appartement

Appartement aandachtspunten bij de koop

appartementAls je een appartement wil kopen, waar let je dan op? In dit artikel komen verschillende aandachtspunten aan bod waar je op kunt letten bij de koop van een appartement.

Appartement kopen

Je staat op het punt om een appartement te kopen, maar je hebt geen idee waar je op moet letten. Daarom informeren we je hier graag over. Er zijn namelijk verschillende algemene aandachtspunten waar je op kunt letten tijdens de eerste bezichtiging.

 • Je gaat een appartement bekijken en daarbij kun je het beste goed letten op vochtplekken en scheuren. Vraag naar de oorzaak als deze er zijn.
 • Is er voldoende privacy? Als je in de tuin wil liggen is het niet fijn wanneer er bijvoorbeeld achterburen meteen uit de raam kunnen kijken in je tuin en je daar zien liggen. Let daarom op de privacy.
 • Is er genoeg lichtinval? Als je bijvoorbeeld thuis werk, is het fijn wanneer je genoeg licht hebt en niet de hele dag door de lamp aan hoeft te doen.  
 • Zijn er veel hinderlijke geluiden van de buren of van buitenaf? Vraag je ook af wat voor buren je hebt, jonge kinderen of oudere mensen?
 • Hoe zijn de ramen en de deuren afgewerkt? Is alles netjes afgewerkt of moet er nog veel aan gebeuren?
 • Welke apparatuur is er aanwezig en in welke staat zijn deze? Als het allemaal in orde is, zal je er liever intrekken dan wanneer er nog veel moet gebeuren.
 • Zijn er voldoende stopcontacten aanwezig?
 • Hoe is de buurt waarin het appartement staat? Is het naar wens? Of te druk of te rustig?
 • Hoe kun je parkeren bij je appartement? Moet je ver lopen of is er voldoende parkeergelegenheid?

Bovenstaand vind je zomaar een aantal aandachtspunten die je niet mag vergeten als je naar een appartement gaat kijken. Niet alleen het appartement zelf is van belang, maar ook de parkeergelegenheid en de omgeving waarin het appartement zich bevindt.

VvE checklist

Als je een appartement gaat kopen, dan heb je een onderzoeksplicht. Deze kun je vinden op de VvE checklist. Voordat je een appartement gaat kopen, controleer je het aan de hand van een aantal punten:

 • Ga na hoe dat de VvE functioneert.
 • Vraag naar de hoogte van de servicekosten.
 • Ga na of dat er een onderhoudsplan is voor het complex.
 • Hoe is het gebouw onderhouden, in welke staat is het nu?
 • Wordt er door de VvE vermogen opgebouwd in een reservefonds?
 • Is er een collectieve opstalverzekering bij de VvE?

Appartement en servicekosten

Wanneer je eigenaar bent van een appartement, dan betaal je ook servicekosten. Deze kosten worden gebruikt voor de gemeenschappelijke uitgaven, zoals schoonmaakkosten en verzekering en je hebt kosten van groot onderhoud. Wat je moet betalen aan servicekosten, hangt af van de leeftijd van het gebouw, maar ook van de staat van het onderhoud en van de voorzieningen, zoals een tuin en een lift bijvoorbeeld.

Appartement en huisdieren

Als je de keuze gaat maken om in een appartement te gaan wonen en je hebt huisdieren, is het goed om eerst na te gaan of je huisdieren wel mee mogen. Daarbij is het ook van belang om te kijken welke huisdieren eventueel wel of niet worden toegestaan. Soms mag je bijvoorbeeld twee honden meenemen, wanneer ze geen overlast bezorgen, maar is drie honden niet toegestaan. Dit kan per appartement en per regio waar je wil gaan wonen wisselen. Vraag het daarom altijd goed na, het kan ook afhankelijk zijn van waar je appartement is gevestigd en hoe groot het is.

Vrijheid appartement

In een appartement kun je veel vrijheid hebben, maar let ook op de geluiden e.d. van de omgeving. Is er een snelweg of een treinstation in de buurt? Is er een drukke stad in de buurt? Wonen er veel kinderen in de regio? Wanneer je dat niet gewend bent, kan het zijn dat je er aan moet wennen. Maar het kan ook juist een reden zijn dat je daar niet wil wonen. Kies daarom nu voor jezelf wat je wel en niet wil horen bij een appartement en stem daar de regio en de plaats van het appartement op af.

Aandachtspunten appartement kopen

Het kopen van een appartement is voor iedereen spannend en zeker de eerste keer. Daarom zijn er een paar aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden bij het maken van je keuze. Lees ze door en gebruik ze bij je keuze:

 • Voordat je een appartement gaat kopen, is het goed om de splitsingsakte samen met de tekening te bekijken. Je vindt hierin namelijk je rechten en plichten en het is goed om daar alles over te weten.
 • Ga na of dat er notulen, actie- en besluitenlijsten beschikbaar zijn van de laatste jaren. Misschien zijn er bepaalde afspraken gemaakt en het is goed dat je daar vanaf het begin van op de hoogte bent.
 • De maandelijkse lasten zijn ook van belang om te weten en deze kun je nu zelf bekijken per appartement en anders kun je deze opvragen. Zorg dat je een overzicht hebt van alle lasten.
 • Alle eigenaren van een appartementencomplex zijn eigenaar van het gebouw als geheel. Daarbij is ook iedereen verantwoordelijk voor het onderhoud van gemeenschappelijke onderdelen.
 • Als een VvE een meerjarenonderhoudsplan heeft dan geeft dat vertrouwen. Als er geen plan is, dan is het goed om extra alert te zijn als je gaat kijken. Je kunt altijd een deskundige mee laten kijken als je bij een appartement gaat kijken dat je interesse heeft gewekt.
 • Wanneer een VvE goed functioneert is er altijd een reservefonds voor groot onderhoud. Het is dan ook wettelijk verplicht om deze te hebben. Maar controleer het wel voordat je een appartement gaat kopen, of dat deze spaarpot ook echt is gevuld.
 • Eens per jaar moet de VvE wettelijk verplicht een ledenvergadering houden en uitwerken. Zorg dat je de notulen ook in kunt zien voordat je zomaar een appartement toe gaat zeggen. In de stukken kun je namelijk de balans en de begrotingen vinden van het laatste jaar.
 • Het huishoudelijke regelement is van belang, want daarin staan veel regels. Mogen er wel of geen huisdieren worden gehouden? Mag je je was buiten drogen? Mag je een harde vloer plaatsen? Mag je een fiets stallen in de centrale hal? 
 • Een aankoopmakelaar kan een goede keuze zijn als je een appartement gaat kopen. De makelaar kan met je meegaan en naar alle technische en juridische aspecten kijken. Hierdoor heb je zicht op de huidige situatie en dat kan je helpen bij je keuze of je een appartement wel of niet wil kopen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2529x
Toegevoegd: 15-12-2016 14:54
Gewijzigd: 22-12-2016 19:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!