Zonnescherm kopen - aandachtspunten

Zonnescherm kopen - aandachtspunten

Zonnescherm kopen - aandachtspuntenAls je kiest voor een zonnescherm, is het goed om te weten op welke punten je moet letten bij de aankoop ervan. In dit artikel komen de aandachtspunten voor het kopen van een zonnescherm één voor één aan bod. Lees deze punten aandachtig door, noteer ze eventueel, voordat je een zonnescherm koopt.

Zonnescherm

Een zonnescherm wordt aan de buitenzijde van de gevel opgehangen. Het is deze zonwering (andere naam voor zonnescherm) waar veel mensen voor kiezen om het zonlicht en de warmte buiten te houden. De zon staat met een uitgezet zonnescherm nooit meer op het raam en dat scheelt enkele graden binnenshuis. Voor deze schermen worden diverse materialen gebruikt. Bij een zonnescherm kun je kiezen uit diverse bedieningen, namelijk handmatige bediening of met een elektromotor.

Soorten zonneschermen

Er bestaan verschillende soorten zonneschermen:

 • Markiezen, deze zonnescherm variant bestaat al ruim 150 jaar. Zij is effectief, de voorzijde en de zijkanten zijn bekleed met doek. De markiezen hebben een frame, dit bestaat uit minimaal vier houten of aluminium U vormige raamwerken. Ze zijn allemaal aan elkaar bevestigd met scharnieren. Je kunt ze eenvoudig bedienen met koorden of markieskatrollen. Een markies zorgt voor een gezellige aanblik van het huis.
 • Uitvalscherm, deze variant zonnescherm wordt ook een vensterzonwering genoemd. Ze bestaat vaak uit een kap met een doekbuis, daar zit weer een doek omheen en deze kan door middel van twee armen tot meer dan 90 graden zakken. Als je gaat insturen dan kan het doek op worden gerold op de doekrol. Deze uitvalschermen zijn verkrijgbaar met verschillende bedieningen. Je kunt de bediening met een band nemen of de bediening met een draaistang.
 • Knikarm scherm, een andere naam hiervoor is een terraszonwering. Deze hebben een rol met doek eromheen gewikkeld aan de bovenzijde. Meestal is er een kap aanwezig en het bevindt zich vaak samen in een cassette (ook de armen van dit scherm). Er zijn aan de zijkant armverbinders aanwezig, deze houden de achterkant van de knikarmen vast.
 • Screens, dit is de verticale zonwering. Deze hebben een gesloten kast en een rol waar doek omheen is gewikkeld. Daarbij loopt het doek verticaal naar beneden (voor het glas). Het is naast een zonwering ook insectenwerend. Je kunt er doorheen naar buiten kijken.

Zonnescherm kopen

Je kunt op verschillende plaatsen een zonnescherm kopen. Er is een ruim aanbod, je zou kunnen denken aan een plaatselijke specialist, een bouwmarkt of een grote landelijke keten, maar je kunt ook online een zonnescherm kopen. Daarbij is het van belang dat je goed bekijkt wat de producteigenschappen zijn en dat je goed naar je wensen en naar de maten kijkt. Enkele tips om een zonnescherm te kopen:

 • Let goed op de prijsklasse waarin je wilt investeren als het over een zonnescherm gaat. Als je weet wat je te besteden hebt, kun je ook meer gericht zoeken.
 • Vraag advies als je niet zoveel weet over een zonnescherm. Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen en advies kunnen geven over wat het beste is qua zonnescherm bij jouw woning. Als je aangeeft wat je wensen zijn dan kunnen zij daarop inspelen en uitleggen welke voordelen de verschillende zonneschermen hebben. 


Bediening zonnescherm

Bij de meeste zonneschermen heb je de keuze uit verschillende bedieningsmethoden. Bijvoorbeeld:

 • Een screen met handmatige bediening. Deze bediening is het meest voordelig in aanschaf. Je kunt een scherm dus met de hand open en dicht doen, daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een handslinger.
 • Elektrische bediening. Hierbij is een zonnescherm voorzien van een motor, deze wordt dan bediend met een wandschakelaar of met een afstandsbediening. Het voordeel is dat je meer gebruiksgemak hebt. De prijzen liggen daardoor wel wat hoger. Zeker aan te raden voor ouderen en/of mensen met een lichamelijke beperking. Je hoeft namelijk geen kracht te gebruiken, alleen een knop omdraaien is voldoende om het scherm omhoog of omlaag te doen.
 • Bediening met afstandsbediening. Je kunt het zonnescherm op afstand besturen, ook de kosten daarvan zijn hoger, omdat het meer werk is om aan te sluiten e.d.

Prijs van een zonnescherm

De prijs van een zonnescherm hangt sterk af van je wensen. Hoe meer wensen je hebt, hoe prijziger het uiteraard is. Handmatige bediening is goedkoper dan elektrische bediening of bediening met een afstandsbediening. Bedenk daarom goed wat je wilt en bekijk ook wat er bij je woning past. Als je namelijk een zonnescherm wilt dat ook insecten tegenhoudt, dan kun je ook daar beter naar kijken en bekijken welke zonneschermen er dan in aanmerking komen. Tips ten slotte die je tijdens je zoektocht in de gaten dient te houden:

 • Vergelijk de aanbieders, zodat je de prijzen kunt vergelijken en weet wat de opties zijn. Let op: vergelijk geen appels met peren!
 • Zet op een rijtje wat je wensen zijn en ga gericht op zoek.
 • Bekijk de productspecificaties, zodat je weet wat je gaat kopen.
 • Lees reviews over zonneschermen en merken, zodat je weet wat de voordelen zijn.
 • Ga eens kijken bij een aanbieder om er achter te komen hoe de zonneschermen er uit zien en hoe ze werken. Je krijgt er een beter gevoel bij en je ziet ook in de praktijk wat de voordelen kunnen zijn.
 • Laat je goed informeren, door meerdere personen, zodat je goed weet wat er op de markt verkrijgbaar is en dan kun je zelf een zonnescherm kopen.
 • Is de prijs inclusief ophangen?
 • Hoelang heb je garantie?
 • Ken je budget, maar ga voor duurzaam, voor kwaliteit, spaar anders even wat langer door.
 • Twijfel je over de mogelijkheid van montage van een zonnescherm aan jouw gevel, laat dan een kenner eerst de situatie ter plekke bekijken.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 12268x
Toegevoegd: 23-08-2015 18:43
Gewijzigd: 03-09-2015 14:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!