glasvezel draden geven licht

Glasvezel wat is dat?

glasvezel draden geven lichtSteeds meer mensen maken de keuze voor glasvezel, maar waarom kiezen zij hiervoor en wat is glasvezel nou eigenlijk? In dit artikel kom je meer te weten over glasvezel. Misschien is het ook wel wat voor jou, je kunt er nu achter komen als je het artikel gaat lezen.

Glasvezel, wat is dat?

We hebben allemaal wel eens gehoord van glasvezel. Het is een haar dunne vezel en deze is gemaakt van een speciaal soort glas. Alle informatie die via glasvezel wordt verzonden, gaat op een snelle en betrouwbare manier weg met behulp van laserlicht. Dit gebeurt door het laserlicht met zeer hoge snelheid aan en uit te schakelen. Vervolgens worden hierdoor alle digitale gegevens doorgegeven. Het voordeel is dat hierdoor de informatie zich heel snel kan verplaatsen door de glasvezel. Hierbij geldt dat hoe sneller een laser aan en uit knippert, des te sneller de informatie over en weer kan worden verzonden. Met glasvezel kan dat allemaal erg snel en daarbij worden de signalen zoals van de tv, maar ook telefoongesprekken en up- en downloads via internet snel omgezet in een digitaal signaal.

Glasvezel waar ligt dat?

Een hele periode lang worden er al huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Onderzoek wijst uit dat er in mei 2014 al ruim 2.1 miljoen huishoudens op het glasvezelnetwerk waren aangesloten. Daarvan heeft een derde deel een abonnement afgesloten bij een glasvezelaanbieder. Tegenwoordig kom je glasvezel op erg veel plaatsen tegen. Er zijn ook nog steeds veel bedrijven bezig om glasvezel aan te leggen op meerdere plaatsen in Nederland. Ook steeds meer bedrijven maken er gebruik van en bedrijventerreinen worden steeds vaker voorzien van glasvezel, wat voor hen ook erg voordelig is.

Internet, televisie en telefonie via glasvezel

Als je glasvezel hebt, dan is het mogelijk om een los abonnement van internet af te sluiten, maar je kunt ook een alles in 1 pakket kiezen met internet, tv en telefonie bij een glasvezelaanbieder. Er is een groot verschil tussen de diverse abonnementen en dan gaat het over de internetsnelheid. Daarbij geldt dat hoe hoger de snelheid, des te hoger de prijs van een pakket zal zijn.

  • Als er gekozen wordt voor internet via glasvezel, dan wordt het door de meeste aanbieders aangeboden met 50, 100 en 500 mb/s. Het zijn snelheden die snel genoeg zijn bij zwaar gebruik.
  • Er zijn bij de internetsnelheden glasvezelabonnementen down-en uploadsnelheden en deze zijn symmetrisch. Dit wil zeggen dat ze dus gelijk zijn en heb je een abonnement met 50 Mb/s downloadsnelheid, dan wil dat zeggen dat je dus met 50 Mb/s kunt uploaden. Let op, want het voordeel is dat hierbij de uploadsnelheid een stuk hoger is dan bij kabel of DSL.
  • De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je zelf bestanden kunt versturen. Als je een e-mail wil sturen met foto’s is dat bijvoorbeeld van belang om te weten.

Glasvezelaanbieder

De meeste glasvezelaanbieders geven je een modemrouter in bruikleen. Het gaat hierbij vaak over een draadloos modem. Soms is het zo dat je zelf een router aan moet schaffen om zelf op de glasvezelmodem aan te kunnen sluiten.

Televisie via glasvezel

Als je de keuze maakt voor glasvezel en je kiest dan voor digitale tv, dan zijn er dezelfde opties zoals via de kabel of DSL. Je hebt dan namelijk ook HD zenders en je kunt gebruik maken van interactieve tv. Maar je kunt ook tv opnemen en pauzeren. Je kunt echter ook een abonnement nemen op extra zenders, maar je kunt ook tv kijken op een smartphone of een tablet. Let op, want de beeldkwaliteit kun je vergelijken met die van een kabelprovider.

Bellen via glasvezel

De overstap naar glasvezel wil niet zeggen dat je een ander telefoonnummer hoeft te nemen. Je kunt namelijk je eigen nummer behouden alleen dien je dat wel aan te geven bij de nieuwe aanbieder.

Minder storingen via glasvezel

Er zijn verschillende onderzoeken gehouden en die wijzen uit dat wanneer je glasvezel hebt, dat er dan minder vaak storingen zijn. Dat zou natuurlijk ideaal zijn, want een storing is erg vervelend. Het is dan ook goed om te weten wat alle voordelen van glasvezel zijn en wat de redenen zijn waarom jij er ook voor zou kunnen kiezen. Het is geen verplichting, maar steeds meer mensen maken de keuze en dat is niet zomaar.

Voordelen glasvezel

Er zijn veel voordelen van glasvezel. Deze kun je pas echt goed ervaren als je zelf de overstap hebt gemaakt. Maar als je nog twijfelt om over te stappen, is het goed om te weten wat de voordelen zijn, zodat je die keuze kunt maken en om de juiste redenen over wil stappen:

  • Dankzij glasvezel kun je gebruik maken van supersnel internet. Daar kun je direct gebruik van maken maar ook in de toekomst. Als het wat drukker is op het internet, kun je soms ervaren dat het allemaal wat langzamer gaat, maar daar hoef je je bij glasvezel niet druk over te maken. Je hebt altijd snel internet en daarom is traag internet vanaf nu verleden tijd als je ook voor glasvezel kiest. Een groot voordeel voor velen.
  • Een ander voordeel van glasvezel is dat er een constante snelheid is bij meerdere apparaten. Je hebt veel meer vrijheid, je hoeft geen keuze te maken tussen snelheid en kwaliteit. Je hebt altijd snel en stabiel internet en hoeveel apparaten er ook aan staan, je zult het niet merken want je profiteert altijd van de maximale snelheid dankzij glasvezel. In ieder huishouden staan steeds meer apparaten die vaak tegelijk worden gebruikt, geen zorgen want ook  daarvan zul jij geen nadeel meer ondervinden als je gebruik gaat maken van glasvezel.
  • Je kunt met glasvezel uploaden en downloaden met dezelfde hoge snelheid. Als je iets met foto’s gaat doen op de computer dan merk je dat pas goed. Je wil ze binnenhalen of zelf via je e-mail verzenden, geen zorgen dat het uren gaat duren, want dankzij glasvezel gaat het allemaal erg snel.
  • Je hebt een vrije providerkeuze door een open glasvezelnetwerk en ook dat is erg fijn. Het gaat ervoor zorgen dat jij keuzevrijheid hebt en deze ook blijft behouden.
  • Glasvezel is de toekomst. Je gaat het snel ontdekken, je weet nu wat de voordelen zijn en ook hoe prettig het kan werken. Zowel particulieren als bedrijven ervaren de voordelen en willen niet meer anders. Ook jij kunt nu ontdekken wat het met je gaat doen. Er zijn veel glasvezelaanbieders wat voor jou een voordeel is. Vergelijk ze met elkaar, leg de prijzen en voorwaarden naast elkaar neer en je ziet wat de mogelijkheden zijn. Je komt er snel achter welke aanbieder het beste bij je past en dan kun je ook de voordelen van glasvezel die net zijn genoemd zelf ervaren.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 2508x
Toegevoegd: 08-07-2016 18:36
Gewijzigd: 25-07-2016 22:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3261 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!