houtkachel

Houtkachel, voor- en nadelen

houtkachelAls je een houtkachel wil, is het goed om te kijken naar de voordelen en de nadelen. In dit artikel worden deze duidelijk gemaakt, zodat jij kunt beslissen of een houtkachel een goede keuze is voor jou.

Houtkachel, laat je informeren

Op veel plaatsen zie je sfeervolle woonkamers met een houtkachel. Dat heeft je er toe aangezet om over de aanschaf van een houtkachel te gaan nadenken. Is een houtkachel in mijn huis te realiseren, moet er veel verbouwd en gesloopt worden in huis? Is het wel veilig? Welk model past in mijn interieur? Wat is de capaciteit? Bespaar ik echt op mijn energierekening als ik een houtkachel stook? Wat zijn de kosten van een houtkachel? En bij wie kan ik het beste een houtkachel kopen? Veel vragen als je van plan bent om een houtkachel aan te schaffen.

Toch is het verstandig om op deze en andere vragen een antwoord te krijgen, voordat je tot de aankoop van een houtkachel overgaat. Je zult zeker online al naar de diverse prachtige houtkachels hebben gekeken en wellicht haal je daar inspiratie of ideeën vandaan. Een gesprek echter over de mogelijkheden in jouw situatie moet je toch echt in de showroom van houtkachels doen. De verkoper kan je veel vertellen over de praktijk en heeft ervaring met de gang van zaken als je een houtkachel wilt laten plaatsen. Ga goed voorbereid te werk. Weet wat je wilt en vooral wat je niet wilt. Ken de afmetingen waar je de houtkachel wilt laten plaatsen. Maar is dat ook mogelijk? De vakman kan je daarover alles vertellen en wil waarschijnlijk de situatie ter plekke bekijken om een beeld te krijgen, waardoor hij advies op maat kan geven. Vraag voordat je een beslissing neemt geheel vrijblijvend een offerte vrijblijvend aan, zodat je in elk geval op de hoogte bent van de totale kosten, de aanschaf van de houtkachel en het plaatsen ervan.

Welke houtkachels zijn er te koop?

Er zijn diverse modellen en maten houtkachels te koop. Weet wat jij wilt en ga gericht op zoek naar een houtkachel die jouw interieur verwarmt en verfraait. Online staan veel modellen die je goed kunt  bekijken. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een ronde houtkachel, een ovale, een rechthoek in verschillende maten van een gezellige kleine houtkachel tot en met een houtkachel waar de hele familie gezellig bij kan zitten. Je kunt alleen een houtkachel laten plaatsen, maar je kunt er ook een prachtige schouw omheen laten bouwen, zodat je houtkachel plus schouw een belangrijke plek in huis worden, de blikvanger van de woning.

Het kost je in dat geval wel wat ruimte, maar als je een ruime woonkamer hebt is dat geen probleem. Houd er wel rekening mee dat je niet alleen te maken krijgt met de kosten van de houtkachel. Er moet namelijk een goed functionerend rookkanaal aangelegd worden, enkelwandig of dubbelwandig dat ligt aan de omstandigheden. De vakman zal de situatie eerst ter plekke komen bekijken, voordat hij een offerte zal maken. Ook met de arbeidskosten dien je rekening te houden. Vraag daarom ook vrijblijvend een offerte inclusief aanschaf houtkachel, rookkanaal, arbeidsloon en BTW. Het is namelijk prettig om de prijs te weten als je aan het project houtkachel begint.

Welk hout is geschikt voor een houtkachel?

Voor elke houtkachel is het aan te bevelen om in elk geval droog hout te stoken. De voordelen van droog zijn een fijn resultaat met weinig stof. Het vochtpercentage mag maximaal 15% zijn. Als je zelf hout kapt, klieft en 2 jaar opstaat op een plek buiten onder een afdak waar de wind vrij spel heeft, dan nog heeft het hout een vochtpercentage van 20%. Er is een thermometer te koop om het vochtgehalte te meten. Voor de verschillende soorten houtkachels kun je diverse soorten hout gebruiken. Onderstaand volgen enkele voorbeelden van de voorkeur van hout voor bepaalde houtkachels. Convectiehoutkachels: je begint met het gebruik van zacht hout, wanneer de kachel goed brandt dan ga je over op het stoken van hard hout. Een speksteenkachel of tegelkachel brandt het fijnste als je zacht hout stookt. Er is in dat geval wel veel vorming van as. Eigenschappen van het stoken van diverse soorten hout:

 • Eikenhout brandt langzaam op, er is weinig rookontwikkeling.
 • Essenhout heeft een mooie vlam, brandt lang en gelijkmatig op.
 • Haagbeuk geeft veel fijne warmte af en er is een gelijkmatige afgifte van die warmte.
 • Beukenhout brandt langzaam en heel lang.
 • Kastanjehout is hardhout en brandt prima.
 • Berkenhout is zacht hout, geeft een mooi vuur, veel vlammen en brandt snel.
 • Acacia is hard hout en brandt langdurig.
 • Naaldbomen bevatten veel hars en vervuilen het rookkanaal.
 • Vurenhout is zacht hout, brandt snel op en vervuilt het rookkanaal. Aangeraden wordt om vurenhout alleen voor aanmaakblokjes te gebruiken.

Het hout dat je in zakken voor de houtkachel kunt kopen is niet voldoende droog ook al staat dat vermeld op de zak!

Bespaar op je energierekening

Weet jij hoe behaaglijk de warmte van een houtkachel is? Daar kan geen verwarming tegen op. Een heel goede reden om je af te vragen of bij jou in huis een houtkachel zou kunnen staan. Je slaat twee vliegen in één klap, want je zit er warm en behaaglijk bij als je de houtkachel stookt en je bespaart op de energiekosten. Wanneer jij een houtkachel stookt hoeft op andere plaatsen in huis de verwarming niet aan. Of je zet de thermostaat op een bepaalde stand, waardoor het nergens in huis ijskoud wordt en jij het in de woonkamer behaaglijk warm stookt met de houtkachel. Zet de deur naar de keuken maar gerust open, want als een houtkachel eenmaal goed aan het branden is wordt het lekker warm. Het stoken van een houtkachel is tevens heel sfeervol, denk aan kerst en sinterklaas, feesten die vaak rondom de kachel worden gevierd.

De warmte van een houtkachel blijft lang hangen. Zorg ervoor dat het afvoerkanaal in orde is. De vakman die de houtkachel komt plaatsen zal daar meteen naar kijken en eventueel aanpassingen doen. Naast het feit dat het afvoerkanaal goed moet zijn is er nog een stukje veiligheid dat je in moet bouwen namelijk het feit dat een houtkachel erg heet wordt. Heb je kleine kinderen, zet een hekwerk om de houtkachel heen, een hekwerk waar wel de warmte nog prima doorheen kan. Kies voor verticale spijlen bij een hekwerk, zodat kinderen niet kunnen klimmen, er overheen kunnen vallen en zich flink kunnen branden aan de hete houtkachel.

Houtkachel voordelen

De houtkachel heeft veel voordelen:

 • De houtkachel zorgt voor sfeer en geeft veel warmte.
 • Bij een houtkachel gebruik je hout en dat is een goedkope brandstof.
 • Je kunt met een houtkachel een rendement behalen van ongeveer 75%.
 • Een houtkachel is veel goedkoper dan een gashaard.
 • Er bestaan veel soorten houtkachels, in diverse stijlen en formaten.

Houtkachel nadelen

Als je een houtkachel hebt, dan zijn er ook nadelen:

 • Een houtkachel brengt veel werk met zich mee. Je moet hout kappen, drogen en weer naar binnen dragen.
 • Bij een houtkachel is onderhoud belangrijk, zo moet je bijvoorbeeld de assen op tijd verwijderen en het glaswerk schoonmaken.
 • Als je zelf hout gaat drogen, dan dien je rekening te houden met een droogtijd van twee tot drie jaar.
 • Door een houtkachel komt er veel rook vrij.
 • Goede ventilatie is heel belangrijk bij een houtkachel.


Er was even spraken van een verbod op houtkachels. Maar gelukkig blijft het bij nieuwe wetgeving omtrent het stoken in een houtkachel. De wetgeving is vooral gericht op het rendement van de kachel. Bij Droomkachels vindt u houtkachels die hieraan voldoen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2955x
Toegevoegd: 02-08-2016 17:25
Gewijzigd: 13-08-2016 09:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2945 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!