Huis verkopen

Huis verkopen

Huis verkopenDe afgelopen jaren is er een verandering opgetreden op de woningmarkt op het gebied van de manier waarop huizen van eigenaar wisselen. Steeds minder mensen kiezen voor de verkoop via een makelaar, aan de hand van deze ontwikkelingen heb ik onderzoek gedaan naar andere mogelijkheden die steeds populairder zijn geworden.

Waarom steeds meer mensen een huis verkopen via andere wegen als de makelaar

Tot enkele jaren geleden benaderde nagenoeg iedereen die zijn huis wilde verkopen hiervoor een makelaar. Voordat een makelaar een huis op de markt brengt stelt hij eerst een woning dossier op. In een woningdossier zitten onder andere; Foto’s, plattegronden en een omschrijving van de woning. Een makelaar rekent voor de werkzaamheden die hij uitvoert zoals het opstellen van het woning dossier, het verzorgen van bezichtiging, uitvoeren van onderhandelingen en verzorgen van de administratieve handelingen voor de verkoop een courtage, deze courtage kan oplopen tot enkele procenten van de verkoopprijs van de betreffende woning. Sommige potentiele woning kopers schakelen een aankoop makelaar om hen te ondersteunen in de zoektocht naar en bij de aankoop van een woning. Een aankoop makelaar kan mogelijk interessante woningen voordragen en helpen bij de onderhandelingen over de koopprijs van de woning.

Krapte op de woningmarkt

Door de steeds groter wordende krapte op de woningmarkt zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en worden huizen steeds sneller gekocht. Soms zelfs al voordat deze via de reguliere verkoopkanalen worden aangeboden. Hierdoor wordt de rol van de makelaar in het verkoopproces steeds kleiner en minder belangrijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zowel woning bezitters die hun woning willen verkopen als potentiële kopers opzoek gaan alternatieven voor de aan- of verkoop van een woning zonder tussenkomst van een makelaar.

Enkele voorbeelden van mogelijkheden om een woning te verkopen zonder makelaar zijn:

 • Woning verkopen via een biedingsplatform
 • Woning direct verkopen aan een vastgoedbedrijf
 • Woning zelf verkopen

Verkopen via een biedingsplatform

Het verkopen van een huis via een biedingsplatform is een relatief nieuwe ontwikkeling op de woningmarkt. Het gebeurt steeds vaker dat potentiële kopers tegen elkaar op bieden omdat zei de woning graag willen kopen. Het is niet meer verwonderlijk dat een huis boven de vraagprijs wordt verkocht. Er zijn partijen die hier op hebben ingespeeld door een online biedingsplatform voor woningen op te richten. Op een dergelijk platform wordt een woning voor een bepaalde tijd aangeboden en in die tijd kunnen potentiële kopers elkaar overbieden met als doel een hogere verkoopprijs te genereren. Bij de verkoop via een online platform verzorgen woning eigenaren de bezichtigingen veelal zelf. Soms worden er opendagen georganiseerd of kunnen potentiële kopers in overleg met de eigenaar een bezichtiging inplannen. Het verdien model van deze platforms zit in de verkoop fee die de koper betaald bij de koop van de woning. Daarnaast is het bij sommige platforms mogelijk om tegen betaling de bezichtigingen uit te besteden aan het platform.

Kenmerken verkoop via een biedingsplatform:

 • Inzicht in de hoogte van de biedingen
 • Geen onnodige bezichtigingen meer
 • Lage drempel om een bod uit te voeren
 • Als verkoper heeft u volledige grip over de voortgang
 • Het verkopen van een huis kan zelf beter worden aangestuurd
 • Sneller resultaat

Woning verkopen aan een vastgoedbedrijf

Huis eigenaren die hun woning snel willen verkopen en niet zitten te wachten op bezichtigingen van hun woning door potentiële kopers en een lang verkooptraject kunnen hun woning aanbieden bij een opkoper. De verkoop van een woning aan een opkoper is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden. De verkoop levert misschien niet het maximaal haalbare op maar daar staan snelheid en andere bijkomende voordelen tegenover. Bij de verkoop aan een woning opkoper kunnen huis eigenaren vaak zelf de overdrachtsdatum bepalen. Daarnaast is het bij sommige opkopers mogelijk om na de verkoop nog tijdelijk in de woning te blijven wonen. Doordat woning opkopers snel kunnen handelen heeft de woning verkoper snel zekerheid, woning opkopers zijn veelal niet afhankelijk van voorbehoud op financiering hierdoor is het bod gegarandeerd en kan de op korte termijn officieel worden vastgelegd bij de notaris.
Kenmerken verkoop via een vastgoedbedrijf:

 • Mogelijk om binnen een week een huis te verkopen
 • Geen makelaarskosten
 • Geen zorgen over rommel, inboedel of (verborgen) gebreken
 • De verkoper hoeft het huis niet klaar te maken
 • Ideaal voor mensen die snel geld nodig hebben
 • Geen zorgen over de verkoopstrategie, bezichtigingen of onderhandeling

Woning zelf verkopen

Het gebeurt steeds vaker dat woning eigenaren besluiten te proberen om hun woning helemaal zelf te verkopen zonder tussenkomst van andere partijen. In dat geval maken mensen veelal gebruik van social media kanalen om hun woning te promoten. Indien woning eigenaren besluiten om hun woning zelf te verkopen zijn er een paar belangrijke elementen waar op gelet dient te worden.
Een goede bepaling van de vraagprijs waarvoor een woning op de markt gebracht word is van groot belang. Daarnaast moet de volledige papierwinkel die bij de verkoop komt kijken zelf door de huiseigenaar worden opgesteld. Belangrijke zaken zoals het koopcontract moeten aan de juridische eisen die hier aan worden gesteld voldoen. De kopende partij dient correct en eerlijk geïnformeerd te worden indien er sprake is van (verborgen) gebreken of bijzonderheden van de woning. Dit is van groot belang omdat als hier na de verkoop sprake van blijkt te zijn en de verkopende partij de koper niet goed heeft geïnformeerd deze hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

Kenmerken verkoop zelf verkopen:

 • Zelf de vraagprijs bepalen
 • Bezichtigingen kunt u zelf organiseren
 • Geen makelaarskosten

Welke optie een woning verkoper kiest is vaak afhankelijk van verschillende factoren. Het kan zijn dat de verkoper door persoonlijke omstandigheden snel de woning wil verkopen bijvoorbeeld om dat hij snel geld nodig heeft of de verkoop een gevolg is van een relatiebreuk. Ook de inspanningen die de verkoper zelf aan de verkoop wil en kan bijdragen zijn van invloed op de uiteindelijke keuze. Sommige verkopers nemen genoegen met iets minder en kiezen voor het gemakt en de service. In andere situaties nemen mensen langer de tijd voor de verkoop en verrichten zelf meer werk, zoals het doen van bezichtigingen en verkoop klaar maken van de woning. In de hoop dat de woning uiteindelijk voor meer geld wordt verkocht. De keuze om een woning volledig zelf te verkopen wordt niet door veel mensen gemaakt. Er zitten voor veel mensen te veel haken en ogen aan het volledig verzorgen van het verkoopproces. En niet in de laatste plaats zijn de financiële risico's die het met zich mee brengt als bij de verkoop niet alle zaken goed afgehandeld worden ook vaak een aanleiding om voor een andere optie te kiezen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: rickschol
Aantal keer gelezen: 2276x
Toegevoegd: 26-04-2021 10:24
Gewijzigd: 27-04-2021 11:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!