schilder is muur aan het schilderen

Muur verven: welke kleur kiezen?

schilder is muur aan het schilderenWil je een muur verven in je woning en weet je niet welke in welke kleur? Dat kan heel lastig zijn, zeker ook omdat je dit niet zomaar weer gaat veranderen. Daarnaast moet je ook letten op de vorm van de kamer en op de kleuren van de rest van het interieur. In dit artikel leggen wij je uit waar je het beste op kunt letten bij het kiezen van een kleur voor een muur.

Welke muur ga je verven?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te bepalen welke muur of muren je wilt verven. Wil je alle muren in de kamer verven of slechts twee muren? Of ga je voor een accentmuur? Afhankelijk van de vorm van de kamer en de uitstraling die je eraan wilt geven, kun je bepalen welke muur of muren je gaat verven.

Grootte

Kijk eerst eens naar de grootte van de kamer. Als de kamer niet zo groot is en je wilt hem groter doen lijken, kun je het beste alle muren verven in een lichte kleur. Is het juist een heel grote kamer en wil je het wat knusser maken? Verf dan alle muren of twee of drie muren in een wat donkerdere kleur.

Hoogte

De hoogte van de kamer speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de kleur muurverf. Is je kamer niet zo hoog? Schilder het plafond en de muren dan in lichte kleuren, want dit zorgt ervoor dat de ruimte hoger lijkt. Wil je de kamer juist lager doen lijken? Dan kun je het beste je plafond in een donkere kleur verven. Als je die niet wilt, kun je ervoor kiezen om de muren in een donkere kleur te verven.

Vorm

Als laatste is het ook belangrijk om te letten op de vorm van de kamer. Een langwerpige, smalle kamer kun je meer vierkant doen lijken door de twee kortste muren een paar tinten donkerder te verven. Kies wel voor kleuren die echt bij elkaar passen. Combineer bijvoorbeeld niet lichtgeel en donkerblauw met elkaar. Je kunt beter de langste twee muren wit verven en de andere twee muren in een donkere kleur. Ook kun je kiezen om alle muren in één kleur te verven, maar voor de langste muren een lichtere en voor de kortste muren een donkerdere tint te kiezen.

Welke kleur kiezen?

Je weet nu welke muren je gaat schilderen en of je voor donker of ligt gaat, maar je weet nog steeds niet in welke kleur je de muren gaat verven. Er zijn natuurlijk een heleboel kleuren en ze zijn ook nog eens verkrijgbaar in een groot aantal tinten. Wil je een muur verven om echt een statement te maken? Dan kun je het beste kiezen voor de meest pure tint van een bepaalde kleur. Als je het minder heftig wilt maken, kun je beter gaan voor een wat lichtere tint.

Zwart
Als je voor zwarte muurverf gaat, moet je er echt voor zorgen dat je dit goed gebruikt. Verf nooit alle muren in een kamer zwart, want dit kan het heel donker maken. Wel kun je ervoor kiezen om één muur of twee muren (bij voldoende lichtinval) zwart te verven. Je kunt de kamer hierdoor heel mooi maken, maar zorg er altijd voor dat er ook voldoende delen van de kamer een lichtere kleur hebben.

Wit
Wit is een hele goede keuze als je een ruimte groter wilt laten lijken. Het geeft de kamer een frisse uitstraling en het reflecteert het licht. Wel moet je oppassen dat de kamer niet meteen het beeld geeft van een ziekenhuis, omdat het in zijn geheel te wit is. Kies dan ook voor een accentmuur, een vloer in een mooie kleur of interieur in een leuke tint.Grijs
Een andere veilige kleur die goed samengaat met andere kleuren is grijs. Als je voor een lichtere grijstint kiest, kun je hiermee ook de kamer ruimter laten lijken. Het geeft de kamer ook een kalme uitstraling. Grijs in combinative met zwart, wit en bruin kan echt heel mooi zijn.

Groen
Groen is de kleur van de natuur en geeft een kamer dan ook een rustige uitstraling. Het is een mooie, levendige kleur die je in je interieur kunt toepassen, maar je kunt ook een kalme uitstraling creëren met een groene muur.

Rood
Rood staat voor passie en liefde en kan een een kamer een prachtige uitstraling geven. Het is een warme kleur, zeker als je kiest voor een wat donkerdere tint. Wel moet je ook voorzichtig met deze kleur zijn, want het kan je ook juist verontrusten. Als je toch een muur rood wilt verven, zorg er dan voor dat dit niet heel erg opvallend is.

Blauw
Nog een kleur die rustige en kalme sfeer in een kamer creëert: blauw. Heb je een kamer waar veel warm daglicht naar binnenstroomt? Dan kun je met een of meerdere blauwe muren een prachtig contrast vormen. Let er wel op dat je deze kleur niet (teveel) gebruikt in een kamer met vrijwel alleen kil daglicht. Dan kan de kamer namelijk erg koel en kil worden.

Geel
Wil je de zon in huis brengen? Dan kun je het beste een muur verven in de kleur geel! Het is niet voor niets dat deze kleur door therapeuten wordt aangeraden bij depressies. Een gele muur geeft een kamer een warme en vriendelijke uitstraling. Zorg er echter voor dat het niet teveel wordt en combineer het daarom met wat donkerdere kleuren.

Accentmuur verven

Wil je een kleur kiezen voor het verven van een accentmuur? Kijk dan eerst naar het oppervlak van deze muur. Als het om een groot oppervlak gaat, mag de kleur best wat lichter zijn. Wel kun je kiezen voor kleuren die een combinative zijn van verschillende kleurtinten, zodat de muur alsnog opvalt. Gaat het om een kleinere accentmuur? Dan kun je beter echt opvallende en pure kleuren gebruiken.

Als je kiest voor een glanzende kleur, wordt het geheel drukker dan bij een matte kleur. Daarom kun je glanzende muurverf het beste vermijden bij grotere oppervlakken. Bij een kleinere accentmuur kun je kiezen voor glanzende verf om je interieur een frissere uitstraling te geven. Als je echter een meer intieme sfeer wilt creëren, kun je juist weer beter kiezen voor een matte kleur.

Kiezen voor een patroon

Wil je niet alleen de muur verven maar ook een leuk patroon aanbrengen? Ga dan eerst na welk patroon het beste past bij de uitstraling die je wilt creëren. Als je de ruimte wilt opfleuren zonder het druk te maken, kun je het beste strepen op de muur aanbrengen. Met horizontale strepen kun je de kamer langer doen lijken en met verticale strepen juist smaller. Op die manier kan het toch een mooi effect geven.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 11686x
Toegevoegd: 24-01-2016 17:32
Gewijzigd: 07-02-2016 21:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!