Wat is een makelaar?

Wat is een makelaar?

Wat is een makelaar?In dit artikel hebben we het over wat nou eigenlijk een makelaar is. Het is eigenlijk heel simpel, een makelaar is een bemiddelaar tussen verkoper en koper. Het beroep makelaar is al een eeuwenoud beroep. Vroeger had men met het ruilen van spullen ook al een bemiddelaar/makelaar nodig. Ook brengt de makelaar vraag en aanbod bij elkaar, dit zorgt voor een snellere/makkelijkere verkoop of aankoop van jouw spullen.

Geschiedenis makelaardij

De makelaardij in Nederland is opgericht of gestart in de 13de eeuw. In die tijd was een makelaar nog veel meer dan nu. Makelaars verkochten in die tijd alles. Denk aan schepen, meubels en etenswaren. Makelaars hielpen hierbij de verkopers van de producten, door bij de aankoop/verkoop te zijn van een product en de antwoorden die de klant over het product heeft te beantwoorden. Tot eind 17de eeuw ging dit zo door. Maar tegenwoordig hebben makelaars een titel nodig om te mogen doen wat ze doen. Bijvoorbeeld een makelaar in onroerend goed. Tot de 16de eeuw ging het altijd wel goed met de makelaars, maar in de 16de eeuw is er een gilde gekomen, om zo een keurmerk te kunnen hanteren, om de kwaliteit en eerlijkheid van de makelaars te waarborgen. Om te kunnen zien of je met een legale makelaar te werk gaat kan je zien aan het stokje die de makelaar bij de aankoop/verkoop bij zich heeft. Hierop staat het wapen van de stad en van de gilde.

Erecode makelaar

Een makelaar moet als hij zijn studie heeft afgerond een ere code afleggen. Hierin geeft hij en/of zij een eed af en aangeeft zich aan alle gedragsregels van de NVM te houden. De NVM is de makelaars ‘’gilde’’ van deze tijd. Het gaat hier om de komende 10 punten:

  • Als makelaar moet jij altijd eerlijk, betrouwbaar, deskundig, onafhankelijk en naar kwaliteit streven. Als je je als makelaar hier niet aan houdt kan hij onderworpen worden aan de tuchtrechtspraak van de NVM.
  • Alles wat jij als klant tegen een makelaar zegt moet tussen jou en de makelaar blijven. Zo houd je als makelaar de vertrouwelijke informatie van een klant beschermt.
  • Als de belangen van beide opdrachtgevers in gevaar komen, dient de makelaar voor één van zijn opdrachtgevers zijn doelen na te streven. Dit is aan het begin van het verkoop/koop traject vastgesteld.
  • Als er meerdere kandidaten zijn moet dit ook gelijk aangegeven worden. Ook als de andere partij een vastgoeddeskundige heeft regelt jouw partij het met de andere partij. Zo worden de klanten niet gestoord.
  • Een NVM-makelaar mag zich alleen bezig houden met de functie waar hij in is gespecialiseerd. Als deze persoon hier onbevoegd voor is of te weinig over een bepaald gebied weet. Mag hij hier niet als bemiddelaar werken. Dan moet er een ander lid worden aangesteld om de verkoop/koop te begeleiden.
  •  Als NVM-makelaar heb je geen direct of indirect voordeel bij onroerend goed, behalve bij huisvesting of beleggingen. Ook betrekken zij zich niet bij risicovolle projectontwikkelingen.
  • Als NVM-lid mag jij niet jouw collega in negatief daglicht zetten. Ook als er een meningsverschil of opstootje ontstaat. De klant mag hier ook zeker niet onder leiden.
  • Ook moeten NVM-leden het escaleren van meningsverschillen voor zijn en vermijden. Zij moeten ook de bemiddeling die de NVM hiervoor heeft ingesteld navolgen.
  • De regels die in Nederland gelden voor een NVM-lid gelden ook in het buitenland, tenzij het NVM-lid dit tijdig heeft aangegeven bij de NVM.
  • Het NVM-lid zorgt er voor dat zijn werknemers ook de NVM regels na volgen.

Soorten makelaars

In het vak makelaardij heb je ook nog verschillen tussen makelaars. De ene makelaardij is gespecialiseerd in het aankopen van een woning, de ander in het verkopen van een woning, de ander weer in het verhuren van een woning en dan heb je ook nog een makelaar die gespecialiseerd is in de taxatie van een woning, dit is meestal een neutrale partij. Het is ook goed mogelijk dat de makelaar beschikt over alle vier de soorten makelaars. In dit artikel gaan we de aankoop- en verkoopmakelaar behandelen.
Aankoopmakelaar

Deze ondersteunt jou met het aankopen van jouw nieuwe huis. Dit doet hij in verschillende fases. De zoekfase, de onderzoeksfase, de onderhandelfase en de daadwerkelijke koop.

De zoekfase:
Zelf op zoek gaan en heel Funda door kijken vinden sommige mensen leuk om te doen, maar er bestaat ook een kans dat je net niet vindt wat je zoekt. Dan is een aankoopmakelaar een goede optie om in te schakelen. Een aankoopmakelaar die goed zijn werk doet weet namelijk wat er allemaal speelt in zijn regio. Zo kan je gemakkelijk en snel jouw perfecte huis vinden. De aankoopmakelaar kan jou ook voorzien van bijzonderheden en/of informatie over de potentiele wijk waar jij wilt gaan wonen.

Heb je eenmaal een mooie woningen gevonden, kan je bij jouw makelaar aangeven dat je een bezichtiging wilt plannen. Dan kan hij gelijk bepalen of hij wel of niet mee gaat naar de bezichtiging. Toch wel fijn dat je dit zelf niet hoeft te doen.

Wat wij adviseren is om de eerste keer zelf te gaan en het huis lekker op je in te laten werken. Dan kan je alleen of met je partner kijken of dit huis echt bij jou/jullie past. De tweede keer dat je naar het huis gaat raden wij jou aan om de aankoopmakelaar mee te nemen. Deze kan helpt jou om bouwtechnisch te kijken naar het huis en jou te adviseren over bepaalde kenmerken en het uiteindelijke bod dat jij wilt uitbrengen.


De onderzoeksfase:
Het enige doel van de verkoopmakelaar is het verkopen van een huis, hij zal dus allemaal mooie praatjes hebben over het huis. Het is hierom handig een aankoopmakelaar mee te nemen die al deze mooie praatjes ‘vertaalt’ naar wat hij echt bedoeld.

Een aankoopmakelaar is handig om jouw ‘bril’ waarmee je naar het huis kijkt af te zetten. Zodra mensen een huis hebben gevonden waar ze helemaal blij van worden, zien ze de aandachtspuntjes niet meer. Hierbij helpt een aankoopmakelaar je, zodat je niet een miskoop maakt en er later toch achter komt dat jouw droomhuis toch niet écht jouw droomhuis was.

De voornaamste rede waarom er een aankoopmakelaar wordt ingeschakeld is vanwege het onderzoek naar de bouwtechnische staat van het huis. Zo kan je de waarde van het huis bepalen en ervoor zorgen dat je geen miskoop maakt en hier veel spijt van krijgt.

Onderhandelfase:
Als je eenmaal uit de prijs bent kan je er voor kiezen om zelf het bod uit te brengen, je kan er ook voor kiezen om de aankoopmakelaar dit te laten doen. Makelaars onder elkaar kunnen goed communiceren en weten beide goed wat er speelt en wat het huis écht waard is.

Daadwerkelijke aankoop:
De aankoopmakelaar kan voor jou een notaris vinden die je nodig hebt voor de overdracht van het huis. Naast een notaris heb je ook een taxateur nodig als je een hypotheek voor je huis af wilt sluiten, deze bepaalt namelijk precies hoeveel het huis waard is en maakt hier ook een onafhankelijk oordeel over.

De makelaar is of kan overal bij zijn. Hij kan dus ook bij de overdracht zijn waar hij controleert of alle papieren correct zijn ingevuld en of er geen fouten zijn gemaakt. Naast dit allemaal kan de makelaar jou ook nog hypotheekadvies geven. Als dit allemaal is gelukt kan ik je feliciteren met een nieuw huis!

Verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar begeleid jou met de verkoop van jouw woning. Dit kan hij van A tot Z doen, het ligt er maar net aan wat jijzelf wilt doen.

Verkoopprijs vaststellen:
De verkoopmakelaar zijn eerste taak is het vaststellen van de verkoopprijs. Dit doet hij door alle gegevens die bekend zijn over dit huis naast elkaar te zetten. Naast alle gegevens over het huis is de tijd die jij hebt om je huis te verkopen ook belangrijk. Wil je snel van je huis af, dan zal je je huis voor een scherpere prijs op de markt zetten dan wanneer je de tijd hebt om je huis te verkopen. Als de makelaar een prijs heeft, kunnen jullie deze samen vaststellen, dit betekent niet dat het huis voor deze prijs wordt verkocht. Het is immers een indicatie en de verkoopmakelaar kan niet weten wat potentiele kopers gaan of kunnen bieden.

Bemiddeling:
Je kan op verschillende manieren de prijs van jouw verkoopmakelaar bepalen. Dit kan met een vast tarief of met courtage, dan krijgt de verkoopmakelaar een bepaald percentage van de verkoopprijs. Naast het verkopen moeten er ook nog andere dingen worden geregeld, het verschilt per makelaar wat zij hiervoor rekenen en of zij dit überhaupt aanbieden. Denk aan foto’s maken, de omschrijving van het huis en het bijwonen van bezichtigingen.

Eindbod:
Als een partij aangeeft een bod uit te willen brengen, zal de verkoopmakelaar met deze partij contact opnemen en onderhouden. Als er eenmaal een akkoord is maakt de makelaar een koopcontract. Dit gaat over de termijn waarin de financiering moet plaatsvinden. Binnen deze termijn mag de koper afzien van het kopen. Deze termijn is meestal tussen de 4-6 weken en kan worden verlengd als dit nodig is. Na de overdracht bij de notaris, zit het werk van de verkoopmakelaar erop.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Adminlinks
Aantal keer gelezen: 3417x
Toegevoegd: 30-10-2019 11:03
Gewijzigd: 01-11-2019 08:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!