Ja, ook vandaag de dag is investeren in vastgoed bijzonder interessant. Dat komt omdat het een relatief risicoloze investering is. In ons land is er steeds meer vraag naar vastgoed, waardoor de prijzen jaar na jaar blijven stijgen. Besluit je na 10, 20 of 30 jaar het pand opnieuw te verkopen, dan realiseer je waarschijnlijk een mooie meerwaarde op je initiële investering. Daarnaast zijn er nog de huurinkomsten. De meeste mensen investeren in vastgoed - zoals een appartement - om het nadien te verhuren. Door deze extra inkomsten stijgt het rendement verder. Dit alles samen maakt een vastgoedbelegging nog steeds de moeite waard.
Vastgoed is een erg ruim begrip. Er zijn dus verschillende manieren om hierin te investeren. Wij maakten een overzicht:
De aankoop van een appartement als belegging blijft een populaire manier om je spaargeld te investeren. Dat komt omdat er enorm veel vraag is naar appartementen. Een geschikte huurder vinden is dus meestal niet zo moeilijk. En met een nieuwbouw appartement is de kans op onverwachte kosten erg klein. Sommige koppels kopen nu reeds een appartement om te verhuren, waar ze na hun pensioen zelf in trekken om wat kleiner te wonen.
Ook studentenkamers zijn een interessante investering. Vooral in steden met veel hogescholen of universiteiten is de vraag naar studentenhuisvesting erg groot. Deze investering is erg geliefd bij koppels die een zoon of dochter hebben die binnenkort gaat studeren. Op deze manier kan hun kind de eerste jaren gebruik maken van de studentenkamer, en kan die later nog verhuurd worden aan andere studenten.
Heel wat vakantieparken bieden de mogelijkheid aan om een vakantiehuis te kopen als investering. Meestal is er een clausule opgenomen dat je zelf gedurende een bepaalde periode doorheen het jaar gebruik mag maken van het vakantiehuis. Zo sla je twee vliegen in één klap. Nog een voordeel is dat het onderhoud meestal door de uitbater wordt voorzien er een verhuurservice is inbegrepen.
Het klinkt misschien gek, maar je kan zelfs investeren in garages of parkings. In grote steden is parkeerruimte erg gewild, en dus ook kostbaar. Beleggen in parkeergarages heeft dus een hoog potentieel rendement omdat de vraag alleen maar zal toenemen. Bovendien is de aankoopprijs een pak lager dan bijvoorbeeld een appartement. Voor beleggers met een beperkt budget is het dus een uitstekende keuze.
Tenslotte zijn er nog een heleboel andere projecten die als vastgoedinvestering worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan service flats en hotelkamers. Ook die kunnen een mooi rendement opleveren.
Investeren in een nieuwbouw is doorgaans duurder dan de aankoop van een bestaand pand. Toch zijn er enkele voorwaarden aan verbonden. Bij bestaande gebouwen kom je vaak onaangename verrassingen tegen. Denk bijvoorbeeld aan stabiliteitsproblemen die handenvol geld kosten om op te lossen. Met een nieuwbouw heb je enkele jaren geen zorgen. Bovendien moeten nieuwbouwprojecten aan allerlei milieunormen voldoen, waardoor ze erg energiezuinig zijn. De maandelijkse kosten voor elektriciteit, gas en water liggen dus later - wat zeker een troef is op de huurmarkt. Het laatste voordeel van een nieuwbouw is dat je soms nog inspraak hebt in de afwerking van het pand. Je kan dus zelf de indeling, vloeren, keuken... kiezen. Dat is handig wanneer je ooit van plan bent om zelf in het pand te gaan wonen.
Sommige projectontwikkelaars bieden een verhuurservice aan. Zij nemen dan alle administratieve en praktische zorgen uit handen. Ze gaan op zoek naar geschikte huurders, stellen alle contracten op en regelen de betalingen. Je geniet dus van een zorgeloos rendement, zonder extra gedoe.
Bepaalde projecten krijgen een rendementsgarantie. Je bent dan zeker van een bepaald rendement, ondanks de bezettingsgraad. Deze formule zien we dikwijls terug bij vakantiehuizen en hotels. Zelfs als het huisje of de hotelkamer lange periodes niet wordt verhuurd, krijg je toch hetzelfde rendement.
Je hoeft niet direct het volledige bedrag te sparen om een appartement, vakantiehuis, service flat of ander vastgoed te kopen als investering. Vaak is het voordeliger om een financiering aan te gaan via een bank. Dat komt door het hefboomeffect.
De werking van het hefboomeffect is eigenlijk vrij simpel. Het komt erop neer dat je een hoger rendement bereikt wanneer je je eigen inbreng tot een minimum beperkt en 70 tot 80% van het aankoopbedrag gaat lenen bij een bank. De meerwaarde van het gebouw en de huurinkomsten blijven namelijk hetzelfde - of je nu een lening aangaat of niet. Maar de verhouding ten opzichte van je eigen investering (het rendement dus) is wel veel groter. Zelfs als je de jaarlijkse rentevoet hiervan aftrekt, kom je voordeliger uit. Bovendien is het met een banklening mogelijk om je spaargeld te spreiden over meerdere investeringen, waardoor het rendement nog meer zal toenemen.
Ben je iemand die regelmatig in vastgoed investeert en zo een aanzienlijk portfolio heeft opgebouwd? Dan loont het om een vastgoedinvesteerder onder de arm te nemen. Die neemt alle praktische zaken uit handen. De beheerder zal bijvoorbeeld met nieuwe huurders onderhandelen, controleren of de huur tijdig werd betaald, herstellingen opvolgen, enz. De kostprijs van een vastgoedbeheerder bestaat uit een commissie van 5 tot 10% op de betaalde huur. Dat lijkt misschien veel, maar de gemoedsrust waarvoor deze persoon zorgt is de kostprijs meer dan waard.