makelaar

Wat zijn de kosten voor een makelaar?

makelaarGa je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Voor dat laatste kun je een makelaar inschakelen. Hoe hoog zijn de kosten die de makelaar berekent? In dit artikel informeren we je over de kosten voor de makelaar.

Makelaar inschakelen

Wanneer je van plan bent om je huis te verkopen zul je in de meeste gevallen een makelaar in willen schakelen. Het kan veel uitmaken wie je als makelaar in wilt schakelen. Het is erg belangrijk dat je kiest voor een makelaar die is aangesloten bij brancheorganisatie NVM.

Makelaar en brancheorganisatie

Kies je voor een makelaar die is aangesloten bij de brancheorganisatie NVM, of bij Vastgoed PRO of VBO dan weet je zeker dat deze makelaar de consumentenvoorwaarden hanteert.

Makelaar offerte aanvragen

Als er een offerte door de makelaar wordt opgesteld moet jij je ervan verzekeren dat de volgende punten er in opgenomen zijn. Kijk of de ingevulde bedragen kloppen met wat er mondeling is afgesproken, let er ook op of de bedragen inclusief of exclusief BTW zijn. Zorg er voor dat er duidelijk in de offerte staat wat je wel en wat je niet moet betalen. Het kan ook zo zijn dat er achteraf bijkomende kosten zijn, kijk of in de offerte staat of je dit bedrag dan ook moet betalen, of juist niet. Je hebt makelaars die met abonnementskosten werken, let er goed op of je deze kosten bovenop de normale kosten bij moet betalen. Het kan ook zo zijn dat ze verrekend worden bij de verkoop.

Kosten makelaar

Het bedrag wat een makelaar meestal berekent als je door hem zijn huis laat verkopen is een bepaald percentage van de verkoopprijs, dit ligt op het moment tussen de 1 en 2 procent. Je hoeft dit bedrag pas te betalen als de woning is verkocht.

Makelaarskosten nader uitgelegd

Je hebt makelaars die werken met opstartkosten. Dit bedrag moet je meestal betalen voordat de verkoop van de woning begint. Je moet goed kijken wat deze opstartkosten inhouden en wat het bedrag hiervoor is, dit bedrag kan nogal variëren.

  • Onder opstartkosten vallen de kosten die je moet betalen voor bijvoorbeeld een bord in de tuin te plaatsen, de woning adverteren en foto’s laten maken voor de brochure.
  • Heb je gekozen voor een makelaar waarbij je abonnementskosten moet betalen dan moet je de makelaar iedere maand een bepaald bedrag betalen. Je hebt niet veel makelaars die met abonnementskosten werken, het is ook niet aan te raden om dit te doen.

Kosten makelaar percentage

Als na een tijdje je huis niet is verkocht en je wilt van de makelaar af dan zal hij je toch een vergoeding vragen. Dit wordt meestal een percentage van het bedrag waarvoor het huis te koop stond. Het kan ook zijn dat de makelaar intrekkingskosten berekent als je tijdens de looptijd nog niets hebt hoeven te betalen. Heb je met de makelaar afgesproken dat hij werkt met opstart- en abonnementskosten dan hoef je bij de intrekking van de opdracht bijna nooit intrekkingskosten te betalen. Heb je al opstartkosten, abonnementskosten of andere kosten betaald dan zul je dit geld bij eventuele intrekking niet meer terug krijgen.

Betalingssystemen makelaar

Je hebt makelaars die verschillende betalingssystemen hanteren. De opstartkosten variëren zeer per makelaar en het maandelijkse abonnementsbedrag ook. Om alles een beetje onder controle te houden kun je aan de makelaar een maandelijks overzicht vragen. Hiermee kun je dan bijhouden wat de makelaar precies heeft gedaan. Als je met de makelaar bij het sluiten van de verkoopovereenkomst hebt afgesproken dat hij een bonus krijgt bij de verkoop, dan mag de makelaar in een later stadium niet aankomen met een ander betalingssysteem. Dit zou alleen maar kunnen als je hier zelf ook mee akkoord gaat.

Kosten makelaar, beëindigen overeenkomst

Wil je om wat voor reden dan ook de samenwerking met de makelaar stopzetten, dan zijn ook hier regels aan verbonden.

  • Je hoeft de makelaar geen schadevergoeding te betalen, hij heeft wel recht op een vergoeding van de gemaakte kosten.
  • Is het zo dat je intrekkingskosten moet betalen dan zal de makelaar hier een bepaald uurloon voor berekenen.
  • Heb je een verkoopopdracht getekend die valt onder de Consumentenvoorwaarden dan hoef je alleen maar intrekkingskosten te betalen als dit in de overeenkomst staat.
  • Wil je de opdracht ontbinden dan moet je hier wel een goede reden voor hebben, het kan zijn dat je vindt dat de makelaar zich niet voldoende inspant om je huis te verkopen. Het is wel moeilijk om dit te bewijzen. De makelaar heeft de plicht om zich voldoende in te spannen om je huis te verkopen. Als je de makelaar in gebreke wilt stellen moet je dat doen met een aangetekende brief. Je kunt in deze brief de makelaar een laatste kans geven om zich aan zijn verplichtingen te houden.
  • Als na verloop van tijd de makelaar nog niets heeft veranderd dan zou je de overeenkomst met de makelaar kunnen ontbinden, het is wel aan te raden om hier eerst met een advocaat over te praten.
  • Het is natuurlijk altijd mogelijk dat je een probleem krijgt met de rekening, als dit zo is moet je als eerste proberen het met de makelaar zelf op te lossen.
  • Lukt het niet om er samen met de makelaar uit te komen dan kun je hem een brief schrijven waarom je het niet eens bent met de rekening. In de brief kun je de makelaar vragen om binnen een bepaalde tijd te reageren. Het bedrag waar je het niet over eens bent moet je wel alvast betalen. Heb je met de makelaar een overeenkomst afgesloten waarop de Consumentenvoorwaarden van toepassing zijn dan kun je het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Makelaardij en hopen dat je dan tot een oplossing komt.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 19518x
Toegevoegd: 18-09-2015 18:19
Gewijzigd: 24-10-2015 15:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!