CV ketel

Nieuwe CV ketel kopen

CV ketelIs je CV ketel kapot of is hij al ouder dan vijftien jaar en slurpt hij gas? Dan kun je ook het beste een nieuwe CV ketel kopen. Als je een nieuwe CV ketel hebt geïnstalleerd, zul je direct merken dat je minder gas verbruikt. Een CV ketel kan misschien een grote investering zijn, maar je kunt hier jaarlijks honderden euro's aan gas mee besparen. Lees hier enkele adviezen voor de aanschaf.

Solo of combi

De eerste keuze die je moet maken bij het kopen van een CV ketel is de keuze tussen een solo of combi CV ketel. Met een solo CV ketel wordt enkel warmte opgewarmd voor de centrale verwarming. Als je deze CV ketel hebt geïnstalleerd in je woning en je wilt ook kraanwater verwarmen, moet je hiervoor een losse geiser of boiler aanschaffen. Je kunt het beste voor een solo CV ketel kiezen als er meer dan tien meter aan leidingen nodig is om van de ketel naar de warmwaterkraan te kopen. Deze grote afstand zorgt namelijk voor warmteverlies, waardoor het verstandiger is om te kiezen voor een losse solo CV ketel en een losse geiser of boiler voor de warmwaterkraan.

Als je een combi CV ketel in je woning laat installeren, wordt zowel de warmte voor de centrale verwarming als de warmte voor het kraanwater hierdoor geregeld. Het is dan dus niet nodig om nog een losse boiler of geiser te kopen, want alles zit in één systeem van de ketel. Aangezien je geen boiler of geiser hoeft aan te schaffen, bespaar je ruimte in je woning. Ook is het kopen van een combi CV ketel goedkoper dan een solo CV ketel en geiser of boiler, omdat het dan slechts om één systeem gaat.

Rendement van de CV ketel

Het rendement van de CV ketel is van groot belang. Je kunt een voordelige CV ketel kopen met een laag rendement, maar dan zul je meer gas verbruiken. Op die manier ben je uiteindelijk eigenlijk altijd duurder uit, omdat de jaarlijkse rekening voor gas kosten dan hoger is. De meeste mensen in Nederland hebben nu waarschijnlijk nog een zogenaamde cr-ketel thuis hangen en deze ketel behaalt slechts een rendement van 80%. Daarom wordt deze CV ketel nu ook niet meer in Nederland verkocht.

Tegenwoordig kun je kiezen voor de vr-ketel, de hr-ketel of de HRe-ketel. De vr-ketel levert een rendement van 90%, maar kun je wel ergens installeren waar geen afvoermogelijkheid aanwezig is. Met een hr-ketel kun je profiteren van 100% rendement en hiermee bespaar je dus op de gasrekening. Daarnaast is deze ketel niet zo duur in de aanschaf en eveneens beter voor het milieu. De warmte in de waterdamp wordt namelijk opnieuw gebruikt door de ketel om verder te verwarmen. Verder is er nog de HRe -ketel waarmee je niet alleen 100% rendement behaald, maar ook nog eens je eigen elektriciteit opwekt. Als je gasverbruik per jaar hoger ligt dan 1600 kubieke meter, kan dit een zeer goede aanschaf zijn. Het nadeel van deze ketel is echter de aankoop niet goedkoop is.

Open of gesloten

Een hr-ketel of een HRe-ketel is altijd gesloten, maar bij een vr-ketel is dit niet het geval. Over het algemeen kiezen de meeste mensen bij de vr-ketel ook voor de gesloten vorm. Je kunt het beste een gesloten CV ketel kopen, omdat dit vaak de veiligste oplossing is. Zeker als je de ketel bijvoorbeeld naast een slaapkamer wilt hangen. Er is lucht nodig voor de verbranding van gas en een gesloten CV ketel haalt deze lucht van buiten uw woning. Dit is niet het geval bij een open CV-ketel en daarvoor is dan ook extra ventilatie nodig. Als je toch kiest voor een open CV ketel, hang hem dan op een plaats waar niet echt wordt geleefd.

CW-label

Als je met meerdere mensen in een huis woont, kan het zijn dat de één wil afwassen terwijl de ander net aan het douchen is. Dan is het handig als je een CV ketel hebt met een hoger CW-label. Het CW-label bepaalt namelijk of je tegelijkertijd gebruik kunt maken van verschillende faciliteiten. Zo kun je met een CW 3 label niet tegelijkertijd water verwarmen voor verschillende locaties. Bij CW 4 en CW 5 is dit in beperkte mate mogelijk. Wil je een CV ketel kopen waarbij je alles tegelijk kunt verwarmen? kies dan voor een ketel met het CW 6 label.

Vermogen van de CV ketel

Wil je een nieuwe CV ketel kopen en berekenen welk vermogen je nodig hebt? Dat kan aan de hand van een bepaalde formule. Je bepaalt eerst welke temperatuur je wenst in huis en hoe groot de woning is in kubieke meter. Vervolgens vermenigvuldig je deze getallen met elkaar en dit vermenigvuldig je dan weer met 3,86. Zo weet je precies welk vermogen je nieuwe CV ketel moet hebben. Je kunt dit ook per ruimte berekenen en de getallen vervolgens bij elkaar optellen. Houd er eveneens rekening mee dat een vrijstaande woning minder warmte binnenhoudt dan een tussenwoning en kijk ook naar de isolatie van je woning. Aan de hand hiervan kun je eventueel voor een CV ketel kiezen met een nog iets hoger vermogen.

Thermostaat

CV ketel kopen of huren?

Kun je op dit moment nog geen nieuwe CV ketel kopen? Dan is het ook mogelijk om een ketel te huren. Je huurt dan niet alleen de CV ketel; ook de installatie en het onderhoud zijn hierbij inbegrepen. Je moet gedurende de gehele levensduur van de ketel huur betalen en over het algemeen is het daarmee ook wat duurder dan het zelf aanschaffen van een ketel. Het fijne is wel dat hierbij onderhoud is inbegrepen. Echter als je wel het budget hebt om een nieuwe CV ketel te kopen en je wilt zo voordelig mogelijk uit zijn, kun je beter kiezen om zelf een ketel te kopen.

Waar kun je een nieuwe CV ketel kopen?

Een nieuwe CV ketel kopen kan eigenlijk bij heel veel verschillende bedrijven. Via internet kun je gemakkelijk bedrijven vinden die bij jou in de buurt zijn gevestigd. Vervolgens vraag je bij deze bedrijven een offerte aan en je kunt de CV ketel kopen en installeren als je het met de offerte eens bent. Het is ook mogelijk om op sommige websites de prijzen van CV ketels te vergelijken. Zo kun je direct zien bij welke aanbieder je de voordeligste CV ketel van jouw keuze kunt verkrijgen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6690x
Toegevoegd: 15-11-2015 14:35
Gewijzigd: 19-11-2015 21:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!