huis bouwen planning

Wat kost een huis bouwen?

huis bouwen planningEen eigen huis bouwen is vaak kwalitatief beter en je hebt meer keuze over het ontwerp. Maar wat kost een huis bouwen nu eigenlijk? In dit artikel geven wij je alle informatie die je nodig hebt over de kosten die hierbij komen kijken

Aankoopprijs van de grond

Allereerst moet je natuurlijk grond aanschaffen. Zorg er wel voor dat dit ook echt bouwgrond is. Je kunt bijvoorbeeld ook bosgrond kopen, maar hier mag je helaas niets op bouwen. Een perceel om je huis op te bouwen is vaak duurder dan een ander soort grond, maar zonder het juiste bestemmingsplan kun je geen huis bouwen.

Bedenk eerst in welke provincie je een huis wilt bouwen. De kosten van de percelen die te koop staan verschillen namelijk per provincie. Ook moet je bedenken of je in de stad een huis wilt bouwen of op een stuk grond in een dorp. Gemiddeld genomen kost een stuk grond in de stad ongeveer 400 euro per vierkante meter en een stuk grond buiten de stad 200 euro per vierkante meter.

Bekijk voordat je een stuk grond gaat kopen wel altijd het bestemmingsplan. Hierin kun je zien of je op het stuk grond inderdaad een huis mag bouwen.

Bouwleges voor bouwvergunning

Je hebt voor het bouwen van een huis een bouwvergunning nodig. Deze vergunning dien je zelf aan te vragen bij de desbetreffende gemeente en voor deze aanvraag worden kosten gerekend. De kosten hiervan worden ook wel bouwleges genoemd.

Gemiddeld gezien betaal je ongeveer 2.500 tot 5.000 euro aan bouwleges. Het kan echter voorkomen dat je hier meer dan 5.000 euro voor moet neertellen en in sommige gevallen komen de kosten voor de bouwvergunning zelfs boven de 7.000 euro uit. Daarnaast kan het zijn dat je nog kosten moet betalen voor het omkappen van bomen, indien je bijvoorbeeld containers op de openbare weg wilt neerzetten.

Architect en adviseurs

Vrijwel altijd is er een architect nodig als je een nieuwbouw huis wilt bouwen. De architect kan namelijk een ontwerp van je huis maken inclusief de bouwtekeningen en de details. Dit heb je nodig voor het aanvragen van de bouwvergunning. Verder zorgt de architect ook de bouwbegeleiding en coördineert hij of er wel volgens plan wordt gewerkt.

Als je antwoord wilt op de vraag ‘Wat kost een huis bouwen?’ moet je dus ook met de kosten van de architect rekening voor houden. Gemiddeld gezien vraagt een architect een bedrag dat neerkomt op ongeveer 10 procent van de totale bouwsom.

Verder kan het zo zijn dat er nog andere adviseurs nodig zijn, zoals een geluidsadviseurs, een constructeur of andere specialisten. Dit hoeft lang niet altijd zo te zijn, maar het kan wel extra kosten met zich meebrengen. Het is dus goed om hier van tevoren alvast over na te denken.

Slopen en grondsanering

De grond moet ‘bouwrijp’ zijn voordat je aan de slag gaat met de bouw van het huis. Dit betekent dat oude bebouwing eerst moet worden verwijderd en de grond moet op hoogte van het maaiveld zijn gebracht en vrij zijn van vervuiling. Als er een huis gesloopt moet worden, kost dit gemiddeld gezien tussen de 5.000 en 10.000 euro. Het totaalbedrag is afhankelijk van de grootte van de bebouwing en de vervuiling van de grond of de gevaarlijke stoffen die aanwezig zijn in de bebouwing.

Kosten van de nieuwbouw

Als je eenmaal mag gaan bouwen, dien je nog een woning te kiezen. Uit een catalogus met woningen kun je het huis kiezen dat het meest naar jouw smaak is. Per woningtype kun je de prijzen zien en verder zijn de prijzen ook afhankelijk van de grootte van het huis, de afwerking en de extra kamers (garage, kelder). Het bouwen van een eenvoudig huis kost ongeveer 130.000 euro.

Uitrit / parkeerplaats

Wil je een parkeerplaats bij je huis maken? In dat geval moet je rekening houden met de kosten die hierbij komen kijken. Voor het plaatsen van de uitrit heb je namelijk een vergunning van de gemeente nodig, omdat dit naar de openbare weg loopt. Ook zal de gemeente de uitrit voor je aanleggen en dit brengt eveneens kosten met zich mee. Het aanvragen van de vergunning ligt vaak wel onder de honderd euro, maar het laten aanleggen van de uitrit brengt waarschijnlijk wel wat hogere kosten met zich mee.

Aansluiting gas, water, elektra en riolering

Verder dient je huis natuurlijk aangesloten te worden op gas, water, elektra en riolering. Hiervoor dien je verschillende instanties in te schakelen die dit voor je moeten aanleggen. Wellicht moet de weg ook worden opengebroken en je kunt dus wel nagaan dat dit een hoop werk wordt. Al dat werk komt uiteindelijk weer voor jouw rekening.

Je kunt soms voor 5.000 euro al klaar zijn, maar dit is geheel afhankelijk van de verschillende factoren die meespelen. Het kan ook voorkomen dat je uiteindelijk een veel duurdere rekening moet betalen. Houd hier dan ook rekening mee voordat je een huis gaat bouwen.

Aanleggen van de tuin

Het aanleggen van de tuin kan ook nog aardig wat kosten met zich meebrengen. Gemiddeld gezien kost dit ongeveer vijf tot tien procent van de waarde van het huis. Het hangt er echter maar net vanaf hoe groot je tuin is en wat voor soort tuin je wilt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de tuin zelf aan te leggen, als je een beetje handig bent en van tuinieren houdt.

Huis inrichten

Als het huis eenmaal staat, moet je het natuurlijk ook nog  helemaal inrichten. Denk hierbij aan het schilderen of behangen van de muren, het witten van de plafonds en het leggen van de vloerbedekking. Daarnaast wil je natuurlijk ook gordijnen voor de ramen en in elke kamer heb je lampen nodig. Verder moet je ook denken aan de meubels die je in het huis wilt plaatsen. Het is een goed idee om minimaal 10.000 bij je begroting op te tellen voor de inrichting van je huis.

Dus al met al: wat kost een huis bouwen nu echt? Als je al even met ons mee hebt gerekend, zie je waarschijnlijk wel dat je geen huis kunt bouwen voor minder dan 250.000 euro. Voor dit bedrag heb je waarschijnlijk een redelijk eenvoudig huis dat gelegen is in een dorp. Als je budget niet zo hoog is, kun je er dus beter voor kiezen om gewoon een huis te kopen. Wil je echt graag je eigen ontwerp bepalen en heb je wat meer geld te besteden? Dan is het natuurlijk heel leuk om je eigen huis te bouwen, maar maak van tevoren wel eerst een goede berekening van alle kosten die hierbij komen kijken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 8555x
Toegevoegd: 03-02-2016 01:10
Gewijzigd: 28-07-2016 16:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!