Nieuwbouw of bestaande bouw: welke optie past bij jou?

Nieuwbouw of bestaande bouw: welke optie past bij jou?

Nieuwbouw of bestaande bouw: welke optie past bij jou? Het kopen van een huis is voor velen een droom die uitkomt. Maar wat voor een huis past het beste bij jouw situatie? Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden tijdens deze grote investering. De stijgende energiekosten en de steeds hoger wordende rente maken deze keuze extra lastig. In deze blog zullen we de voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw afwegen, zodat jij weet waar je precies aan toe bent.

Energiekosten en gebruik

Het is tegenwoordig het gesprek van de dag: energiekosten voor een woning. Dankzij de crisis in Rusland zijn de gasprijzen door het dak gegaan. Doordat deze kostenpost de maandelijkse, vaste lasten een stuk duurder maakt probeert iedereen zijn kosten zo laag mogelijk te houden. Door te investeren in een nieuwbouw ben je over het algemeen verzekerd van een zeer energiezuinig huis.

 

Dit komt onder andere door de hoge eisen die tegenwoordig gesteld worden bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten. Het gros van de nieuwbouwprojecten is voorzien van zonnepanelen, hr++ of zelfs triple glas, een warmtepomp en vrij van het gebruik van gas.

 

Door deze extra’s bespaar je flink op de energiekosten. Dit is dan ook wat het investeren in een nieuwbouwwoning zo interessant maakt. De meeste bestaande huizen zijn niet uitgerust met een dergelijk aantal aan energiebesparende opties. Ook zijn oudere huizen vaak minder goed geïsoleerd dan een nieuwbouwwoningen. Dus kan de aanschafprijs misschien een stuk lager maken, maar uiteindelijk zullen de maandelijkse lasten een stuk duurder zijn. 

Alles naar jouw smaak

Een groot voordeel van het investeren in een nieuwbouwwoning is dat je zelf de controle hebt over de inrichting. Afhankelijk van het moment van de instap in het traject heb je meer controle. Zo kun je zelf de inrichting voor je keuken en badkamer kiezen. Wanneer je kiest voor een bestaande woning heb je deze controle niet. Als je de inrichting volledig naar jouw wens wilt hebben is het in veel gevallen nodig om te verbouwen. Opzich geen probleem, alleen kan dit wel flink in de kosten lopen. Sommige investeringen kun je er nu eenmaal niet meer volledig uit halen bij de verkoop en zijn een kwestie van smaak.


Hiernaast moeten nieuwbouwwoningen worden gebouwd volgens het Bouwbesluit. Dit is een verzameling van voorschriften in de bouw waar ieder huis anno 2023 aan moet voldoen. Zo staan hier bepaalde voorschriften in over plafondhoogtes, breedtes van traptreden en minimale oppervlakte. Dit in tegenstelling tot bestaande huizen, die vaak beschikken over lage plafonds of smalle trappen. Iets waar een lang persoon niet echt op zit te wachten. 

Oplevertijd en dubbele kosten

Het kopen van een huis gaat niet van de één op de andere dag. Hier gaat een bepaalde tijd overheen. Deze zogeheten oplevertijd verschilt aanzienlijk per type huis dat je koopt. Logischerwijs is de oplevertijd bij nieuwbouwwoningen langer dan bij bestaande huizen. Dit komt omdat het huis simpelweg nog gebouwd moet worden. Dit betekent dat als je een nieuwbouwwoning gaat kopen een tijd lang met dubbele kosten opgezadeld zit. Wanneer het huis gebouwd wordt begin je namelijk al met het aflossen van de hypotheek. 


Tevens dien je tijdens de oplevertijd nog in het bezit te zijn van een andere woning. Een belangrijk punt om rekening mee te houden zeker wanneer je in een huurwoning woont. De oplevertijd verschilt per woning, maar kan soms tot wel 2 jaar duren. Wanneer je wel in het bezit bent van een koopwoning kan dit er ook voor zorgen dat je een flinke periode met dubbele lasten te maken kan hebben.

Overdrachtsbelasting

Een ander voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je naast de besparing op je energiekosten, ook bespaart op eventuele overdrachtsbelasting. Deze is namelijk al inbegrepen bij de aankoop van je nieuwe huis. Dit komt simpelweg doordat je de eerste bewoner van het huis wordt, en daardoor geen zaken hoeft over te dragen van de een op de andere eigenaar. 






Deze belasting moet je anders altijd met eigen geld betalen en kun je niet laten meefinancieren in een hypotheek. Hierdoor hoef je voor nieuwbouw een stukje minder eigen geld op de bank te hebben staan dan wanneer je een bestaande woning wilt kopen. 

Nieuwbouw in grote steden

In een oude stad als Leiden vind je nog veel traditionele gebouwen. Deze zijn mooi voor het oog, maar vaak niet goed geïsoleerd. Hiernaast zijn deze huizen vaak gehoriger dan nieuwbouwwoningen. Investeren in een nieuwbouw in Leiden is dan ook een interessante optie. Door de overstap te maken van een traditionele woning naar een nieuwbouwwoning in Leiden vergroot je het wooncomfort aanzienlijk. Zo zijn de energiekosten lager en heb je minder last van geluidsoverlast in de stad. 


Houd je erg van de bestaande bouw? Dan kan je natuurlijk altijd investeren in de verduurzaming van het pand. Voordat je deze stap neemt is het echter wel aan te raden om de kosten en de potentiële opbrengsten naast elkaar te leggen. Daarbij is het ook een goede mogelijkheid om de sfeer van oude panden terug te laten brengen in de bouw van een nieuwe woning, door te kiezen voor authentieke details, de toevoeging van ornamenten en het gebruik van een oud type steen aan de buitenkant voor het oude karakter.

Duurzaam is populair

Wanneer mensen een huis kopen wordt er tegenwoordig niet enkel meer gelet op het uiterlijk en de bruikbare ruimtes in een woning. Met de stijgende energieprijzen is de duurzaamheid van het huis een belangrijke overweging factor geworden. Als je je woning besluit te verkopen zal hij dus meer bekijks trekken wanneer deze van duurzame opties is voorzien. Dit wordt bevestigd door een onderzoek van Motivaction (2019) waaruit blijkt dat meer dan 2/3e van de kopers duurzaamheidskenmerken bespreekt met de makelaar. 


Ook wordt terug gezien op nieuwbouw platformen dat mensen vaker filteren op duurzame woningen met een goed energielabel. Wanneer hier ook duurzame technieken aan toegevoegd zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp zijn mensen sneller geneigd meer te investeren aan de voorkant. Kopers hoeven deze extra investering hierna immers niet meer zelf te doen.


Doordat de populariteit van duurzame woningen stijgende is, stijgt de prijs gestaag mee. De hogere verkoopprijs maakt het investeren in duurzame oplossingen voor je woning zeer interessant. Met deze aanpassingen bespaar je maandelijks een aanzienlijk bedrag en op de lange termijn wordt je woning ook nog een meer waard. Kortom investeren in de verduurzaming van je huis is een win-win situatie. 

Nieuwbouw of bestaand?

Het kiezen tussen nieuwbouw of een bestaande woning is geen gemakkelijke keuze. De klassieke ornamenten en details van een bestaande woning hebben veel charme. Hierdoor heb je al snel een huiselijke sfeer in je woning. Aan de andere kant bespaar je aanzienlijk op de energierekening door te kiezen voor een nieuwbouwwoning. Doordat deze huizen betere geïsoleerd zijn heb je minder last van temperatuurschommelingen wat je wooncomfort aanzienlijk ten goede komt.


Verder kun je jouw woonwensen doorgeven aan makelaars zodat zij voor je op zoek kunnen naar het geschikte huis bij jou in de buurt. Zo blijf je up to date van de nieuwste ontwikkelingen in jouw regio. We hopen dat je door deze tekst te lezen beter voor jezelf kunt bepalen of je een nieuwbouwwoning of een bestaande woning wilt kopen. 







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: nieuwwonen
Aantal keer gelezen: 991x
Toegevoegd: 28-12-2022 13:25
Gewijzigd: 02-01-2023 14:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!