Om te beginnen is het verstandig om een lijstje te maken met de wensen die je hebt. Wil je in een rustige wijk wonen, op het platteland of in het centrum van een stad? Let op zaken zoals de nabijheid van supermarkten, scholen, sportverenigingen, openbaar vervoer en wegen. Willen jullie een eerst huis komen en is het de bedoeling dat er in de toekomst kinderen komen? Dan is het goed om hier ook rekening mee te houden. Zet op het lijstje waar de woning aan moet voldoen, hoeveel je maximaal wilt betalen en wat er zeker aanwezig moet zijn.
Zodra je duidelijk hebt wat je wilt in een woning en een huis op het oog hebt, kun je een bezichtiging plannen. Het is belangrijk om hierbij objectief te blijven, ondanks het feit dat je waarschijnlijk helemaal verliefd bent op de woning. Kijk kritisch naar het huis en let op eventuele gebreken. Als je een goed gevoel hebt over het huis, dan is het altijd verstandig om nog een tweede of derde keer langs te gaan voor een bezichtiging. Dat kun je het beste doen met iemand die objectief kan blijven.
Als het huis lijkt op de woning die je wilt kopen, dan is een bouwkundige keuring aan te raden. Wettelijk gezien heeft de verkoper van een woning de plicht om te melden als er gebreken zijn aan een huis. Als koper heb je echter de plicht om dit ook te onderzoeken. Als je het huis gaat bezichtigen, dan kijk je natuurlijk al naar verschillende zaken. Om er zeker van te zijn dat het huis ook helemaal in orde is en geen gebreken vertoond, kan een bouwkundige keurig worden uitgevoerd. Hiervoor worden kosten gerekend en krijg je een professioneel rapport met daarin de informatie over de staat van het huis. Zijn er gebreken, dan kun je overeenkomen dat deze voor de verkoop verholpen moeten worden of je kunt de prijs proberen te verlagen.
Bij een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, wordt er gekeken naar de huidige onderhoudsstaat van de woning. Hoe is de woning onderhouden? Zijn er gebreken? En wanneer is de woning aan onderhoud toe? Al deze gegevens worden door de bouwkundig keurder genoteerd en later uitgewerkt tot een bouwkundig rapport. In dit bouwkundige rapport vind je alles over de technische staat van de woning. Ook bevat het rapport een kostenraming voor verbeterkosten en toekomstige onderhoudskosten. Zo geeft een bouwkundig rapport meer zekerheid bij het kopen van een huis. Voorkom dat je te maken krijgt met onverwachte kosten door verborgen gebreken met een bouwkundige keuring.
Een huis staat altijd te koop voor een bepaalde prijs. Het is goed om te weten dat dit nooit een vaste prijs is en dat je altijd ruimte hebt om te onderhandelen. Doe dat dan ook als je een huis gaat kopen. Neem een bepaalde richtprijs in gedachten en probeer de verkopende partij te overtuigen. Je zult nooit uitkomen op de prijs die jij zelf in je hoofd hebt, maar waarschijnlijk wel een flink deel van de prijs naar beneden krijgen. Bij het onderhandelen kun je ook praten over bepaalde zaken die in het huis moeten blijven of over de opleverdatum van de woning.
De financiering van de woning is natuurlijk uiterst belangrijk. Ga daarom op tijd naar een hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken. Dat kun je het beste doen als je al aan het rondkijken bent. Je kunt op die manier een beeld krijgen van de maximale hypotheek die je kunt krijgen en de mogelijkheden die je hebt met de lening.
Naast een bezoek brengen aan een hypotheekadviseur, is het ook goed om zelf naar het aanbod te kijken. Ga niet klakkeloos af op de adviezen die gegeven worden. Onderzoek daarom welke soorten hypotheken er zijn, welke risico’s je kunt onderscheiden en wat de rente kan zijn van een hypotheek. Als je dat voorafgaand aan een gesprek gedaan hebt, dan kun je ook beter een gesprek in gaan. Je kunt inhoudelijke vragen stellen en de kans is groot dat je een goede hypotheek kunt vinden.
Als het zover is, dan kun je een bod doen op het huis. Is het bod, na de onderhandelingen die je hebt gedaan, geaccepteerd? Dan kun je een hypotheek afsluiten. Voor het verkrijgen van een hypotheek moet je veel documenten aanleveren. Dat is nodig om te bewijzen dat je in staat bent de hypotheek te kunnen betalen. Dit zijn documenten zoals een werkgeversverklaring of een intentieverklaring, loonstroken en jaaropgaven en eventueel de financiële gegevens van een eenmanszaak. Als je de documenten op tijd en op de juiste manier aanlevert, dan kan de hypotheek vaak ook snel geregeld worden.
Naast de prijs die je betaald voor de woning, de zogenaamde aankoopsom, kun je ook veel andere kosten verwachten. Houd hier ook rekening mee bij het kopen van een huis. Zo betaal je bijvoorbeeld overdrachtsbelasting als je een bestaand huis koopt. Bij een nieuwbouwwoning zijn deze kosten niet aanwezig. Wel heb je nagenoeg altijd te maken met kosten voor een hypotheekadviseur, notariskosten en eventueel makelaarskosten. Deze bedragen kunnen soms flink oplopen en kunnen niet gefinancierd worden vanuit een hypotheek. Daarom is het goed om eigen geld mee te brengen voor het betalen hiervan.
Als alles in kannen en kruiken is en de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden, dan kun je gaan verhuizen. Het is goed om op tijd de planning te maken voor de verhuizing. Moet er nog verbouwd worden? Zorg dat daarvoor dat je op tijd de juiste bedrijven inschakelt. Regel voor de verhuizing de hulp van familie en vrienden als dat mogelijk is, om de verhuizing zo snel mogelijk te laten verlopen. Als je veel moet verhuizen of als je niet in staat bent om dit te doen, kun je natuurlijk ook een verhuisbedrijf inschakelen. In dat geval moet je de kosten ook meenemen in het budget en op tijd een bedrijf inschakelen zodat zij de verhuizing kunnen plannen.