tuintegels leggen

Tuintegels kopen

tuintegels leggenWil je een terras of een pad aanleggen in je tuin? Dan wil je hiervoor waarschijnlijk tuintegels kopen. Maar uit welke materialen en kleuren kun je nu allemaal kiezen? En hoe kun je de tuintegels leggen of laten aanleggen? In dit artikel vind je meer informatie over tuintegels kopen en het aanleggen van de tegels.

Materialen

Tuintegels worden gemaakt van verschillende materialen en een keuze maken kan soms lastig zijn. Bij het maken van de keueze kun je het beste letten of het uiterlijk, de toepassing en de functionele eigenschappen van het materiaal. Hieronder laten we zien uit welke materialen je kunt kiezen en welke eigenschappen deze materialen hebben.

Tuintegels van beton

Tuintegels van beton worden al jarenlang veel gebruikt voor het aanleggen van de tuin. Een betonnen tegel wordt gemaakt door beton in mallen te persen, waardoor er veel mogelijkheden zijn qua vorm, dikte, omvang en kleur. Betontegels zijn ook niet zo duur, omdat ze in grote hoeveelheden kunnen worden geproduceerd. Tuintegels van beton kunnen op maat worden gemaakt en zijn ook redelijk sterk. Het is wel mogelijk dat het beton na verloop van tijd vuil gaat vasthouden en gaat verkleuren.

Tuintegels van grindbeton

Als je graag betonnen tegels in je tuin wilt met wat meer versiering, kun je kiezen voor tuintegels van grindbeton. In het verleden werden deze betonnen tegels versierd met een laagje riviergrind. Tegenwoordig wordt hiervoor niet enkel riviergrind gebruikt, maar ook sierplit uit groeves. De tegels hebben niet meer allemaal een witte grindlaag, maar zijn ook verkrijgbaar met andere kleuren grind.

Ook deze tegels zijn redelijk gemakkelijk te produceren en dus niet zo hooggeprijsd. Daarnaast kunnen ze ook op maat worden gemaakt en zijn ze in verschillende formaten en diktes verkrijgbaar. Het grote voordeel van het grind dat op de tegel is bevestigd is dat het dient als een soort beschermlaag, waardoor de tegels krasvast en kleurvast zijn.

Tuintegels van natuursteen

Ben je op zoek naar tuintegels met een natuurlijke uitstraling? Dan kun je het beste kiezen voor tuintegels van natuursteen. Dit soort tuintegels hebben karakter en uitstraling, maar er kleven ook enkele nadelen aan vast. Zo zijn niet alle tegels even dicht en ze hebben ook niet allemaal dezelfde kleur. Sommige soorten natuursteen kunnen verkleuren door UV-licht en bij andere glanzende soorten verdwijnt de glans na verloop van tijd. Ook kan het zijn dat de tegel als een kom loopt met een verlaging in het midden. Hier kan soms water in blijven staan.

Toch is natuursteen nog steeds erg populair, omdat het zo mooi is. Er zijn verschillende soorten natuursteen waar je uit kunt kiezen, namelijk basalt, graniet, hardsteen, leisteen, marmer, porfier, quarsiet, tavertin en zandsteen. Je kunt deze tuintegels kopen in vierkante of rechthoekige tegels, maar ook als kinderkoppen of flagstones.
In ieder geval is er dus keuze genoeg.

Tuintegels van kunststof

Tuintegels van kunststof zijn gemaakt van de stof polyetheen die in theorie geheel recyclebaar is. Dit is echter niet altijd haalbaar, waardoor je er niet altijd zeker van kunt zijn of jouw kunststof tuintegels wel gerycled zijn of worden. Je kunt ook bij tuintegels van dit materiaal weer kiezen uit verschillende formaten en kleuren. De tegels zijn zeer sterk, licht in gewicht en vrijwel onderhoudsvrij. Het is heel eenvoudig om deze tegels aan te leggen, omdat ze zijn voorzien van een kliksysteem. Aangezien je ze ook weer gemakkelijk los kunt klikken, zijn deze tuintegels ook verhuisbaar.

Tuintegels van rubber

Een ander materiaal dat wordt gebruikt voor tuintegels is rubber. Het wordt voornamelijk toegepast in speeltuinen, aangezien de tegels een val kunnen dempen. Rubberen tuintegels zijn milieuvriendelijk, want ze worden gemaakt van gerecycled rubber en het productieproces is vriendelijk voor het milieu. Het zijn duurzame tegels  die slijtvast zijn en slechts weinig onderhoud nodig hebben. Je kunt rubberen tuintegels kopen in verschillende formaten en kleuren en het is niet moeilijk om deze tegels zelf te leggen.

Een ander voordeel van rubberen tuintegels is het feit dat ze waterdoorlatewnd zijn, waardoor er geen plassen met water op de tegels blijven staan. Ook zijn ze antislip en geluiddempend. Het is ook mogelijk om zogenaamde grastegels van rubber te kopen. Deze tegels zijn ook bedoeld voor de veiligheid en ze hebben een open structuur. Daardoor kan er gras doorheen groeien, waardoor de tegels opgaan in een natuurlijke omgeving. Vanwege de veiligheid die rubberen tegels horen te bieden is er een bepaalde veiligheidsnorm waar alle tuintegels van rubber aan moeten voldoen.

Tuintegels van hout

Zoek je een alternatief voor natuurstenen tuintegels met net zo'n mooie uitstraling? Dan kun je ook houten tuintegels kopen. Aangezien er zoveel soorten hout zijn, heb je ook de keuze uit vele soorten houten tuintegels. Vaak worden dit soort tegels gebruikt voor terrassen, vlonders of stijgers. Je kunt de tuintegels aanschaffen in verschillende formaten en eventueel kun je ze zelf nog gemakkelijk op maat zagen. Aan de bovenkant zijn de meeste tuintegels van hout voorzien van een antislip laag voor meer grip. Wil je hout kopen dat op een verantwoorde en eerlijke manier is verkregen? Zorg er dan voor dat je houten tuintegels koopt met een certificering, zoals FSC.

Tuintegels van composiet 

Een minder bekend soort tuintegels zijn tuintegels van composiet. Deze tegels lijken op hout en zijn milieuvriendelijk. Composiet bestaat namelijk voor 70% uit gerecyled hout en voor 30% uit gerecycled kunststof. De tuintegels zijn zeer eenvoudig te onderhouden en je kunt de tegels in verschillende formaten kopen. Ook tuintegels vn composiet kun je leggen met behulp van het kliksysteem en eventueel later weer verhuizen. Het is een kleurvast materiaal en de tegels zijn antislip.

Kwaliteit

Ga je tuintegels kopen? Dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat de kwaliteit van de tegels goed is, zodat ze ook langere tijd meegaan. Als je stevige tuintegels wilt die je redelijk intensief kunt belopen, kun je het beste kiezen voor tegels met een dikte tussen de 3 en 5 centimeter. Natuurlijk is het ook fijn als er zo min mogelijk water op de tegels blijft staan. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor rubberen tuintegels die waterdoorlatend zijn, maar het is ook mogelijk om drainage tuintegels aan te schaffen. Deze tegels hebben een grove structuur en zijn aan de onderkant hol, waardoor er minder water op blijft staan.

Welke tuintegels kopen?

Het kan nogal lastig zijn om een keuze te maken uit het enorme aanbod tuintegels. Kijk eerst welk materiaal je mooi vindt en of tegels van dit materiaal voldoen aan de eigenschappen die je nodig hebt. Bedenk ook dat de tegels bij de rest van de tuin moeten passen. Sommige materialen vergen meer onderhoud dan andere materialen. Houten, betonnen en marmeren tuintegels moeten bijvoorbeeld meerdere malen per jaar goed schoongemaakt worden. Bedenk of je hier tijd voor hebt en dit ook wilt doen. Eventueel kun je er ook voor kiezen om tuintegels van deze materialen aan te schaffen en te impregneren met een waterafstotende hydrofooblaag. Algen en mossen vinden dan geen houvast op de tegels.

Je kunt ook kiezen voor tuintegels met reliëf waar een soort patroon op gedrukt zit. Deze tegels kunnen eventueel met andere reliëf tuintegels worden gecombineerd voor een extra mooi effect. Let er wel op dat dit niet te druk wordt. Verder is het belangrijk dat je niet teveel kleur gebruikt, want dan komt de nadruk enkel op de bestrating te liggen. Dit is over het algemeen niet de bedoeling, want de nadruk moet juist op het groen liggen. Denk er ook aan dat donker gekleurde tuintegels meer warmte vast houden dan tuintegels in een lichte kleur. Als je donkere tegels naast het zwembad legt, zouden de tegels enorm heet kunnen worden.

Het is het beste om de gehele tuin in een bepaalde stijl aan te leggen. Je zorgt dus niet alleen voor groen in deze stijl, maar ook voor bijpassende tuintegels. Zo kun je bijvoorbeeld een modere tuin aanleggen met natuurstenen in grijstinten of grote betonnen tegels. Een andere mogelijkheid is de romantische tuin met rood/bruin gekleurde klinkers. Of ga voor een prachtige mediterraanse tuin en leg tuintegels aan in warme kleuren met mooie motieven.

Legpatronen

De stevigheid van de bestrating wordt onder andere bepaald door het legpatroon waarin de tuintegels worden gelegd. Dit is echter niet de enige reden om voor een bepaald legpatroon te kiezen. Het gaat er ook maar net om wat je mooi vindt. Bij bestratingen die ook echt veel stevigheid nodig hebben, kun je echter beter wel een legpatroon kiezen aan de hand van de stevigheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bestrating voor de oprijlaan.

Volsteensverband

Het volsteensverband is het makkelijkste legpatroon met vierkante tegels. Hierbij worden de stenen gewoon netjes op rijtjes naast elkaar gelegd.

Diagonaal verband

Als je vierkante tegels in rijen naast elkaar legt in een diagonale richting, noemen we dit een diagonaal verbnd. De zijden en de hoeken van de tegels leg je tegen elkaar aan.

Halfsteensverband

Bij het halfsteensverband leg je de vierkante of rechthoekigetuintegels eveneens in rechte rijen, maar je begint de ene regel met een hele tegel en de volgende regel met een halve tegel. Je kunt er voor kiezen om dit zowel horizontaal of verticaal te doen.

Elleboogverband

Het elleboogverband is een zeer stevig verband die vaak wordt toegepast bij het bestraten van woonwijken. Je kunt dit verband in jouw tuin aanleggen met rechthoekige tuintegels. Hierbij worden twee tuintegels tegen elkaar geplaatst in een hoek van 90 graden en hiermee blijf je doorgaan totdat het gewenste deel van de tuin bestraat is.

Hoekverband

Als je kiest voor een hoekverband, heb je zowel vierkante als rechthoekige tuintegels nodig. Je legt de tegels rij voor rij in één richting en je wisselt steeds een vierkante steen af met een rechthoekige steen. De volgende rij start je halverwege de eerste steen van de vorige rij, waardoor er een mooi patroon ontstaat.

Blokverband

Als je gebruik maakt van rechthoekige en eventueel ook vierkante tuintegels, kun je ervoor kiezen om deze tegels aan te leggen in een blokverband. Je maakt blokken van twee tot zes tuintegels en deze blokken leg je vervolgens in volsteensverband.

Half blokverband

Het half blokverband wordt ook gedaan met rechthoekige tuintegels en lijkt op het blokverband. Het enige verschil bij dit legpatroon is dat je blok om blok een losse tegel tussen te blokken plaatst.

Molenvlak

Als je kiest voor een legpatroon met molenvlak, maak je blokkken met vier rechthoekige tuintegels en in het midden één vierkante tegel. Op die manier ontstaat er een soort molenwiek. Deze blokken leg je naast elkaar in een volsteensverband.

Carréverband

Wil je een bestrating aanleggen in carréverband Dan dien je ook rechthoekige en vierkante tuintegels te kopen. Je begint in het midden met het aanleggen van de tegels en werkt vervolgens naar buiten toe. In elke richting werk je met een combinatie van vierkante en rechthoekige tegels in hetzelfde patroon.

Spiraalverband

Het spiraalverband heeft wel wat weg van het carréverband. Bij dit legpatroon begin je echter met één vierkante tuintegel in het midden en vervolgens werk je hieromheen naar buiten toe met enkel rechthoekige tegels.

Wildverband

Het is ook mogelijk om zelf een soort legpatroon te bedenken waarbij je tuintegels in willekeurige volgorde naast elkaar legt. Dit noemen we ook wel een wildvervand.

Tuintegels leggen

Voorbereiding

Wil je zelf de tuintegels leggen? Dan kun je het beste eerst alle tuintegels kopen in één keer. Op deze manier kunnen kleurverschillen worden vermeden. Zorg ervoor dat je ruim voldoende tegels anschaft en houd ook rekening met snijverlies. Je hebt vaak ongeveer 5% meer tuintegels nodig dan je in eerste instantie verwacht. Laat de tuintegels tot het moment van plaatsing in de verpakking zitten om krassen te voorkomen.

Het is belangrijk dat de ondergrond drainerend is. Maak de ondergrond stabiel met behulp van een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand en cement. Dit mengsel dien je gelijkmatig over de ondergrond te verspreiden in een laag van ongeveer 10 centimeter. Zorg ervoor dat je dit mengsel meteen verdicht om te voorkomen dat de straatlaag hierin wegspoelt. Laat de ondergrond met ongeveer 1% geleidelijk aflopen naar de zijkant, zodat er geen regenplassen op de tegels achter zullen blijven. Eventuele diepe kuilen kun je opvullen met gebroken steenslag.

Tegels leggen

Het is het beste om eerst de kantopsluiting te plaatsen, want dan kunnen de tegels en de fundering niet kunnen verschuiven. De kantopsluiting moet diep of breed zijn. Vervolgens maak je met het funderingsmengdsel een straatlaag van ongeveer 3 centimeter dik. Het is belangrijk dat deze laag overal even dik is, zodat de tegels op dezelfde hoogte komen te liggen. Als je een legpatroon kiest dat je in rijen dient te plaatsen, maar je een straatlaag over de hele lengte van ongeveeer 1,5 tegel breed. Vervolgens leg je een tegel aan de linkerkant en aan de rechterkant. Daarna span je een touw over de breedte van deze tegels, zodat je de tuintegels precies recht naast elkaar kunt plaatsen.

Tijdens het leggen van de tuintegels moet je ervoor zorgen dat er voegen van ongeveer 3 millimeter tussen de tegels zitten. Klop ze even aan met een rubberen hamer, zodat ze goed vast blijven zitten. Het is ook mogelijk om de tuintegels op een drainbase te leggen, zodat het water goed afgevoerd kan worden. In dat geval rol je deze matten eerst met het waterdoorlatend vlies aan de bovenkant uit over de straatlaag, waarbij je erop let dat de looprichting van de kanaaltjes in de richting van het afschot ligt. De tuintegels kunnen vervolgens los op de drainbase worden gelegd met voegen van minstend 3 millimeter. Smeer wat tegellijm aan de randen om ervoor te zorgen dat de tuintegels goed vastliggen.

Afwerking

Voordat je begint met de afwerking van de bestrating, dient de fundering eerst enkele dagen uit te harden. Daarna kun je de voegen opvullen met split of fijn wit zand, zodat de tegels niet gaan verschuiven. Bij voegen met een breedte van 8 tot 12 millimeter kun je voor het voegen aardvochtige voegspecie van rivierzand en cement en een voegijzer gebruiken.

Tips

Bij het leggen van de tuintegels moet je op een aantal punten letten. Zo is het belangrijk om kniebeschermers te gebruiken om je knieën te beschermen en ervoor te zorgen dat je tegels op de juiste manier tilt vanuit je benen. De tuintegels kunnen snel kapot worden geslagen, dus het is belangrijk dat je te alle tijde een hamer van rubber gebruikt. Als je schroeven om de tegels heen wilt plaatsen, kun je het beste RVS schroeven gebruiken zodat ze niet gaan roesten.

Voegen van minstens 3 millimeter zijn altijd noodzakelijk. Tuintegels kunnen door temperatuurverschillen namelijk gaan uitzetten of krimpen. Als je zorgt dat de voegen groot genoeg zijn, voorkom je dat de tegels na uitzetten of krimpen scheef komen te liggen. De ondergrond dient stevig te zijn, aangezien je niet wilt dat de tuintegels uiteindelijk gaan verzakken. Ook is het belangrijk om het terras elke meter ongeveer 1 centimeter te laten dalen. Het regenwater kan daardoor beter worden afgevoerd, waardoor de kans op verkleuring en verzakking een stuk kleiner is.

Tuintegels laten leggen

Het is niet zo heel moeilijk om tuintegels te leggen, maar als je geen echte doe-het-zelver bent is het misschien fijner om de bestrating te laten leggen door gespecialiseerde tegelleggers. Hiervoor kun je op zoek gaan naar een bedrijf bij jou in de buurt. Je kunt het beste de tuintegels kopen en de tegelzetters inhuren bij hetzelfde bedrijf. Op deze manier heb je namelijk één aanspreekpunt als er iets misgaat.

Schoonmaken en onderhoud

Groene aanslag op tuintegels kun je het beste verwijderen met groene zeep of zout. Als je hiervoor zout gebruikt, kan de kleur echter wel oplichten. Hierdoor kunnen in sommige gevallen vlekken ontstaan, indien je het zout niet goed over de bestrating verdeeld. Bij groene zeep is dit niet het geval en blijft de kleur van de tuintegels gewoon behouden. Het is vaak beter om geen hogedrukspuit te gebruiken, zeker als de tegels niet van heel hard materiaal zijn gemaakt. Met hete stoom kun je de tegels wel goed schoonmaken. Ook kun je ervoor kiezen om speciale reinigingsmiddelen bij een tuincentrum of bouwmarkt aan te schaffen. Let er hierbij wel op of de tuin biologisch afbreekbaar is, vooral als er planten in de tuin staan.

Als je de levensduur van je tuintegels wilt verhogen, is het belangrijk om ze te impregneren. Dit kun je doen met een universeel inpregneermiddel en niet met een kleurverdiepend middel. Met een universeel middel worden je tuintegels goed beschermd. Voordat je het impregneermiddel aanbrengt, kun je de tegels het beste niet met zeep wassen. Dat zorgt er namelijk voor dat het impregneermiddel minder goed in het gesteente trekt. Je kunt er ook voor kiezen om speciale reinigingsmiddelen aan te schaffen die ook een impregmeermiddel bevatten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 10331x
Toegevoegd: 20-12-2015 14:24
Gewijzigd: 23-12-2015 15:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!