Als je van plan bent je huis te gaan verkopen dan moet je soms eerst wat kosten maken om je huis zo snel mogelijk te kunnen verkopen. Je gaat je huis instapklaar maken. Je zorgt dat de plafonds, de muren en de deuren er netjes uitzien. Is er schade aan de deuren of kozijnen met een likje verf kun jij dat eenvoudig verhelpen.
Zorg ook dat de vochtvlekken in de keuken en badkamer zijn verwijderd. Zorg ervoor dat deuren en keukenkastjes goed sluiten. Uiteraard ken jij de smaak van de nieuwe bewoners niet, maar als een huis er netjes en verzorgd uitziet zal het eerder verkocht worden en zul je weinig in prijs hoeven zakken voor achterstallig onderhoud. Zorg er ook voor dat jij het juiste energielabel hebt, dat is tegenwoordig een vereiste. Is je huis snel verkocht en is je nieuwe woning nog niet beschikbaar ook dan moet je extra kosten maken door bijvoorbeeld tijdelijk een appartement of huis te gaan huren, of tijdelijk bij je ouders of vrienden in te trekken, maar ook daarvoor wil je uiteraard betalen.
Je kunt deze kosten vermijden door in een voorlopig koopcontract een datum te kiezen die goed haalbaar is. Heeft de koper geen haast om jouw huidige huis te betrekken dan kun je in het contract op laten nemen dat jouw huis eerst klaar moet zijn met uiteraard een einddatum erbij. Als je afspraken maakt zorg dan dat ze op papier staan. Dat is voor beide partijen erg belangrijk. De ene partij kan namelijk altijd terug krabbelen en dan heb je een probleem. Voorkom dat en stel de afspraken op papier vast. Een goede makelaar zal je daar ook zeker op wijzen. Genoemde kosten bij verkoop van je huis zijn bijkomende kosten in bepaalde gevallen. Er zijn echter ook kosten bij de verkoop van een huis waarmee je altijd rekening moet houden. Onderstaand volgen deze kosten:
Wanneer jij je huis verkoopt is het belangrijk dat je op tijd de energieleveranciers daarover inlicht en een afspraak maakt om de meterstanden op te komen nemen. Jouw eindstand is voor de nieuwe bewoner de beginstand. Dit geldt voor het gas, de elektriciteit en het water. Zorg dat beide partijen op de hoogte zijn, zodat daar geen verschil van mening over kan komen.
Een andere benaming voor makelaarskosten is courtage. Makelaarskosten zijn de kosten die je aan de makelaar moet betalen voor zijn of haar bemiddeling bij de verkoop van jouw huis of ander onroerend goed. De makelaarskosten bedragen ongeveer 1 tot 2 % van de uiteindelijke verkoopprijs van je huis. De verkoopmakelaar heeft er dus ook belang bij dat jouw huis tegen de hoogste prijs en zo snel mogelijk wordt verkocht. Wat doet de makelaar? Hij of zij bekijkt de woning, stelt de waarde (adviesprijs) vast, kent de kadastrale gegevens en juridische aspecten en voegt deze toe aan de beschrijving van het huis. Hij of zij presenteert het huis online, maakt een uitgebreide brochure, maakt foto's (of laat deze maken), loopt mee als er een bezichtiging voor het huis komt (kun je ook zelf doen).
Wordt er een bod op je huis gedaan dan volgt de prijsonderhandeling. De makelaar krijgt een bod en geeft dat aan jou door. Jij bepaalt of je hiermee verder gaat. De makelaar zal je hierin adviseren en de potentiële koper hiervan in kennis stellen. Wanneer de prijsonderhandelingen met succes worden afgesloten stelt de makelaar een voorlopig koopcontract op.
Wanneer jij je huis te koop wilt zetten, is het belangrijk dat je weet wat het waard is. Er moet namelijk een prijskaartje aanhangen. Je laat het huis taxeren door een taxateur en krijgt daarvan een taxatierapport. Je zult wellicht al enig idee hebben voor welk bedrag jij je huis wilt verkopen, maar is dat ook realistisch? Er zijn veel aspecten die meespelen met de waarde van je huis: de leeftijd, het onderhoud (is de woning instapklaar), de buurt, de grootte van het perceel, de inhoud van het huis, de ligging, de isolatie (energielabel). Maar ook aspecten als hoe snel wil jij je huis verkopen, of heb je tijd genoeg en staan er in jouw buurt veel gelijkwaardige huizen te koop, is jouw dorp of stad erg gewild, is er goed openbaar vervoer, zijn er scholen, verenigingen enz.? De taxatiewaarde alleen zegt dus niet alles. De verkoopmakelaar kan je daar alles over vertellen.
Is je huis verkocht dan gaat de koper naar een notaris voor het opstellen van de hypotheekakte en het opstellen van de transportakte. Een andere benaming voor transportakte is overdrachtsakte. De notaris handhaaft zijn eigen tarief. Notariskosten zijn fiscaal aftrekbaar bij de aankoop van een woning en het afsluiten van een hypothecaire lening. Een notaris moet aangesloten zijn bij de Nederlandse Orde van Notarissen. Als jij verkoopt zijn de notariskosten voor de koper, koop jij weer een ander huis dan krijg je ook te maken met notariskosten, want dan ben jij de koper. Koop je een nieuwbouwwoning "vrij op naam" dan heb je niet te maken met notariskosten, deze zitten in de koopprijs inbegrepen.
Als jij je huis eerder verkoopt dan de dag van oplevering van je nieuwe woning dan krijg je met een dubbele verhuizing te maken en dus ook met tweemaal de verhuiskosten. Je kunt met de kopers van je woning een afspraak maken dat je nog even kunt blijven wonen. Desnoods betaal je daar geld voor, maar dan hoef je in elk geval niet twee keer te verhuizen. Regel dit goed wanneer hier sprake van zou kunnen zijn.
Je bent voortaan verplicht een energielabel aan te vragen als jij je huis wilt verkopen. Je moet het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar. De kosten van een energielabel bedragen een paar tientjes. Voldoe jij niet aan deze verplichting dan betaal je een forse boete van maximaal 405 euro. Je krijgt nog wel de kans om het energielabel aan te vragen, voordat de boete wordt opgelegd.
Probeer jij om zelf je huis te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar dan zul je zelf in actie moeten komen om kenbaar te maken dat je huis te koop staat. Dat kan door middel van adverteren en dat kost geld. Je kunt ook zoveel mogelijk mensen laten weten dat jij je huis gaat verkopen en hopen dat er reactie op komt. Roep jij de hulp in van een makelaar dat zal hij ervoor zorgen dat je huis te koop komt staan op de juiste plaats. Deze kosten zitten in de makelaarskosten inbegrepen.