schilder bezig met latex

Wat kost een schilder?

schilder bezig met latexAls je op zoek bent naar een schilder voor binnen en/of buiten, dan is het goed om vooraf te weten wat de kosten ongeveer zijn. De kosten van een schilder hangen af van wat er gedaan moet worden, met hoeveel mensen ze komen, hoelang ze bezig zijn, maar ook van het materiaal dat ze gebruiken. Het is belangrijk om dit artikel door te lezen, zodat je zicht hebt op de kosten van een schilder.

Kosten schilder

Er bestaan verschillende soorten schilders, er bestaan schilders voor binnen en voor buiten. Er zijn ook schilders die zowel de boel binnenshuis alsook buiten aanpakken. De kosten zijn per schilder wisselend. De meeste schilders nemen zelf verf en materialen mee (de prijs van het materiaal zit vaak inbegrepen in het arbeidsloon, niet altijd). De kosten worden vaak berekend aan de hand van een aantal factoren, om je een beeld te geven (er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden):

  • Als het werk nauwkeurig gedaan moet worden, kost dat meer tijd en valt het ook duurder uit (ook wanneer het over een kleine oppervlakte gaat).
  • Het meest gekozen schilderwerk bestaat uit de kozijnen aan de binnenkant van de woning, inclusief verf en materiaal ben je dan al gauw rond de 950 euro kwijt.
  • Het schilderwerk van grote oppervlakten kost je voor een plafond van 60 m2 ongeveer 435 euro inclusief verf en materiaal.
  • Als het over gedetailleerd schilderwerk gaat, dan kosten bijvoorbeeld twee trappen die geschilderd moeten worden van ieder 15 treden, rond de 600euro inclusief verf en materiaal.

Factoren kosten binnenschilder

Er zijn nogal wat factoren die de kosten van de schilder beïnvloeden, denk daarbij aan:

  • De keuze, of je een binnenschilder of een buitenschilder kiest, beïnvloedt de prijs. Een binnenschilder kost gemiddeld tussen de 30 en 35 euro per m2 en tussen de 35-40 euro per uur. Bij gedetailleerd schilderwerk wordt er vaak een prijs per uur berekend. Als het over grotere oppervlakten gaat wordt er vaak met een prijs per m2 gerekend.
  • Een trap schilderen kost vaak tussen de 300 en de 700 euro, de prijs is dan inclusief het arbeidsloon, de verf, de materiaalkosten en de BTW. De prijs hangt af van de hoeveelheid werk (alleen een keer schuren en witten, schoonmaken en schilderen).
  • Een dakkapel schilderen kost tussen de 400 en de 930 euro, de prijs is dan inclusief het arbeidsloon, de verf, de materiaalkosten en de BTW. De prijs hangt af van alleen een zijpaneel schilderen, de zijbalk of de hele dakkapel inclusief kozijnen en ramen en/of extra werk zoals voorbehandelen, rot hout vervangen enz.
  • Het schilderen van de kozijnen kost tussen de 470 en de 1800 euro. De prijs is dan inclusief het arbeidsloon, de verf, de materiaalkosten en de BTW. De prijs hangt af van het aantal uren (uurtarief of tarief per m2), soms extra behandeling hout nodig. Het karwei kan ook voor een bepaald bedrag worden aangenomen, bij regelmatig onderhoud bijvoorbeeld. Er hoeven dan slechts de slechte stukken bijgewerkt, geverfd te worden en de rest is in korte tijd klaar.
  • Het schilderen van de deuren kost tussen de 270 euro en de 1950 euro, de prijs is dan inclusief het arbeidsloon, de verf, de materiaalkosten en de BTW. Maar de prijs hangt af van het aantal deuren en deurposten.
  • Een plafond schilderen in een keuken bijvoorbeeld kost tussen de 220 en de 1500 euro, de prijs is dan inclusief het arbeidsloon, de verf, de materiaalkosten en de BTW. De prijs hangt af van het aantal m2. Wellicht moeten ook de keukenkastjes geschilderd worden. Laat je een schilder komen, maak dan een lijstje van de werkzaamheden. Onderhoud kun je beter in één keer laten uitvoeren, er kan dan vaak een mooie prijs worden afgesproken.
  • Als het over grotere oppervlakten gaat, dan heb je vaak de keuze uit meerdere technieken die goedkoper kunnen zijn, namelijk sauswerk en spuitwerk. Het sauswerk kost tussen de 10 en de 15 euro per m2. Het spuitwerk kost tussen de 6 en de 10 euro per m2. Deze prijzen zijn dan inclusief het arbeidsloon en twee lagen verf. De kosten worden hoger wanneer er meerdere lagen nodig zijn.
  • Bespaar nooit op kwaliteit!

Factoren kosten buitenschilder

Een buitenschilder is vaak net wat duurder dan de binnenschilder. Dit heeft er mee te maken dat er buiten speciale verf gebruikt wordt en dat er meer materiaal  nodig is (bijvoorbeeld een steiger of een hoogwerker).

  • Gemiddeld kost een buitenschilder 35-40 euro per m2 en tussen de 40 en de 50 euro per uur.
  • Vaak wordt er een totaalprijs afgesproken met een buitenschilder voor de hele woning.


Om een beeld te geven over de kosten van de buitenschilder, zijn hieronder de gemiddelde kosten voor een woning weergegeven:

  • De kosten voor het schilderen van een appartement bedragen gemiddeld 1000 euro (inclusief arbeidsloon, verf, materiaalkosten en BTW).
  • De kosten voor het schilderen van een tussenwoning bedragen gemiddeld 1500 euro (inclusief arbeidsloon, verf, materiaalkosten en BTW).
  • De kosten voor het schilderen van een hoekhuis of twee onder één kap bedragen gemiddeld 3000 euro (inclusief arbeidsloon, verf, materiaalkosten en BTW).
  • De kosten voor het schilderen van een vrijstaand huis bedragen gemiddeld 6000 euro (inclusief arbeidsloon, verf, materiaalkosten en BTW).

Voordelen winterschilder

Er kan gekozen worden voor een goedkopere optie, de winterschilder. In de winter is het vaak minder druk voor de schilder en daarom kan er met een aantrekkelijke korting gebruik worden gemaakt van zijn diensten. Er wordt vaak een korting gegeven van 10-30% op het arbeidsloon. Er kan ook een vast bedrag af worden gesproken als korting. De kwaliteit is gewoon hetzelfde, maar u bent wel veel goedkoper uit. De schilder wil in de winter ook graag zijn werk uit kunnen oefenen, vandaar de aantrekkelijke kortingen.

Zelf verf kopen

Wanneer je de keuze maakt om het materiaal zelf te kopen, is het ook goed om te weten wat daarvan de kosten zijn. Hieronder de gemiddelde prijzen waar je aan kunt denken:

  • Grondverf kost per liter inclusief de BTW tussen de 20 en de 40euro. Het is goed voor 8-12 m2 per liter. Het is geschikt als onderlaag.
  • Beits en lak kost per liter inclusief de BTW tussen de 20 en de 55euro. Het is goed voor 10-16 m2 per liter. Het is geschikt als beschermlaag.
  • Dekkende verf kost per liter inclusief de BTW tussen de 20 en de 50euro. Het is goed voor 3-16 m2 per liter. Het is geschikt als verf voor binnen en buiten. 
  • Latex kost per liter inclusief de BTW tussen de 5 en de 15euro. Het is goed voor 3-10 m2 per liter. Het is geschikt als verf voor sauswerk.

Er zijn voordelen en nadelen aan het zelf kopen van materialen. De schilder koopt zijn materiaal waarschijnlijk met korting, hij koopt veel materialen in bij vaak hetzelfde bedrijf. De schilder werkt het liefste met materialen die hij gewend is, die hij kent, waar hij vertrouwd mee is. Wil je toch zelf de inkopen doen, zie jij daar de voordelen van in, overleg met hem.

Tips uurtarief schilder

Bij het uurtarief van de schilder zijn er een aantal factoren waar goed naar gekeken moet worden:

  • Is het uurtarief van de schilder inclusief verf?
  • Is het uurtarief van de schilder inclusief schuurpapier, terpentine en ander materiaal?
  • Is het uurtarief van de schilder inclusief een steiger en ander materiaal?
  • Is het uurtarief van de schilder inclusief of exclusief BTW?

Aandachtspunten schilder kiezen

Bij het uitkiezen van een schilder let je op onder andere de volgende factoren:

  • Referenties van de schilder. Hoe beoordelen anderen het schilderwerk?
  • Ga zelf eens na hoe het schilderwerk bij anderen er uitziet van het bedrijf dat jij op het oog hebt. Hierdoor heb je meteen een beeld over de kwaliteit en het resultaat van het geleverde werk.
  • Planningen en afspraken zijn ook van belang, ga eens na hoe daar mee om wordt gegaan.
  • Hoeveel mensen werken er binnen het bedrijf? Is er een wachttijd?  
  • Is het bedrijf werkzaam in jouw regio?
  • Hoe zit het met verzekeringen en zijn ze aangesloten bij een vakvereniging?

Offertes schilder opvragen

Voordat er een schilder uit wordt gekozen, worden er vaak meerdere offertes opgevraagd. Deze kunnen op een website aan worden gevraagd, of je gaat na welke bedrijven er in jouw regio zijn en je schrijft ze een voor een aan. Vaak kun je via de website van een bedrijf een offerte aanvragen en duidelijk aangeven wat er geschilderd moet worden. Je kunt ook eens rondvragen bij welk schildersbedrijf anderen het werk hebben laten doen en aan de hand daarvan een aantal bedrijven kiezen. Bij het aanvragen van de offertes is het in ieder geval van belang dat je duidelijk aangeeft wat de wensen zijn. Hierdoor krijg je een zo duidelijk mogelijk beeld van de kosten. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Kosten schilder vergelijken

De kosten van de schilder kunnen heel wisselend zijn. Daarom is het raadzaam om de kosten met elkaar te vergelijken. Hoe ga je te werk?

  • Kies drie of meer schilders in je eigen regio en vraag offertes aan.
  • Maak een duidelijk omschrijving met je wensen en stuur deze door naar de schildersbedrijven.
  • Wanneer je alle offertes binnen hebt vergelijk je vaak meteen de prijzen, maar let ook op de garanties, verzekeringen, voorwaarden, de ervaring en wanneer het werk geleverd kan worden.
  • Als schilderwerk wat haast heeft, dan kun je ook bekijken wie een goede prijs rekent en snel aan de slag kan.
  • Maar let goed op, wanneer een schilder het druk heeft is dat ook een goed teken. Er zal goed werk geleverd worden en kwaliteit is van groot belang bij schilderwerk voor het behoud van je huis.

Heb je een fijn schildersbedrijf gevonden, heeft hij goed werk geleverd? Noteer naam en adres en laat dit bedrijf het onderhoud van je woning van binnen en buiten ook een volgende keer uitvoeren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 9067x
Toegevoegd: 10-12-2015 16:13
Gewijzigd: 19-12-2015 19:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!