dure messenset

Messenset kopen waarop letten?

dure messensetAls je een nieuwe messenset gaat kopen, weet je dan waar je op dient te letten als je goede kwaliteit wilt? In dit artikel wordt deze vraag beantwoord en zo kun jij een goede, degelijke messenset kopen!

Een messenset kopen

Een goede kok, keukenprins of keukenprinses heeft in de keuken vaak verschillende soorten messen nodig. Schaf een goede messenset aan en je pakt nooit meer mis. Je koopt nieuwe messen als de oude niet goed meer snijden, niet prettig zijn in het gebruik of als je voor het eerst zelfstandig gaat wonen en je hebt nog geen messen. Overweeg dan een messenset in plaats van losse messen. Je hebt dan verschillende soorten en maten en meteen een blok om de messen keurig op te bergen. 

Messenset kopen aandachtspunten

Als je een messenset gaat kopen, dan zijn er een aantal aspecten waar je goed naar moet kijken:

  • De dikte van een keukenmes is van belang bij het kopen van een nieuwe messenset. De dikte van het mes bepaalt namelijk mede de eigenschappen van het keukenmes. Daarbij geldt dat hoe dikker een mes is, hoe meer weerstand het geeft bij het snijden. Dit heeft weer te maken met de dikte van de snijkant en de vorm van het lemmet.
  • Gesmeed of niet gesmeed?
  • Let op de hardheid van het mes, dit is een indicatie van de snelheid waarmee een mes bot kan worden. Deze hardheid wordt uitgedrukt in Rockwell C (HRC). Daarbij geldt hoe hoger de hardheid, hoe langer een mes scherp blijft.
  • Het handvat van een mes is ook van belang. Let daarbij op de constructie. Als je een mes wilt dat in de vaatwasser kan, dan kun je het beste voor een aangegoten kunststof handvat kiezen of een aangelast handvat van roestvrij staal. Hout bijvoorbeeld is niet zo geschikt voor de vaatwasser.
  • Keukenmessen moeten af en toe ook worden geslepen. Een mes wordt vanaf de eerste keer dat je het gebruikt al botter. Je kunt een mes scherp houden met een slijpsteen.

Onderdelen keukenmes

Een keukenmes bestaat uit verschillende onderdelen, daarover nu meer:

  • Het heft van een keukenmes is het handvat. Deze kan bestaan uit diverse materialen, meestal is dat hout of kunststof.
  • Lemmet, dat is het snij gedeelte, het scherpe deel van een mes. Het materiaal hangt af van het type mes. Soms moet een lemmet flexibel zijn. Meestal bestaat het uit een mix van een legering van staal en andere materialen.
  • De lemmetrug is de bovenzijde van het lemmet, het deel dat niet scherp is.
  • De punt van een mes kan spits zijn, maar ook rond of recht. Het hangt af van het type keukenmes.
  • De tang zit in het heft en is verbonden met het lemmet en zie je dus niet zitten. Het geeft stevigheid aan het mes.
  • Het snijvlak is het scherpste deel van het mes.
  • De pommel bevindt zich aan de achterkant van het handvat van een keukenmes.
  • Krop ook wel stootplaat genoemd, een stuk tussen het heft en het lemmet, het is van metaal. Het is aanwezig voor de bescherming van je vingers.

Soorten messen voor je messenset

Als je een messenset gaat kopen, dan zijn er verschillende mensen waar je uit kunt kiezen:

  • Broodmes, dit mes kun je herkennen omdat het een lang gekarteld lemmet heeft, dit wordt gebruikt om de korst van brood te snijden.
  • Fileermes, heeft een flexibel lemmet, is geschikt voor vis, vlees en wild te snijden en het te ontdoen van graten en/of beenderen. Je kunt er ook gemakkelijk mee ontvellen.
  • Een hakmes heeft een breed en zwaar rechthoekig lemmet. Je kunt daarmee vlees, groenten, fruit en kruiden hakken.
  • Hammes, ook wel zalmmes genoemd. Dit mes kun je herkennen aan een lang lemmet met kuiltjes, daardoor blijven de ham of zalm niet aan het mes zitten. Het mes heeft een scherpe punt en een zalmmes een afgeronde punt.
  • Kaasmes, dit mes heeft een lemmet met openingen. De kaas blijft dan niet vastzitten aan het mes als je hem gaat snijden.
  • Een koksmes kun je herkennen aan een hoog lemmet, het heeft een beetje een ronde snijkant. Dit mes wordt gebruikt voor het snijden van groenten, vis en vlees.
  • Oestermes, herkenbaar aan een breed heft met stootrand, maar ook aan een kort en spits lemmet (daarmee kun je de oesterschelp openbreken).
  • Schilmes, een klein lemmet en een scherpe punt en zeer geschikt om te schillen en snijden (kleine groenten en fruit).
  • Paletmes is te herkennen aan een buigzaam lemmet. Het heeft een rond uiteinde en is niet geslepen.
  • Vleesmes wordt ook wel een trancheermes genoemd. Het mes is te herkennen aan een lang en laag lemmet. Het heeft ook een glad oppervlak. Je kunt dit mes gebruiken om vlees, vis en wild in gelijke plakken te snijden (trancheren).

Kwaliteit messenset

De kwaliteit is van belang. Let daarom goed op de garantie als je een messenset gaat kopen. Sommige merken geven je namelijk een paar jaar garantie op de messen. Wil jij kwaliteit als je een messenset koopt, zorg dan dat er garantie op zit. Goede en duurzame merken geven namelijk garantie op hun producten. Neem de tijd om de kwaliteit te beoordelen, lees reviews over de messenset, stel vragen aan het merk en vergelijk dit met andere merken. Hierdoor heb je zicht op wat je koopt en wat je ermee kunt doen. De tijd, die je besteedt aan het uitzoeken van een goede messenset, wordt beloond in de keuken met goede messen. Goed gereedschap is ook in de keuken het halve werk.

Prijs messenset

De prijs van de messenset is ook van belang bij de aankoop, waarom? Omdat er nogal prijsverschillen zijn. Vergelijk daarom de prijzen en aanbieders met elkaar, zodat je weet wat je krijgt voor je geld. Bij online messensets is het goed om te letten op de inclusief of exclusief prijzen en of dat er verzendkosten bij komen.

Online messenset kopen

Je kunt online een messenset kopen, let daarbij goed op het merk, de prijs, de kwaliteit en uiteraard op de messen die worden geleverd. Misschien heb je in de keuken bepaalde messen vaker nodig dan andere messen, zorg dan dat je deze messen in ieder geval bij de messenset krijgt geleverd. Koop geen messen die je zeer waarschijnlijk nooit zult gebruiken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 7007x
Toegevoegd: 31-08-2015 06:31
Gewijzigd: 24-09-2015 20:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!