Tips en advies bij hypotheek afsluiten

Tips en advies bij hypotheek afsluiten

Tips en advies bij hypotheek afsluitenHet kopen van een woning is voor de meeste Nederlanders de grootste aankoop in hun leven, maar daar is wel een hypotheek voor nodig. Naast dat je er zeker van wilt zijn dat je de juiste woning koopt, wil je er ook zeker van zijn dat het regelen van de hypotheek helemaal correct verloopt. Hieronder geven wij je meer informatie over verschillende stappen die hierbij komen kijken.

Bij het kopen van een woning en bij het afsluiten van de hypotheek komen er honderden vragen om de hoek kijken. Hoeveel kun je lenen voor jouw woning, ga je alles zelf regelen of vraag je een adviseur? Ga je daarvoor naar de bank of naar een onafhankelijke adviseur? Wat zullen de maandlasten zijn en zijn er nog andere bijkomende kosten? Kortom, je wilt het liefst zo veel mogelijk zaken snel weten en ze zo goed mogelijk regelen. Wij behandelen alvast verschillende van deze onderdelen.

Naar de bank of een onafhankelijk hypotheekadviseur?

Je kunt een hypotheek natuurlijk direct bij een bank afsluiten of je kunt op zoek gaan naar een tussenpersoon die de hypotheek voor jou regelt. Veel mensen die kiezen voor het afsluiten van de hypotheek direct bij de bank doen dit omdat ze al vertrouwd zijn bij een bepaalde bank of doordat de afsluitkosten in de meeste gevallen lager liggen dan bij een onafhankelijk adviseur.
Een bank heeft zijn eigen portfolio aan hypotheken. Het kan nooit kwaad om deze eens met je eigen bank (of een andere bank) door te nemen. Het kan maar zo dat hier een hypotheek tussen zit die jou aanspreekt en waar je meteen van bent overtuigd.
Echter is het nadeel aan het afsluiten van een hypotheek direct bij de bank dat banken alleen hun eigen hypotheken hebben. Je weet daarom nooit of een andere bank een hypotheek heeft die beter bij jou past. Door naar een onafhankelijke adviseur te gaan worden er meerdere hypotheken naast elkaar gelegd en wordt er van daaruit gekeken naar welke er het beste bij jou past.

Je eigen voorbereidingen

Het is absoluut af te raden om zomaar bij een bank of tussenpersoon langs te gaan zonder de nodige research zelf te hebben gedaan. Op deze manier maak je het heel waarschijnlijk dat je niet de beste keuze maakt en uiteindelijk met de verkeerde beslissing blijft zitten. Bovendien verloopt het gesprek met de bank of tussenpersoon een stuk beter wanneer jij op de hoogte bent van verschillende zaken. Ook wanneer je een hypotheekadviseur regelt dan is het nog steeds verstandig om dit gesprek voorbereid in te gaan. Zoek de volgende zaken daarom alvast uit:

  • Gebruik wat tools online die de maximale hypotheek berekenen, zodat je alvast een idee hebt van het te lenen bedrag.
  • Denk goed na over de maandlasten. Naast de maandelijkse lasten voor de hypotheek zijn er nog veel meer zaken die iedere maand kosten met zich meebrengen. Het is daarom verstandig dat je tijdens het gesprek al duidelijk aan kunt geven welke kosten jij in de toekomst verwacht. Zo laat je zien dat je weet waar je het over hebt.
  • Een onderdeel van de maandelijkse lasten is de manier hoe jij wilt aflossen. De meest gekozen hypotheekvormen zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Doe vast wat vooronderzoek en kijk goed naar welke manier van aflossen jou het meeste aanspreekt.
  • Naast de maandelijkse lasten is het goed om na te denken over je toekomstige situatie. Wil je meer of minder gaan werken in de toekomst? Hoe ziet jouw carrière eruit? Wil je kinderen in de toekomst? Wil of ga je trouwen met je partner of gaan jullie voor een geregistreerd partnerschap? Wanneer jij een je partner zijn getrouwd dan erft de partner de woning na overlijden. Wanneer jij en je partner niet zijn getrouwd dan is er alsnog een samenlevingscontract nodig om deze zaken in vast te leggen.
  • In de financiële wereld en zeker ook in de wereld van de hypotheken zijn er enorm veel ingewikkelde termen. Veel van deze termen zijn helemaal niet zo moeilijk wanneer jij je er een beetje in hebt verdiept. Ga daarom online alvast inlezen over verschillende hypotheken met bijbehorende informatie en zoek alle termen op die je niet kent. Dit maakt het een stuk makkelijker om bij het gesprek te blijven en de verschillende producten beter te begrijpen.


Het oriënterend en adviesgesprek

In veel gevallen is gratis om een adviesgesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek kun je eventueel wat vragen stellen die je zelf nog niet hebt kunnen beantwoorden. De adviseur zal ook vragen voor jou hebben en voor dit gesprek dien je vaak je paspoort en salarisstrook mee te nemen. Met je salarisstrook kan de adviseur alvast een indicatie opdoen voor de maximale hypotheek en de maandlasten. Dit kan vervolgens samen worden besproken.
Daarnaast zul je een adviesgesprek hebben. Tijdens dit adviesgesprek wordt er een stuk dieper op de materie ingegaan. Hierbij zullen zaken over de financiën veel dieper worden besproken. Heb je vele vermogen achter de hand of heb je juist schulden opgebouwd? Ook de gevolgen van het afnemen van een bepaalde hypotheek worden duidelijk uitgelicht. Ben jij iemand die risico’s wil nemen of speel je het liever veilig? En maak je dan de juiste keuzes voor iemand die juist wel of geen risico’s wil nemen.
De gevolgen die de keuzes op de fiscale zaken hebben worden ook besproken. Dit zijn vaak onderwerpen waar mensen wel een idee van hebben, maar er nog niet het fijne van kennen. Het is de bedoeling dat je na dit gesprek een veel beter beeld hebt van de fiscale gevolgen.
Verder worden er verzekeringszaken besproken. Zo bestaat er de kans dat je arbeidsongeschikt raakt, zonder werk komt te zitten of er kans is op overlijden. Hoe worden de zaken dan geregeld en wat moet je regelen voor de verzekeringen.
Voor het adviesgesprek zijn er meer papieren nodig dan alleen je salarisstrook en legitimatie. Denk aan een overzicht van de spaarrekening, een werkgeversverklaring, een bewijs van aflossing van leningen en nog veel meer. Voorafgaand aan het gesprek zal de adviseur je hierover inlichten.

Het aanvragen van de offerte

Wanneer de gesprekken voorbij zijn dan kan er een offerte worden aangevraagd. Zodra de offerte binnen is kan die worden ondertekend, waarmee het officieel wordt dat jij een hypotheek hebt afgesloten. Het kan ook zo zijn dat je nog niet zeker bent en nog verschillende vragen hebt. In dat geval hoeft er na het adviesgesprek nog geen offerte te worden aangevraagd en kun je ook eerst nog een aantal gesprekken aanvragen.
Dit bovenstaande verhaal gaat alleen over het regelen van de hypotheek, maar gedurende dit traject ben je vaak ook bezig met het vinden van een woning. Het kan zijn dat je tijdens de hiervoor genoemde gesprekken al een bod (of meerdere) uitbrengt op een woning. Mocht het zijn dat iemand een bod accepteert, dan betekent dat nog niet dat de woning van jou is. Eerst zal de financiering moeten zijn afgerond en zijn goedgekeurd. Heb je de bovenstaande stappen allemaal doorlopen en was er een bod geaccepteerd? Dan heb je een definitief koopcontract. Nadat alles bij de notaris ook is geregeld dan is de woning pas van jou.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 1571x
Toegevoegd: 05-05-2019 14:32
Gewijzigd: 06-05-2019 09:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!