Zonnepanelen monteren

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen monterenAls je wilt besparen op je stroomkosten, kun je ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen. Dit is in eerste instantie een grote investering, maar na een aantal jaren verdien je dit weer helemaal terug. De zonnepanelen voorzien je woning of bedrijfspand namelijk van stroom, waardoor je geen stroomkosten meer hoeft te betalen. Daarnaast is dit ook nog eens beter voor het milieu. Lees hier meer over zonnepanelen kopen en waar je op moet letten.

Soorten zonnepanelen

De eerste keuze die je moet maken bij het zonnepanelen kopen is voor welk soort zonnepanelen je kiest. Je kunt kiezen voor monokristallijn zonnepanelen of polykristallijn zonnepanelen die veel op elkaar lijken. Echter verschillen deze soorten panelen in het productieproces, de kleur en ook iets in het rendement. De monokristallijn zijn blauw/paars gekleurd en uitgerust met een aluminium rand. Verder leveren de panelen iets minder stroom dan de polykristallijn zonnepanelen en zijn ze ook wat lager geprijsd. De polykristallijn zonnepanelen zijn te herkennen aan de zwarte kleur, zijn dus iets duurder en hebben ook een wat hoger rendement.

Naast deze twee soorten zonnepanelen kun je ook nog kiezen voor dunne film zonnepanelen - ook wel CIS panelen genoemd. Deze zijn echter nog niet zo populair, omdat er veel ruimte op het dak nodig is om deze panelen te plaatsen Wel kunnen ze dan soms een iets hoger rendement leveren. Over het algemeen kun je dunne film zonnepanelen kopen tegen een lage prijs.

Efficiëntie

De efficiënte van de zonnepanelen behoort wel tot een van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aankoop. Aan de hand van de efficiëntie van de panelen kun je namelijk bepalen hoeveel stroom de zonnepanelen leveren per jaar. Er zijn zonnepanelen met een efficiëntie van 15%, maar voor bedrijven zijn er zelfs al zonnepanelen ontworpen met een efficiëntie van meer dan 40%. Dit is uiteraard een heel verschil en daarom moet je altijd goed nagaan wat de efficiëntie is van de panelen die je wilt aanschaffen.

Capaciteit

Als je de capaciteit van zonnepanelen wilt uitdrukken, gebruik je hiervoor Wattpiek oftewel Wp. Een hogere capaciteit betekent over het algemeen dat de zonnepanelen meer stroom opleveren. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, zeker niet als de genoemde capaciteit maar weinig Wp verschilt. Kijk altijd of de zonnepanelen getest zijn en wat de resultaten hiervan zijn, zodat je precies weet welke capaciteit een zonnepaneel levert. Als je een groter dak hebt, kun je ook kiezen voor meerdere zonnepanelen met een lagere capaciteit. Het kan zijn dat je dan namelijk iets voordeliger uit bent, aangezien panelen met een lagere capaciteit meestal goedkoper zijn.

Afmetingen

Voordat je de zonnepanelen gaat aanschaffen moet je ook kijken welke formaten je nodig hebt. Over het algemeen kun je zonnepanelen kopen in drie verschillende maten, namelijk 150 x 100 cm, 165 x 100 cm en 195 x 100 cm. Als je kiest voor CIS zonnepanelen, kun je echter ook kiezen voor zonnepanelen met een grootte van 125 x 100 cm. Aan de hand van een legplan dat je gemakkelijk kunt vinden op internet kun je heel eenvoudig ontdekken welke formaten je het beste op jouw dak kunt monteren.

Heb je een groot dakoppervlakte? Dan kun je het beste ook grote panelen kopen, omdat de efficiëntie en de capaciteit dan meestal het hoogst is. Als je een iets kleiner dak hebt, kun je beter kiezen voor de standaard formaten. Het is het beste om zoveel mogelijk zonnepanelen op je dak te laten monteren, aangezien dit beter is voor het milieu en je hier uiteindelijk nog meer mee bespaart op energiekosten. Helaas heeft niet iedereen voldoende budget om zonnepanelen te kopen voor het gehele dak. Probeer in ieder geval met het budget dat je hebt de dakoppervlakte zoveel mogelijk te bedekken met zonnepanelen.

Hellingshoek

De hellingshoek van het dak van uw huis is belangrijk om op te letten bij de aankoop van zonnepanelen. Een plat dak is het gemakkelijkst, omdat er dan eenvoudig kan worden gekozen voor een hellingshoek van 30 tot 40 graden. Dit is in Nederland de beste hellingshoek, omdat dit het meest rendabel is. De zonnepanelen worden in een soort frame geplaatst die de hellingshoek bepaalt. Bij een schuin dak moet de hellingshoek echter worden bepaald aan de hand van de hellingshoek van het dak en dit zal niet altijd ideaal zijn. Het nadeel van zonnepanelen op een plat dak is echter dat het niet mogelijk is om de panelen dicht op elkaar te plaatsen, omdat ze dan in elkaars schaduw staan.

Wel of niet getest?

Zonnepanelen worden tegenwoordig vrijwel allemaal getest en het is belangrijk om hier op te letten bij de aanschaf van de panelen. Als de zonnepanelen niet zijn getest, weet je niet of de werking wel goed is. Vaak zijn de niet geteste panelen geproduceerd door nagenoeg onbekende B-fabrikanten. Vaak worden deze panelen zeer voordelig aangeboden, maar je weet niet of de werking goed is en of je iets hebt aan de garantie. Vraag jezelf af of het de investering en het risico dan wel waard is.

Er zijn verschillende certificaten die worden uitgekeerd door instituten waaraan je kunt zien of zonnepanelen aan bepaalde eisen voldoen. TUV is hier in Nederland het meeste bekende certificaat en je kunt vaak zien in de handleiding, op de verpakking of op het promotiemateriaal of de zonnepanelen hiervoor gecertificeerd zijn. Als dit het geval is, betekent dit dat de zonnepanelen aan de Europese kwaliteitsnormen voldoen.

Omvormer kiezen

Wil je zonnepanelen kopen? Dan moet je er ook rekening mee houden dat je een omvormer moet aanschaffen. Hiermee wordt de gelijkstroom van de panelen omgezet in de wisselstroom die uiteindelijk uit het stopcontact komt. Het is belangrijk dat deze omvormer van goede kwaliteit is, aangezien hiermee vaak wordt bepaald hoeveel stroom de zonnepanelen uiteindelijk opleveren. Je kunt de omvormer het beste ook kopen bij de leverancier van de zonnepanelen, omdat je dan zeker weet dat hij goed te combineren is met de panelen.

Alle omvormers zijn tegenwoordig uitgerust met in ieder geval één maximum power point tracker (MPPT). Deze tracker zorgt ervoor dat de productie van de stroom zo hoog mogelijk blijft aan de hand van de lichtintensiteit en temperatuur op dat moment. Soms kan het handig zijn om te kiezen voor zonnepanelen die allemaal uitgerust zijn met MPPT, zodat een schaduwval op een enkel zonnepaneel de opbrengst van het geheel niet verlaagt. Met sommige omvormers is het mogelijk om de opbrengst van de zonnepanelen via een schermpje of via internet bij te houden, wat soms heel interessant kan zijn.

Zonnepanelen kopen: de kosten

Bij de aankoop van zonnepanelen wil je natuurlijk zo voordelig mogelijk uit zijn. Kijk echter niet naar de prijs voor een zonnepaneel, maar naar de prijs per Wattpiek. Je wilt namelijk zonnepanelen kopen die zoveel mogelijk opleveren voor een zo laag mogelijke prijs. Houd er ook rekening mee dat er vaak nog installatiekosten bijkomen en dat je ook een omvormer moet aanschaffen. Over het algemeen ligt de totaalprijs van zo'n tien tot twintig panelen inclusief installatie en een omvormer tussen de 5.000 en 10.000 euro. Dit is uiteraard een hele investering, maar je krijgt hier ook heel wat voor terug. Je draagt niet alleen een handje bij aan het milieu, maar je bespaart ook enorm op stroomkosten.

Hoe bespaar je precies?

Zonnepanelen kopen kan er uiteindelijk voor zorgen dat je veel geld kunt besparen. Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werking? Je investeert eerst in de aankoop en de installatie van de zonnepanelen en vervolgens bespaar je direct op je stroomverbruik. In veel gevallen hoef je helemaal geen stroom meer in te kopen van een elektriciteitsbedrijf, omdat de zonnepanelen met behulp van het zonlicht voldoende stroom aanmaken. Het kan voorkomen dat dit niet voldoende is en je nog wel deels stroom van het elektriciteitsbedrijf moet gebruiken. Dan kun je echter nog steeds heel wat geld besparen op je stroomrekening.

Stroomverbruik meten

Als de zonnepanelen overdag echter meer stroom hebben geleverd dan je hebt verbruikt, gaat deze resterende stroom naar je elektriciteitsleverancier. Met een hiervoor bedoelde stroommeter wordt de stroom die je niet verbruikt automatisch teruggedraaid op de meter. Op die manier kun je het teveel aan stroom dat je overdag opwekt eigenlijk 's nachts weer gebruiken. Niet elke stroommeter is geschikt om de meter automatisch terug te draaien en je moet hier dus goed opletten als je zonnepanelen aanschaft.

Wat leveren de zonnepanelen op?

Als je zonnepanelen wilt kopen, is de belangrijkste vraag natuurlijk wat de zonnepanelen precies opleveren. Uiteindelijk wil je je investering zo snel mogelijk terugverdienen en vervolgens besparen op stroomkosten. Er wordt vaak gezegd dat zonnepanelen niet in Nederland werken, omdat de zon te weinig schijnt. Echter kunnen zonnepanelen hier toch heel wat stroom opwekken en kun je na gemiddeld 10 jaar je investering in de zonnepanelen terugverdienen. Daarna kun je elk jaar tussen de 500 en 1200 euro besparen aan stroomkosten, waardoor dit je uiteindelijk dus heel wat geld oplevert.

Aan de hand van een formule kun je eenvoudig berekenen hoeveel de zonnepanelen voor jou gaan opleveren. Het aantal Wattpiek van de panelen per jaar kun je omrekenen naar kWh door het te vermenigvuldigen met 0,85. Een kWh kost gemiddeld 0,23 euro en je kunt het aantal kWh dus hiermee vermenigvuldigen. Zo weet je precies hoeveel euro je jaarlijks kunt besparen door de aanschaf van zonnepanelen. In de eerste jaren zul je dus eerst je investering terugverdienen, maar na gemiddeld 10 jaar heb je dit geldbedrag terug. Vanaf dat moment kun je gedurende ongeveer 15 jaar geld besparen met zonnepanelen, aangezien de panelen ongeveer 25 jaar meegaan.

Waar kun je zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen kopen kun je het beste doen bij een ervaren specialist die ze ook direct voor je kan plaatsen. Het installeren van de panelen kun je beter niet zelf doen, omdat dit een precieze, technische klus is. Een goede specialist weet hoe hij dit werk moet doen en kan de zonnepanelen in de ideale hellingshoek plaatsen. Zo weet je zeker dat je er het meeste rendement uithaalt.

De prijs van de zonnepalen kan nogal verschillen per leverancier. Sommige bedrijven zijn failliet gegaan en je kunt bij hen dan zonnepanelen kopen tegen een zeer lage prijs. Echter weet je dan niet waar je heen gaat met de garantie als er iets misgaat met de panelen. Zonnepanelen zijn een investering voor ongeveer 25 jaar en je wilt dan niet het risico lopen dat je geen garantie krijgt.

Het is dan ook beter om altijd te kiezen voor een betrouwbare installateur die al wat langer bestaat. Je kunt wel de prijzen van deze specialisten met elkaar vergelijken, want hier kan ook nogal eens wat verschil in zitten. Kies vervolgens de voordeligste installateur uit en zoek nog even naar referenties over dit bedrijf op internet. Als de kwaliteit van de zonnepanelen niet goed is of als installateurs niet vakbekwaam zijn, kun je hier vaak wel een negatieve referentie over vinden.

De zonneboiler

Voor het opwekken van energie kun je zonnepanelen kopen en zo het milieu en geld besparen. Het is echter ook mogelijk om zonlicht te gebruiken om warm water op te wekken. Dit kan met behulp van een zonneboiler die bestaat uit een zonnecollector en een boiler. Je kunt een zonneboiler kopen in plaats van zonnepanelen, maar het kan natuurlijk ook allebei als je hier de ruimte en het budget voor hebt.

Zonnepanelen onderhouden

Het onderhouden van zonnepanelen is gelukkig heel eenvoudig, aangezien de regen het meeste vuil weg weg wast. Je hoeft eigenlijk slechts één keer per jaar de panelen even te reinigen met een spons of een zachte bezem. Controleer dan ook meteen of de zonnepanelen geen beschadigingen vertonen. Als het moeilijk is om bij de panelen te komen, kun je voor het onderhoud beter even een specialist inschakelen. Zo voorkom je dat er ongelukken voorkomen. De omvormer van de panelen moet je gemiddeld elke tien tot twaalf jaar vervangen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5284x
Toegevoegd: 16-11-2015 12:55
Gewijzigd: 15-02-2016 00:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!