Hoe een fornuis te installeren

Hoe een fornuis te installeren

Hoe een fornuis te installerenDe correcte installatie van uw nieuwe houtfornuis is essentieel om de beste prestaties te garanderen, maar ook voor de veiligheid van uw gezin. Wij willen er zeker van zijn dat u jarenlang plezier beleeft aan uw houtgestookte fornuis, daarom geven wij volledige installatie-instructies voor elk fornuismodel. Deze omvatten ook advies en begeleiding inzake bouwvoorschriften.

De correcte installatie van uw nieuwe houtfornuis is essentieel om de beste prestaties te garanderen, maar ook voor de veiligheid van uw gezin. Wij willen er zeker van zijn dat u jarenlang plezier beleeft aan uw houtgestookte fornuis, daarom geven wij volledige installatie-instructies voor elk fornuismodel. Deze omvatten ook advies en begeleiding inzake bouwvoorschriften.

Vereisten voor de installatie van houtkachels

 Alle houtgestookte fornuizen hebben lucht nodig om de verbranding zo goed mogelijk te laten verlopen. Ventilatieopeningen zijn een van de beste manieren om een constante luchttoevoer naar uw fornuis te verzekeren en er kunnen kanalen worden gebruikt om de ventilatieopening met het rookkanaal te verbinden, zodat er geen koude lucht in de kamer komt.
Denk na over waar u het fornuis wilt plaatsen. Neem de plattegrond en de indeling van uw huis om een snel overzicht van het huis te krijgen. Omdat houtfornuizen zeer heet kunnen worden, is er een minimale veilige afstand tussen brandbare materialen en het fornuis. Als materialen dichter bij elkaar worden geplaatst, kan brand ontstaan.
Denk na over waar u het fornuis wilt plaatsen.
Houtgestookte fornuizen produceren rook. U zult een schoorsteen moeten installeren om de rook uit uw huis te laten ontsnappen. Het is het beste een rechte, verticale schoorsteen te hebben; hoe minder bochten in de schoorsteen, hoe beter.
Na de installatie van uw houtfornuis is het uiterst belangrijk dat het vóór het eerste gebruik wordt geïnspecteerd door een erkende schoorsteenveger om er zeker van te zijn dat het veilig is. We hebben ook ontstekingsinstructies bijgesloten voor de eerste keer dat u uw fornuis gebruikt.

Een gemakkelijke manier om uw kw behoeften te weten te komen

 Als uw kamer 5 m lang, 4 m breed en 2,5 m hoog is, wordt uw berekening: 5 x 4 x 2,5 = 50. Dit betekent dat uw kamer 50 kubieke meter is. Nu moet je rekening houden met zaken als isolatie, ramen en deuren. Dus laten we eens kijken naar 3 verschillende getallen die we kunnen gebruiken, afhankelijk van de eigenschappen van uw kamer:
10 - voor tochtige kamers of kamers met ten minste 2 ramen en/of deuren met enkele beglazing, of slechte isolatie.
15 - voor redelijk geïsoleerde kamers en ramen en deuren met dubbele beglazing
20 - voor een goed geïsoleerde kamer met weinig ramen en deuren
Deel vervolgens de kubieke meter van de kamer door het getal dat bij de eigenschappen van de kamer hoort. Dus, als onze voorbeeldkamer goed geïsoleerd was, zou het 50/20 = 2,5 zijn. Dat betekent dat uw houtkachel een vermogen van ongeveer 3 kW moet hebben om uw kamer voldoende te verwarmen.


Kan ik een open haard in een gang installeren?

In dit geval, als we de deuren naar de slaapkamers en de woonkamer open hebben, is het mogelijk om een open haard in een gang te installeren, hoewel het vanwege de grootte van deze gangen meestal gebruikelijker is om een houtkachel te installeren, en de meest populaire zijn tegenwoordig pelletkachels voor gangen, die zijn ontworpen met het pelletreservoir aan één kant, zodat ze slechts ongeveer 20 cm van de gang in beslag nemen. Dit is meestal de beste optie, op voorwaarde dat er een goede afvoer is voor de leidingen van het hout- of pelletfornuis.

Wat is de relatie tussen de grootte van de open haard en de grootte van de woonkamer?

Tegenwoordig zijn panoramische of grote houtgestookte haarden in de mode, dus de trend of de vraag van klanten die geïnteresseerd zijn in de aankoop van een open haard gaat in die richting, maar we moeten in gedachten houden dat niet alle haarden geschikt zijn voor alle woonkamers, en deze zullen afhangen van de grootte van de kamer of de woonkamer in dit geval, die meestal de grootste kamer in het huis is.
De gebruikelijke verhouding is dat we voor een woonkamer van ongeveer 25 m2 geen houtgestookte open haard plaatsen die groter is dan een monding van 70 - 75 cm breed, als we een woonkamer hebben die groter is dan 40 m2, dan zou de bijbehorende monding een haard zijn van ongeveer 80 tot 85 cm, en als we een woonkamer hebben die groter is dan 50 m2 kunnen we een haard plaatsen met een monding tussen 100 en 110, enzovoort.
Als we een schoorsteen plaatsen die groter is dan de afmetingen van de woonkamer, kunnen we rookproblemen krijgen, omdat we niet de nodige toevoer van verse lucht hebben om te voorkomen dat de rook door de deur ontsnapt. Zelfs met een goede installatie.
Het is belangrijk dat u advies vraagt aan een vakman op het gebied van open haarden om een goede keuze te maken voor uw open haard, afhankelijk van de plaats waar u hem wilt plaatsen en de grootte ervan.
Open haarden zijn heel mooi en aangenaam om te gebruiken, maar een slechte keuze kan ons meer dan één hoofdpijn bezorgen als we een rokende schoorsteen hebben.

Hoe steek ik de haard aan, zodat hij niet rookt?

Wanneer men een open haard gaat aansteken, moet men, afgezien van het onderhoud en de reiniging van de schoorsteen, alle rookkanalen open hebben, zowel de primaire als de secundaire lucht, tussen de dertig en vijfenveertig minuten is meestal de gebruikelijke tijd.
Wij beladen de schoorsteen met dunne houtblokken, die voldoende vlam maken en weinig rook, zodat de schoorsteen snel opwarmt en wij voorkomen dat er rook in de kamer komt wanneer het toestel koud is.
Wij zullen de deur niet plotseling sluiten, maar op een kier laten staan, om een conventionele trek te hebben, en na deze tijd, wanneer de schoorsteen is opgewarmd en de trek is gecreëerd, zullen wij overgaan tot het laden van meer fijn hout en dikkere houtblokken erop, zodat zij meer kunnen houden en niet zo snel verbranden.
En ga dan verder met het regelen van de trek om te voorkomen dat er te veel hout wordt verbrand, maar ook om te voorkomen dat de schoorsteen uitgaat.
Vergeet niet dat u, zelfs als u over al deze informatie beschikt, de handleiding van de fabrikant moet raadplegen om er zeker van te zijn dat u uw kooktoestel correct installeert en dat het u in de toekomst geen problemen zal opleveren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Panden
Aantal keer gelezen: 2785x
Toegevoegd: 22-07-2021 17:19
Gewijzigd: 12-08-2021 08:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!