Hybride veilingen: woningveilingen met groot bereik!

Hybride veilingen: woningveilingen met groot bereik!

Hybride veilingen: woningveilingen met groot bereik!De hybride huizenveiling is in opkomst! Live bieden op woningen zonder je huis te hoeven verlaten: kun jij je al voorstellen in hoeverre dit je wereld kan verbreden? In dit artikel vertellen we wat de hybride huizenveiling is, wat de voor- en nadelen zijn en waarom dit de ideale oplossing is voor zowel kopers als verkopers!

Wanneer vindt een huizenveiling plaats?

Huizenveilingen kunnen eigenlijk in twee gevallen plaatsvinden. In het eerste geval gaat het om een executieverkoop die zo snel mogelijk moet gebeuren, in het tweede geval is er sprake van vrijwillige verkoop.

Wie zeer hoge schulden heeft bij een schuldeiser, moet die op de een of andere manier kunnen kwijten. Als dat niet zo is, kan de schuldeiser tot ingrijpende handelingen overgaan, zoals de gedwongen verkoop van de woning (een executieverkoop).

Vaak is de schuldeiser een bank of een deurwaarderspartij, die het geld zo snel mogelijk wil innen. Daarom wordt dan vaak overgegaan tot een executieverkoop aan de hand van een veiling, waarbij de woning op een afgesproken datum gegarandeerd verkocht zal worden.

Soms willen mensen ook gewoon snel van hun woning af, bijvoorbeeld om ernstige geldproblemen voor te zijn. Dan kunnen ze ervoor kiezen om hun woning vrijwillig te veilen. In de praktijk gebeurt dit echter wel minder vaak, omdat de verkoopprijs op zo’n veiling lager is dan op de traditionele huizenmarkt.

Hoe ziet een ‘traditionele’ huizenveiling eruit?

Bij een traditionele huizenveiling worden de objecten die geveild gaan worden van tevoren online bekendgemaakt. Soms kan hier al een preliminair bod op worden gedaan, in andere gevallen vindt het bieden plaats tijdens de veiling zelf. In ieder geval komen alle gegadigden op de veilinglocatie bij elkaar om daar ter plekke hun bod uit te brengen. Afhankelijk van de belangstelling kan die veilinglocatie een grote zaal zijn, maar soms volstaat een klein café of andere ruimte.

Wat houdt een hybride huizenveiling dan in?

Een hybride huizenveiling lijkt in veel opzichten op een gewone veiling. De objecten worden nog steeds van tevoren bekendgemaakt en hier kan nog steeds online een bod op worden uitgebracht.

Het verschil zit hem in de locatie waarvandaan geboden wordt. Waar de belangstellenden bij een traditionele veiling verplicht in het veilinghuis aanwezig moeten zijn, kun je tijdens een hybride veiling ook online meebieden. Dat betekent dat je mag kiezen wat je voorkeur heeft: de actie live in de zaal meemaken, of toch liever vanuit het comfort van je eigen woning?

Kan een hybride huizenveiling ook online plaatsvinden?

Technisch gesproken betekent ‘hybride’ in dit geval dat de veiling zowel op locatie als online plaatsvindt. Dat betekent niet dat er geen huizenveilingen zijn die níet volledig online georganiseerd worden! Dan wordt er alleen wel gesproken van een ‘online huizenveiling’, in plaats van een hybride veiling.

Welke voordelen heeft een hybride huizenveiling voor de verkoper?

Natuurlijk is het online landschap niet meer weg te denken uit onze hedendaagse samenleving, dus was het wel te voorspellen dat er op een gegeven moment ook hybride of online huizenveilingen zouden gaan plaatsvinden. Deze vorm heeft voordelen voor zowel koper als verkoper, maar laten we beginnen met het grote voordeel voor de verkopende partij:

Een groter bereik

Met een hybride huizenveiling heb je automatisch een groter bereik dan met een traditionele veiling, omdat belangstellenden vanuit het hele land mee kunnen doen zónder daarvoor te hoeven reizen.

Zo kan een huizenveiling in Amsterdam te ver weg zijn voor iemand uit Groningen of Limburg om zomaar even heen en weer te rijden, maar online valt die hele belemmering weg. Dit betekent dat je automatisch een groter potentieel publiek hebt.


Welke voordelen zijn er voor de koper?

Nu heeft een hybride veiling voordelen voor de verkoper, maar die voor de koper zijn misschien alleen nog maar groter! Een hybride huizenveiling maakt het opkopen van woning namelijk extra goedkoop én comfortabel.

Goedkoop huizen kopen

Omdat een huizenveiling vaak een spoedonderneming is waarbij partijen tegen elkaar opbieden om het huis tegen de laagst mogelijke prijs te bemachtigen, vallen de uiteindelijke kosten standaard lager uit dan op de gewone huizenmarkt.

Wist je dat een geveilde woning standaard circa 20% à 30% goedkoper is dan één die direct of via een makelaar wordt aangeschaft? Dit maakt een hybride veiling een zeer handige manier om eenvoudig aan voordelige huizen te komen, zonder dat je daarvoor je eigen stoel hoeft te verlaten.

Comfortabel bieden vanaf iedere locatie

Wie in Zeeland woont en ook een woning in Zeeland op het oog heeft, wil niet naar Amsterdam moeten rijden om op die woning te moeten bieden. Waarschijnlijk is dit wel het grootste voordeel van de hybride huizenveiling in het bijzonder: je hoeft je huis er niet voor te verlaten en je kunt meedoen aan welke veiling je maar wilt!

Woningrenovaties

Voor partijen die woningen opkopen om ze vervolgens te renoveren, kan een huizenveiling extra aanlokkelijk zijn. Ook als de woning in slechtere staat is, kan deze voor een zeer voordelige prijs worden aangekocht, waarna deze met het resterende geld kan worden opgeknapt.

Zijn er ook nadelen?

Je vraagt je misschien af of een hybride huizenveiling ook nadelen heeft. We kunnen in ieder geval wel stellen dat er geen nadelen zijn ten opzichte van een traditionele veiling, maar misschien wel ten opzichte van een aankoop via de makelaar. Daarom is het belangrijk om van het volgende op de hoogte te zijn:

Je kunt het huis niet inspecteren

Eén addertje onder het gras bij huizenveilingen is dat er wel foto’s van het object te bekijken zijn, maar dat je niet zelf kunt langsgaan om alles met je eigen ogen te inspecteren. Hierdoor kan de werkelijkheid anders uitvallen dan verwacht. Gelukkig geef je aan een veiling wel minder uit dan via de makelaar, waardoor bepaalde gebreken toch relatief voordelig kunnen worden opgeknapt.

Kopers betalen extra voor de veiling zelf

Goed om te weten is dat de hoogste bieder van de veiling een bepaald bedrag aan het veilinghuis zelf moet overmaken, dat dus nog boven de kosten van de woning opkomt. Hierbij kan het gaan om een vast bedrag of een bepaald percentage, in ieder geval vaak enkele duizenden euro’s. Dit wordt van tevoren altijd duidelijk aangegeven, maar specifiek om deze reden is het essentieel om ook tijdens een hybride huizenveiling niet over je absolute budget heen te gaan.

Is de hybride huizenveiling de toekomst?

Ja, in onze ogen in de hybride huizenveiling zeker de toekomst! Op afstand óf op locatie huizen kopen tegen aantrekkelijke prijzen past perfect bij de huidige digitale tijd en zal daarom steeds vaker voorkomen. En het feit dat virtual reality hard op weg is om de norm te worden, maakt dat online of hybride veilingen – waarbij je de huizen niet alleen online kunt kopen, maar ook in 3D kunt bekijken – niet meer uit de toekomst weg te denken zijn. 







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: oaneseomarketeer
Aantal keer gelezen: 696x
Toegevoegd: 28-03-2023 16:44
Gewijzigd: 29-03-2023 15:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!