Huis zelf verkopen op het internet

Huis zelf verkopen op het internet

Huis zelf verkopen op het internetHet lijkt een nieuwe trend om zelf je huis te verkopen. Het zelf verkopen van je huis bespaart al snel duizenden euro’s en dat hoeft niet ten kosten te gaan van de verkoopprijs en verkooptermijn.

Wanneer je een huis verkoopt vereist dit de juiste voorbereiding en ook qua taxatie zal het niet voor iedere woning even gemakkelijk zijn. Via diverse bedrijven kun je een ‘Te Koop’ bord laten maken en ook het plaatsen van een advertentie via www.funda.nl doe je met het grootste gemak zelf (via een online NVM makelaar). Blijk je uiteindelijk toch nog een makelaar nodig te hebben? Dan kun je deze later altijd nog inschakelen.

Wat doet een makelaar?

Niet iedereen weet wat er precies gebeurt wanneer je zelf een huis verkoopt. Om te zien wat er komt kijken bij het verkopen van een huis zetten we eerst alle taken van een makelaar op een rij. Een makelaar geeft advies over:

 • De prijs waarvoor je een huis het best kunt verkopen.

Het taxeren van een huis is niet altijd even gemakkelijk. Om de juiste prijs voor een huis te vragen is soms expertise van een makelaar nodig. De makelaar kan op een objectieve manier bepalen wat de waarde van een woning zal zijn.

 • Afspraken wanneer je ook toebehoren bij het huis levert als zonnepanelen, gordijnen of verlichting.

Het is soms moeilijk om met de kopende partij te onderhandelen. Een makelaar geeft precies aan wat wel en niet tot de koop behoort. De makelaar bemiddelt hiervoor tussen de koper en verkoper.

 • De wetten en regels die de kopende en verkopende partij heeft.

Aan het verkopen van een huis zitten een aantal wetten en regels. De ervaring van een makelaar kun je gebruiken om alles zo goed mogelijk en volgens het boekje te doen.

 • Het rondleiden van geïnteresseerden.

Het komt professioneel over wanneer de rondleiding door een makelaar gedaan wordt. De makelaar belicht alle belangrijke punten en geeft een positief beeld af van de woning.
De makelaar ontvangt een bepaald gedeelte van het bedrag waarvoor het huis verkocht wordt. Soms moet je onderhandelen over het bedrag dat je een makelaar betaalt. Vergelijk de tarieven van verschillende makelaars om goedkoper uit te zijn. Makelaars hebben zich verenigd binnen drie grote verenigingen:

 • NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaardij)
 • VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend goed)
 • VastgoedPRO

Wanneer je een makelaar kiest van één van deze verenigingen is de makelaar verplicht om een vaste procedure te volgen. De afspraken zijn ongeveer hetzelfde en dat gaat onder andere om zaken als:

 • Een makelaar moet af en toe laten weten wat er gedaan wordt om het huis te verkopen en wat hier de successen van zijn.
 • Een makelaar mag alleen werken voor de kopende of verkopende partij. Wanneer er een samenwerking met allebei de partijen plaatsvindt worden de belangen verstrengeld.
 • Alleen bij schriftelijke toestemming mag een huis worden verkocht.

Deelopdracht aan makelaar

Het verkopen van een huis hoef je niet helemaal alleen te doen. Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde deelopdracht. Bij een deelopdracht vraag je de makelaar om bepaalde zaken te doen en doe je bepaalde zaken zelf. Afhankelijk van de makelaar waarmee je zaken doet is dit in ieder geval weer anders.

Huis zelf verkopen via het internet

Er bestaan verschillende diensten waarmee je zelf je huis kunt verkopen. Zoek via Google eens op ‘zelf huis verkopen’ en ontdek websites als:

 • Zelfverkopen.nl

Zelfverkopen.nl helpt bij het verkopen van de woning. Het verkoopproces is opgedeeld in drie verschillende stappen. Eerst meld je de woning aan en wordt er een waardebepaling gedaan. Je maakt zelf foto’s van de woning en je maakt een verhaal over je huis. Op www.funda.nl en een aantal andere kanalen wordt een advertentie geplaatst. Wanneer een koper zich meldt geef je een rondleiding op je eigen tijdstip. Zelfverkopen.nl gaat de onderhandeling met de kopende partij aan en bemiddelt. De koopovereenkomst wordt door Zelfverkopen.nl opgemaakt en wordt door de kopende en verkopende partij getekend.

 • Mijnhuisverkoopikzelf.nl

Via Mijnhuisverkoopikzelf.nl kun je zelf je huis verkopen. Eerst plaats je de woning op de website en wanneer er geïnteresseerden zijn leid je deze rond. De onderhandelingen worden gevoerd en vervolgens sluit je de koop. Mijnhuisverkoopikzelf.nl maakt je huis vindbaar via het internet, brengt geïnteresseerden met je in contact en biedt ondersteuning als dat nodig is.

 • Makelaarsland.nl

Bij Makelaarsland.nl kun je zelf je huis verkopen. Volgens Makelaarsland.nl kun je veel zaken prima zelf doen en is het steeds minder vanzelfsprekend dat de makelaar alles doet. Je kunt zelf een tekst schrijven en foto’s om de woning te presenteren. Promoten is eenvoudig via verschillende websites en geïnteresseerden krijgen liever een rondleiding van de bewoner zelf. Wanneer het huis verkocht wordt helpt Makelaarsland.nl bij de juridische afwikkeling en het schrijven van een contract. Bij de onderhandeling word je steeds geadviseerd om niet teveel op de koopsom toe te geven.

Checklist voor het zelf verkopen van je huis

De volgende zaken mag je niet vergeten bij het verkopen van een huis:

 • Stel de vraagprijs en ondergrens van de vraagprijs vast om de onderhandelingen eenvoudiger te maken.
 • Voer belangrijke reparaties aan het huis uit om het aantrekkelijker voor de verkoop te maken.
 • Pleeg af en toe onderhoud aan de tuin om de woning klaar voor de verkoop te houden.
 • Zorg dat alle kamers netjes en opgeruimd zijn.
 • Plak een ‘Te Koop’ bord op.
 • Plan af en toe vrije dagen in om bezichtiging mogelijk te maken.
 • Maak foto’s en eventueel een video om de woning aantrekkelijk te maken voor de verkoop. Je kunt dit zelf of door een professional laten doen.
 • Verzorg advertenties via Funda.nl, makelaarsbladen en eventueel in de krant.
 • Stel een advertentietekst op.
 • Doe aan ‘Open Huis’ om het bekijken van de woning zo laagdrempelig mogelijk te maken.
 • Regel een overbruggingshypotheek wanneer je een andere woning gaat kopen.
 • Overleg met de notaris wanneer je een koper hebt gevonden.
 • Regel de verhuizing.
 • Verzorg een correcte afwikkeling wanneer je gaat verhuizen (opzeggen verzekeringen, meterstanden noteren bij afdracht en andere zaken).

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 10547x
Toegevoegd: 30-04-2015 15:14
Gewijzigd: 21-08-2015 15:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!