Nieuwbouwwoning

Tips bij het kopen van een nieuwbouwwoning

NieuwbouwwoningJe huurt al een tijdje en bent op zoek naar een eigen woning. Je gaat een aantal huizen bezichtigen, maar je komt niet de woning tegen die helemaal bij jou past. Een woning is pas helemaal van jou wanneer jij de enige bent die erin heeft gewoond. Dan kies je voor een nieuwbouwwoning.

Doorloop deze stappen voor het kopen van een nieuwe woning

Een nieuwbouwwoning is voor de meeste mensen de grootste aanschaf die ze in hun leven zullen maken. Daarom is het belangrijk dat je hier de tijd voor neemt en de juiste keuzes maakt. Het loont om hier extra tijd in te steken dan wanneer je zaken overhaast afhandelt. De woning die je koopt en nog gebouwd moet worden zal je in de toekomst hoogstwaarschijnlijk nog vele jaren doorbrengen. Om te er zeker van te zijn dat je weloverwogen beslissingen maakt zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen. Doorloop de onderstaande punten voordat je een nieuwbouwwoning koopt.

  • Bepaal je budget
  • Zoek naar een locatie en check de bouwtekeningen
  • Contract tekenen
  • Hypotheek nemen
  • De bouwfase
  • Oplevering

Bepaal je budget

Een van de belangrijkste zaken is het vaststellen van een budget. Het heeft geen zin om tussen woningen te gaan zoeken die buiten je bereik liggen. Het budget is afhankelijk van een aantal zaken. Wat is de financiële situatie op dit moment? Kijk naar je maandinkomen en het vermogen dat al beschikbaar is. Op basis hiervan bereken je hoeveel je in de maand beschikbaar hebt voor een nieuwe woning. Stel dit niet op het maximale bedrag af. Het is prettig om hier wat speelruimte tussen te hebben.
Aangeraden wordt om een gesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur. Deze kan exact aangeven hoeveel je per maand nodig hebt voor het kopen van de nieuwe woning. De kosten zitten niet alleen in de woning zelf, maar er zijn nog meer zaken die de kosten omhoog drijven. Denk aan bijkomende kosten voor de hypotheekadviseur, de notariskosten, bemiddelingskosten en nog veel meer. Doordat deze kosten door veel mensen worden onderschat, zitten veel mensen er wat betreft het beschikbare budget vaak naast.

Zoeken naar de juiste locatie en bouwtekeningen checken

Doe een grondig onderzoek naar de wijken in Nederland waar een nieuwbouwproject aan de gang is of gaat komen. Op deze manier kun je de wijk of zelfs de stad bepalen. Zo zijn er op het moment van schrijven meerdere nieuwbouwprojecten in Utrecht aan de gang.
Kijk bij het onderzoek ook goed naar wat er om de wijken heen gaat gebeuren. Heb je een geschikte wijk gevonden? Neem dan contact op met de verkoopmakelaar of vul het inschrijfformulier in. Zodra je in contact bent met de makelaar is het mogelijk om de bouwtekeningen samen door te nemen. Van tevoren breng je voor jezelf in kaart wat de verwachtingen, wensen en eisen zijn voor de woning. Schrijf dit voor jezelf duidelijk op, want deze kun je met de makelaar bespreken. Zodoende kijk je wat de mogelijkheden zijn. Zo is het vaak mogelijk om te kiezen voor uitbouw, of wil je misschien een grotere keuken hebben. Op basis van alle wensen die jij hebt wordt er een meer- / minderwerklijst opgesteld. De extra wensen vallen onder het meerwerk en de zaken die volgens jou niet hoeven te gebeuren zijn minderwerk.


Zet de handtekening!

Een geschikte nieuwbouwwoning ligt niet zomaar op de loer. In diverse steden in Nederland, waaronder Utrecht is het lastig om tegenwoordig een geschikte woning te vinden. Heb je er een gevonden die voldoet aan jouw eisen? Maak het dan definitief en zorg dat jouw handtekening op het contract komt te staan.
Bij nieuwbouwwoningen wordt het contract de koopovereenkomst of aanneemovereenkomst genoemd. In dit contract worden de plichten en rechten van de bouwondernemer en van jou genoemd. Heb je (in samenwerking met de makelaar) een lijst gemaakt met meer- en minderwerk? Dan zijn deze extra of juist mindere werkzaamheden opgenomen in deze overeenkomst. Wil je vervolgens van je contract af? Dan is dit alleen mogelijk indien er wordt voldaan aan de ontbindende factoren die in het contract staan.

Regel je hypotheek

Heb je alle voorgaande punten doorlopen en staat je handtekening onder het contract? Dan is het zaak de hele financiering te regelen. De meeste mensen hebben niet zomaar het geld klaarliggen om de nieuwbouwwoning van de betalen. In dat geval is er een hypotheek nodig. Er zitten verschillen tussen een hypotheek voor een bestaande woning als een hypotheek bij een nieuwbouwwoning. Een van de verschillen is bijvoorbeeld het Bouwdepot.
Verdiep je zelf goed in de verschillende mogelijkheden van de hypotheken die er zijn en welke het beste bij jou past. Denk je de juiste hypotheek te hebben? Overleg het dan altijd eerst met een adviseur. Hoewel dit vaak een redelijke kostenpost is, kost het vaak nog veel meer geld wanneer je niet de meest geschikte keuze maakt. Door de verschillende hypotheken te kennen weet je bij de adviseur aan tafel ook beter waar het over gaat. Belangrijk is namelijk dat je weet waar je mee instemt en welke adviezen jou worden gegeven.
Vooraf kun je alvast je maximale hypotheek berekenen met behulp van verschillende rekentools die op het internet zijn te vinden. Op basis van jouw situatie komt hier een bedrag uit die een indicatie geeft van jou maximaal te lenen bedrag. Dit is tevens handig om te doen bij het bepalen van je budget voor de nieuwbouwwoning.

Controleer tussen de bouwfases door bij je woning

In de periode dat je woning wordt gebouwd betaal jij de ondernemer in termijnen. Tijdens de bouw van je woning is het een goed idee om geregeld even langs te gaan op de bouwplaats. Je ondernemer zal zijn best doen om zich aan de afspraken te houden, maar zeker wanneer er meer- of minderwerken aan te pas moeten komen kunnen er altijd fouten worden gemaakt. Door geregeld op de bouwplaats langs te gaan weet je zeker dat het project uiteindelijk zo opgeleverd zal worden als je hoopt.

Het opleveren van de woning

Is de bouw helemaal afgerond? Dan zal de woning opgeleverd worden. Voordat dit gebeurt is er in de meeste gevallen nog een vooroplevering. Dit wordt gedaan omdat er nog gebreken kunnen zijn. Daarom is dit tevens een belangrijk moment om alles goed te controleren en of de woning zo is gebouwd als afgesproken. Is dit niet het geval? Dan heeft de bouwer 3 maanden de tijd om de zaken op te lossen die niet in orde zijn.
Omdat de oplevering een formeel moment is, is het belangrijk dat je pas je handtekening zet als je er zeker van bent dat alles in orde is. Ook ontvang je de sleutel van je nieuwe woning. Vervolgens is het tijd op te gaan genieten van je nieuwe woning.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sandra-Voorthuizen
Aantal keer gelezen: 2385x
Toegevoegd: 30-12-2017 18:57
Gewijzigd: 11-01-2018 15:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!