kluis

Kluis, bescherm waardevolle spullen

kluisIn huis kun je waardevolle spullen beschermen met een kluis. Maar welke kluis kies je dan wanneer kies jij voor een kluis? In dit artikel krijg je meer informatie.

Kluis, algemeen

Een kluis is een tot op zekere hoogte veilige ruimte tegen inbraak en brand om waardevolle spullen  op te bergen, denk aan geld, sieraden, waardepapieren, schilderijen en andere kunst, goud en zilver, paspoort enz. Ook spullen met een emotionele waarde worden vaak in een kluis opgeborgen. De grootte van een kluis varieert van een kleine kluis in huis tot de grote kluis in een bankgebouw waar heel veel geld wordt bewaard. In schoolgebouwen hangen of staan veel kluisjes voor de leerlingen, die daarin hun schooltas, gymspullen en dergelijke kunnen bewaren. De leerlingen krijgen een code of een sleutel waarmee zij hun kluisje kunnen openen. Een andere naam voor een kluis is safe, safe betekent veilig. De spullen die in een kluis liggen, zullen bij brand niet snel verbranden. Wel kunnen er spullen ontvreemd worden als codes uitlekken, of sleuteltjes kwijtraken, waardoor dieven hun gang kunnen gaan. Vaak hebben deze zelfs geen code of sleutel nodig om spullen te stelen. Zij kraken de kluis of gijzelen personeel om de kluis in te komen. Toch mag je er van uit gaan dat spullen in een kluis veilig liggen.

 • Naast kluizen in bankgebouwen en bedrijven gaan steeds meer particulieren over tot de aanschaf van een kluis in huis. Zij laten in een muur of in de vloer een kluis maken voor hun waardevolle spullen. Diefstal is in dat geval bijna onmogelijk en bij brand blijven de spullen in de kluis onaangetast.
 • Er zijn ook kleine draagbare kluisjes te koop die in een kast passen. Voor diefstal hebben deze niet veel nut, ze kunnen eenvoudig worden meegenomen. Tegen brand zijn ze wel bestand. Ze worden in gezinnen vaak gebruikt om de paspoorten, gouden ringen van opa en oma die zijn gestorven, horloges van waarde, verzekeringspapieren, garantiebewijzen enz. brandvrij (tot een bepaalde temperatuur) te bewaren.
 • De brandkast is speciaal tegen brand, deze wordt getest in een hete oven. Er zijn diverse brandkasten te koop, de ene brandkast kan een hogere temperatuur verdragen dan de andere en dat zie je terug in de prijs.

Kluis in huis

Wil je een kluis in huis dan lijkt een draagbare kluis een veilige plek om je spullen in op te bergen. Tegen brand zal de kluis wel even standhouden, maar tegen diefstal heeft een draagbare kluis totaal geen nut. De inbreker neemt de kluis mee en heeft thuis alle tijd deze open te breken. Wil je een kluis in huis die dat onmogelijk maakt dan moet je een kluis kopen, die in de muur, wand of in de vloer wordt vastgezet, wordt verankerd in de beton, in een houten vloer kan ook. Laat dit werk doen door een specialist die hier ervaring mee heeft, pas dan heeft een kluis in huis nut. Wil je nog meer veiligheid inbouwen kies er dan voor dat er op de kluis beveiliging zit die in contact staat met de meldkamer, waardoor de alarmbellen gaan rinkelen als iemand verkeerde bedoelingen heeft met de kluis in huis. Wil jij de inhoud van de kluis verzekeren, dan dien je een gecertificeerde kluis in huis te hebben. Dit geeft de verzekering zekerheid, waardoor jij de inhoud van de kluis kunt verzekeren, zonder een gecertificeerde kluis zal geen enkele verzekeringsmaatschappij overgaan tot het verzekeren.

Welke kluis kies je?

Het kiezen van een kluis kun je online doen, maar voor een kluis is het belangrijk dat je weet of deze degelijk is. Op de website zien de kluizen er bijna allemaal robuust uit, toch staan er ook lichtgewicht exemplaren bij en dat zie je niet op een plaatje. Je kunt een kluis uitzoeken in een kluizenshowroom en vervolgens daar kopen of alsnog online bestellen als je precies weet wat je wilt aanschaffen. Een verkoper, een specialist die je wat kan vertellen over kluizen is aan te bevelen. Hij of zij kan je namelijk ook meer uitleggen over het (laten) plaatsen van een kluis als deze verankerd moet worden, als er een alarm moet worden aangelegd enz. De aankoop van een kluis doe je met behulp van een expert om de juiste kluis in huis of in je bedrijf te laten plaatsen. Een kluis kopen moet goed doordacht worden om er optimaal profijt van te hebben.

Wanneer kies je voor een kluis?

Zijn er nogal wat spullen, waardepapieren in het bedrijf of bij je in huis, die extra beveiligd moeten worden tegen brand en inbraak, kies dan voor een kluis in je bedrijf, in huis of je huurt bij de bank een kluis.

 • Kijk online wat het aanbod is en weet wat je nodig hebt. Plaats jij in je bedrijf een kluis met een code, dan dien je deze code telkens te veranderen als er personeel weggaat, ontslagen wordt.
 • Zorg er voor dat er zo weinig mogelijk mensen op de hoogte zijn van de code, dat verhoogt namelijk de veiligheid van de kluis.
 • Bij een kluis huren horen de sleutelwoorden veilig en vertrouwd. Het verhuren van een kluis is een extra dienstverlening, uiteraard tegen betaling, van bijvoorbeeld een bank.
 • Leg jij je waardevolle eigendommen als gouden en zilveren sieraden, diploma's, verzekeringspapieren, contracten enz. in een kluis dan voorkom je schade aan en verlies van waardevolle zaken.
 • Het behoeft geen uitleg dat illegaal verkregen spullen worden geweigerd en dat je strafbaar bent als je deze in een kluis legt, want jij bent verantwoordelijk voor de inhoud van de kluis.
 • Veel particulieren huren een kluis als ze voor langere tijd van huis zijn, bijvoorbeeld als ze een lange reis gaan maken, op vakantie gaan, of continu veel van huis zijn. Wil je slechts enkele spullen in een kluis bij de bank laten bewaren, dan is een safeloket misschien voldoende. Ga online, bekijk de mogelijkheden van een kluis huren.
 •  Kijk ook een beetje praktisch. Staat er een bank bij je in de buurt die kluizen of safeloketten verhuurt, of een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd, kies dan voor het gemak van dichtbij.
 • Let er wel op dat het bedrijf, waarvan jij een kluis wilt huren, voldoet aan de veiligheidseisen en kwaliteitsnormen.
 • Welke kluis of welk safeloket heb je nodig, bekijk het aanbod. Jij weet wat je in bewaring wilt geven en aan de hand daarvan kun je de grootte van kluis of safeloket bepalen, want de huurprijs zal ook daarvan afhankelijk zijn.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3659x
Toegevoegd: 02-08-2016 19:06
Gewijzigd: 16-08-2016 22:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!