Checklist verhuizen
Ga je binnenkort verhuizen en wil je graag weten wat je allemaal nodig hebt? In dit artikel vind je de checklist om te verhuizen en wordt het allemaal een stuk gemakkelijker. Raadpleeg daarom nu deze checklist wanneer je verhuisplannen hebt!
Verhuizen algemeen
Ben jij ook van de briefjes, overal briefjes leggen, memo's opplakken enz.? Wanneer je van plan bent te gaan verhuizen dan kunnen briefjes en memo's je goed van pas komen. Een verhuizing vindt meestal niet van de ene op de andere dag plaats. Er gaat de nodige voorbereiding aan vooraf. Briefjes, notities en memo's zijn in dat geval een goed middel om meteen als je ergens aan denkt er een briefje aan te hangen of op te plakken. Nou kunnen die losse briefjes uiteraard gemakkelijk weer los of kwijt raken. Als er dus een grote klus, zoals verhuizen, boven je hoofd hangt is een checklist wellicht een betere optie. Ben je als vaker verhuisd dan zul je er ervaring mee hebben en weten hoe alles de verhuiswerkzaamheden beste elkaar opvolgen. Is het je eerste keer dan wordt het wellicht een beetje puzzelen hoe je het verhuizen het beste kunt aanpakken. Wat heel belangrijk is om te weten: verhuis jij je spullen zelf of huur de een verhuisbedrijf?
Verhuizen binnen je stad of dorp
Soms verhuis je binnen je eigen gemeente. Je verhuist vanuit je ouderlijk huis naar zelfstandig wonen, een huis, een kamer of appartement. Het is belangrijk dat je een inschatting kunt maken van de hoeveelheid spullen die je mee kunt verhuizen. Ga je van een grote kamer in het ouderlijk huis naar een studentenkamer dan zul je niet zoveel spullen mee kunnen nemen en dan zal de checklist verhuizen niet zo erg groot zijn. Heb je echter samen met je partner een huurwoning en heb je een woning gekocht waar je over een maand in kunt, dan zal de checklist wel wat langer zijn. En ook dan is er de vraag: verhuis je zelf, of roep je de hulp van een verhuisbedrijf in? Binnen je eigen woonplaats verhuizen gebeurt vaak op eigen houtje met wat hulp van vrienden, die een grote aanhanger hebben bijvoorbeeld.
Verhuizen naar een ander dorp of andere stad
Voor het verhuizen van dorp naar stad of van stad naar dorp enz. is een verhuiswagen wellicht erg handig, of heb je vrienden of kennissen met behoorlijke grote aanhangwagens. Je kunt ook een boedelwagen huren. Je spullen komen dan droog op de nieuwe locatie. Uiteraard kun jij de verhuizing uit handen geven aan een verhuisbedrijf. Er wordt dan veel voor je geregeld. Je zult daar vooraf afspraken over maken. Wil jij dat de spullen door de verhuizers worden ingepakt en uitgepakt, of kies je ervoor om de verhuizers alleen de spullen te laten sjouwen en naar de nieuwe woonplek te verhuizen? Als je voordelig wilt verhuizen kun je kijken en bespreken wat je zelf kunt doen en wat je uitbesteedt. Als je veel zelf doet is het handig om een checklist verhuizen bij de hand te houden. Het geeft je houvast van de zaken die al zijn gedaan en die je weg kunt strepen en wat er nog geregeld moet worden. Maak een checklist die een beetje logisch in elkaar zit en die ongeveer in deze volgorde kan worden afgehandeld.
Wat staat er op een checklist verhuizen?
Online vind je veel info en tips over verhuizen, over zelf verhuizen en over het huren van een verhuisbedrijf. Verhuizen zorgt voor een heleboel chaos in huis en in je hoofd als jij er geen structuur in aanbrengt. Alle spullen worden ingepakt en de laatste dagen in je "oude" huis pak je mis op allerlei zaken als je luk raak alles in dozen stopt. Ook bij het uitpakken wordt het een grote stressboel als je niet weet waaraan en waarmee je moet beginnen. Maar er is meer….verhuizen is niet alleen inpakken, wegwezen en uitpakken. Er komt veel meer bij kijken, zelfs al weken voor de dag van de verhuizing ben je druk bezig met de voorbereidingen van de verhuizing. Maak het jezelf wat eenvoudiger en gebruik de checklist verhuizen die je online vindt. Je hebt daarmee een prima houvast, zelfs de volgorde op de checklist kun je aanhouden. Uiteraard bepaal jij uiteindelijk zelf wat er wanneer gebeurt. Een checklist verhuizen, zonder deze lijst is verhuizen bijna onbegonnen werk. Met de checklist verhuizen bij de hand zul je belangrijke zaken niet vergeten en er ook niet te laat mee zijn. Wat regel je zoal ruim voordat je gaat verhuizen en staat er zeker op de checklist verhuizen?
Alles over verhuizen, het nr. 1 platform voor verhuizen!
- Het op tijd opzeggen van de huur van je "oude" woning, dit voorkomt dubbele lasten.
- Bovenstaande geldt eventueel ook voor een gehuurde garage.
- Woon je in een koophuis, zet dit op tijd te koop, dit voorkomt dubbele woonlasten.
- Regel in geval van aankoop van een nieuwe of andere woning op tijd je hypotheek, de aanvraag neemt wat tijd in beslag en wat als je de hypotheek niet krijgt? Dan kun je dit maar beter op tijd weten.
- Informeer de aanbieder van telefoon en internet enz. dat je gaat verhuizen.
- Regel vrije dagen, verhuisverlof, bij je werkgever.
- Verhuis je ten gunste van je werk, vraag dan naar een vergoeding voor verhuiskosten.
- Kun je al in je nieuwe huis om maten op te nemen, doe dat. Kijk of die grote kast tegen de grootste wand past, neem de maten van ramen op voor gordijnen, rolluiken en dergelijke.
- Zet de automatische betalingen, die betrekking hebben op je "oude" huis op een bepaalde datum stop.
- Heb je een abonnement op de glazenwasser, zet dit stop, informeer het bedrijf.
- Vraag enkele verhuisbedrijven om een offerte en vergelijk. Verhuis je zelf, reserveer dan op tijd een aanhangwagen of een boedelwagen.
- Maak de kelder(kast) leeg, begin alvast om de voorraad boodschappen op te maken, maak de diepvriesproducten op en koop geen nieuwe voorraden meer, ook geen aanbiedingen!
- Ruim kledingkasten op, laat andere gezinsleden hun eigen kasten opruimen, en lever de kleding in (kringloop, kledingophaaldienst), die je het laatste jaar niet meer hebt gedragen.
- Ruim ook andere kasten op. Spullen die waarschijnlijk nooit uit de kast komen kun je beter op marktplaats zetten, naar een kringloop brengen of naar een vlooienmarkt.
- Ga je naar een andere gemeente laat je informeren over artsen, scholen, winkels, openbaar vervoer en andere zaken die voor jou belangrijk zijn, wellicht kinderopvang?
- Ga na wie je een adreswijziging gaat sturen.
- Licht de tandarts, de huisarts en de apotheek in over je verhuizing, een adreswijziging als je binnen je eigen gemeente verhuist, maar zeker ook als je buiten je gemeente gaat wonen. Zij zullen jouw medische gegevens dan doorsturen naar de zorgverleners in je nieuwe woonplaats.
- Heb je kinderen dan is zoeken naar een nieuwe school belangrijk en vervolgens op tijd je kinderen aanmelden.
- Informeer je verzekeringsmaatschappij(en) over je verhuizing.
- Informeer de leveranciers van gas, water en elektra. Zij komen de standen opnemen, zodat er een eindafrekening gemaakt kan worden voor je "oude" adres.
- Waar verblijven de kinderen en eventueel de hond en andere huisdieren op de dag van de verhuizing? Regel dit met vrienden of kennissen.
- Moet er een sleuteloverdracht plaatsvinden? Plan datum en tijd.
- Je hebt een sleutel van je nieuwe huis, je kunt alvast een begin maken met schoonmaken.
- Hang wat lampen op, zodat je 's avonds door kunt werken.
- Haal kant en klare maaltijden en uiteraard voldoende koffie, thee en frisdrank in huis.
- In je oude huis maak je de koelkast en diepvries helemaal leeg op de avond voor de verhuizing en je zet ze uit.
- Haal alvast wat spullen uit elkaar die in delen worden verhuisd, gemakkelijk voor de volgende dag.
- Op de verhuisdag zelf zorg je ervoor dat kleine kinderen en huisdieren opgevangen worden.
- Sleutels, geld, waardepapieren, sieraden en medicatie houd je in je handbagage zelf bij je.
- Loop nog een keer door het huis of alles er uit is en sluit af. Misschien nog even er door vegen? Lever het huis netjes op!
- Je levert de sleutel in bij de verhuurder, bij verkoop van je huis spreek je een sleuteloverdracht af.
- Zijn de meterstanden opgenomen? Zorg dat je zelf ook deze gegevens opslaat.
- Op weg naar je nieuwe adres.