boven of beneden?
  • Wil jij een tweede toilet op de eerste verdieping?
  • Wat ligt er op de vloeren, beneden en op de eerste verdieping?
  • Hoe is het uitzicht als je in de tuin zit, heb je wat privacy?
  • Wil jij in een rustige straat wonen (bijvoorbeeld op een woonerf), of gaat de voorkeur uit naar een wat drukkere buurt?
  • Heb je een eigen parkeerplaats voor het huis als er geen oprit aanwezig is?
  • Staat het huis, dat je op het oog hebt, dichtbij een gebied dat nog braak ligt? Vraag de gemeente naar de plannen met dat stuk grond.
  • Hoe hoog zijn de belastingen in stad of dorp waar wellicht jouw toekomstige huis staat?
  • Hoe is de buurt? Rijd op diverse tijden langs het huis en je krijgt wellicht al een indruk.
  • Is de woning instapklaar of komen er meteen veel kosten, zoals nieuwe vloeren, isoleren, nieuwe keuken, badkamer.  Goed om vooraf te weten.
  • Wat kan er nog van de koopprijs af? En hoeveel komt er bij aan kosten koper?
  • Neem zelf een bouwkundige mee om het huis te bekijken, zeker als de woning wat ouder is. Hoeveel kosten zullen er binnenkort komen, denk aan dak, kozijnen?
  • Hoe oud is de verwarmingsketel?
  • Ligt er glasvezel? Voor sommigen is dit erg belangrijk.

Ga je huizen zoeken? Online staan veel huizen te koop. Daarbij staat veel informatie. Naar aanleiding van die informatie weet je of je het huis wilt bezichtigen. Komt het huis in de buurt van jouw wensen? Noteer meteen de vragen die bij je opkomen als je online naar huizen zoekt.





De foto's die online staan  en die je vindt tijdens het huizen zoeken, zijn uit de meest ideale hoeken genomen en geven meestal een heel fraai beeld. Je zult zelf het huis moeten bekijken of de praktijk aan deze plaatjes voldoet. Omdat je tijdens het huizen zoeken veel huizen tegen zult komen, kun je kritisch zijn. Het aanbod is groot! Ga nooit over één nacht ijs als je een huis koopt, verdiep je er goed in. En heel belangrijk om te weten is de hoogte van de hypotheek. Dus vraag een vrijblijvend gesprek aan bij een bank wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Hoeveel rente en aflossing kun je betalen met jouw inkomen? Wat is verantwoord? Als je op bovenstaande informatie antwoord kunt geven en het bedrag van de hypotheek kent, dan kun je gericht huizen zoeken. En als je dan wat hebt gevonden, vraag je meteen een bezichtiging aan, zodat je niet achter het net vist. De huizenmarkt komt weer goed op gang, de hypotheekrente is in stijgende lijn. Dus heb je iets op het oog. Laat je echter niet verleiden om snel een huis te kopen omdat de rente nu nog erg laag is.

Huizen zoeken, een leuke sport

Wil jij geld investeren in onroerend goed? Dan zul je bekend zijn met de huizenmarkt en zien wat er zich afspeelt. Je hebt geld over en de rente die je ontvangt bij de banken is ontzettend laag. Je besluit om je geld te investeren in onroerend goed. De huizenmarkt trekt daarom jouw aandacht. Huizen zoeken is een dagelijkse bezigheid geworden. Je bent op zoek naar huizen, die courant zijn. Je zoekt huizen die tegen een lage prijs worden verkocht en waarmee jij denkt een mooie winst te behalen bij de verkoop ervan. Je komt inderdaad tijdens het huizen zoeken huizen tegen die tegen een relatief laag bedrag worden verkocht. Vaak zijn dat huizen van mensen die in een scheiding liggen, of mensen die de lasten van twee huizen niet langer kunnen/willen betalen. Dat zijn kansen om tegen een mooie prijs onroerend goed te kopen.

Ook huizen die op een veiling worden verkocht kunnen een koopje zijn. Je moet echter wel goed op de hoogte zijn van alle spelregels. Maar heb je wat geld over, dan kun je ermee "spelen" en een mooie winst behalen door deze huizen tegen een hoger bedrag te verkopen. Dit kun je alleen doen met geld dat je niet nodig hebt, want de verkoop kan meevallen, maar ook tegenvallen. Je kunt ook een makelaar in de arm nemen en hem of haar betalen om voor jou de aankoop en verkoop te regelen. Hoeveel kennis van zaken heb je zelf? Daarvan is de keuze afhankelijk. Huizen zoeken om deze snel weer te verkopen zal een totaal andere zoektocht zijn, dan huizen zoeken om zelf te bewonen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3410x
Toegevoegd: 27-12-2016 16:39
Gewijzigd: 15-04-2017 12:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!