huis buitenland

Een tweede huis in het buitenland kopen

huis buitenlandVeel mensen vinden het lastig wanneer ze op vakantie zijn hun vakantiebestemming weer te verlaten. Met het Nederlandse zeeklimaat is het hier natuurlijk lang niet zo lekker warm als in landen als Spanje. Hoe lekker zou het zijn om daar te wonen, en iedere vakantie van onder andere het lekkere weer te genieten, in een tweede huis op een prachtbestemming. En waarom niet, door de crisis is een tweede woning nu een prima investering.

Tweede huis in het buitenland kopen: ga ik wel terugkomen?

Wanneer je ergens op vakantie bent ben je er vaak maar voor een korte periode. Je hebt dan een heel ander beeld van de plek dan wanneer je er voor een langere periode woont. Zorg er dus voor dat wanneer je een huis op het oog hebt je het meerdere keren bezoekt voordat je daadwerkelijk de beslissing neemt. Dus ook buiten het hoogseizoen. Het is goed om er bij stil te staan of je echt ieder jaar weer naar deze plek toe wil gaan en ook veel tijd in je tweede huis door wil brengen, anders is het natuurlijk zonde.

Tweede huis in het buitenland is een prima investering

Een vakantiehuis lijkt misschien wel een van de beste investeringen die er zijn. Maar het is goed om er op te letten dat het niet zeker is dat het huis met winst verkocht zal worden. Als je een tweede huis koopt is het het best om dit te doen omdat je er plezier aan wil beleven, dus voor bijvoorbeeld vakanties, pensioen of weekenden met vrienden door te brengen. Als je nu al zeker weet dat je jouw pensioen door wil gaan brengen in een bepaald land is het helemaal een prima investering. Door nu je werkt al de woning af te betalen kan je wat ruimer leven als je eenmaal je pensioen hebt. Ook kan je flink wat geld besparen op vakanties, omdat je niet iedere keer een duur hotel hoeft te boeken als je naar de bestemming gaat maar gewoon in je eigen huis verblijven kan.
Alle kosten wil dus niet zeggen dat een tweede huis helemaal niet winstgevend hoeft te zijn. Je kunt een tweede huis natuurlijk prima verhuren aan anderen als je er zelf niet in verblijft. Je kunt hier best wel veel geld mee verdienen. Ook fijn om te weten: als je de woning voor minder dan 70% van de tijd verhuurt, hoef je er geen belasting over te betalen in Nederland. Dat is helemaal mooi!

Voordat je gaat kopen: de voorbereiding

Het kopen van een tweede huis in het buitenland klinkt misschien simpel, maar het vergt heel veel onderzoek. Je moet je verdiepen in de lokale regelgeving, veel landen hebben per regio ook nog net andere regels qua bijvoorbeeld belastingen. In bijvoorbeeld Oostenrijk kunnen regio's zelf een belastingtarief tot een bepaalde grens verhogen. Iets om rekening mee te houden als je twijfelt tussen twee regio's. Het is het slimst om een onafhankelijke adviseur hiervoor in de hand te nemen en niet alleen maar te vertrouwen op wat de makelaar je allemaal vertelt.

Het is ook verstandig om na te denken wat voor soort woning je wil gaan kopen. Een oude boerderij op het platteland in Toscane klinkt natuurlijk heel romantisch en mooi, maar je moet het beeld niet te veel romantiseren in je hoofd. Straks gaan al je vakanties op aan renovaties en verbouwingen. Voor sommige mensen is dit heel leuk, maar anderen griezelen hierbij. Zorg dus dat je ook een huis koopt dat bij jou past.





Een hypotheek aanvragen voor een tweede huis in het buitenland
Het is -logisch- veel minder makkelijk om voor een tweede huis een hypotheek af te sluiten als voor het eerste huis, zeker in het buitenland. De hypotheekverstrekker heeft natuurlijk een groter risico dat jij om wat voor reden dan ook de lening ineens niet meer kan betalen, zeker omdat het zo'n grote last wordt. Wanneer jij je lening niet meer af kan betalen, is het voor de hypotheekverstrekker ook veel lastiger om beslag te leggen op het onderpand, simpelweg omdat dit gewoon lastig te regelen is vanuit het buitenland.

Maar verlies niet meteen alle hoop, dit betekent niet dat je onmogelijk een hypotheek kan krijgen voor je tweede huis in het buitenland. Er zijn meerdere banken die speciale hypotheken aanbieden voor tweede huizen, ze noemen deze ook wel 'buitenlandhypotheken'. Banken weten namelijk dat de vraag naar tweede huizen toeneemt, en ze willen je dus graag helpen. Het komt vaak voor dat banken ook een vestiging hebben in het land waar jij je tweede huis wil gaan kopen. De bank wil je vaak maar al te graag helpen om bijvoorbeeld een taxateur voor het huis te vinden.

Geen hypotheekrenteaftrek

Als je een hypotheek afsluit voor je huis, profiteer je van de hypotheekrenteaftrek. Je hoeft zo minder belasting te betalen, omdat je ook al de last van je hypotheek hebt. Dit geldt niet voor een hypotheek op een tweede huis. Voor een hypotheek die je op je tweede huis afsluit krijg je dus geen aftrek, en dit maakt de rente dus ook hoger. Het is ook zo dat de hypotheekverstrekkers een minder groot deel van de koopsom bereid zijn te financieren. Vaak maar tot driekwart van de executiewaarde van de woning. De rest moet je allemaal uit eigen zak betalen. Een ander verschil met de 'gewone eerste' hypotheek is dat de looptijd korter is dan de dertig jaar die je bij de eerste hypotheek krijgt. Het kan dus zo zijn dat de maandelijkse lasten voor de woning hoger uitvallen.
Bedenk dus goed of je een tweede huis wel kan betalen. Je hebt ook geen belastingvoordeel door de hypotheek. Je mag de hypotheekschuld wel aftrekken van het vermogen waarover je de welbekende vermogensrendementheffing betalen moet.

Een tweede huis is dus een prima investering als je weet dat je er zelf ook van gaat genieten en het geld erover hebt. Ook als je weet dat je op die plek wil gaan wonen wanneer je pensioneert is het slim om alvast een woning te hebben voor wanneer de tijd rijp is. Als je een goede woning koopt en je verhuurt de woning kan er op deze wijze ook een interessant rendement opleveren. In veel gevallen kiezen personen die een tweede huis kopen om dit gedurende het jaar ook te verhuren. Het is wel verstandig altijd een onafhankelijke adviseur in de hand te nemen zodat je zeker weet dat de risico's zo klein mogelijk blijven.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: suzannejanssen072
Aantal keer gelezen: 3321x
Toegevoegd: 30-10-2016 19:30
Gewijzigd: 31-10-2016 22:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3862 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!