makelaar

Huis kopen: wel of geen aankoopmakelaar?

makelaarWil je een nieuw huis kopen? Dan zul je moeten kiezen op je wel of geen aankoopmakelaar in de arm wilt nemen. Het heeft verschillende voordelen om een huis te zoeken met een aankoopmakelaar. Zo kent de makelaar de huizenmarkt goed en weet hij hoe hij moet onderhandelen. Het brengt echter ook weer kosten met zich mee. In dit artikel vertellen we je over de voor- en nadelen.

Wat doet een aankoopmakelaar precies?

Een aankoopmakelaar kan jou helpen met het gehele proces om een nieuw huis te kopen. Allereerst zal de makelaar samen met jou je wensen in kaart brengen. Daarna gaat hij op zoek naar woningen die aan deze wensen voldoen. Verder gaat hij ook met je mee met de bezichtigingen.

Ben je enthousiast over een bepaald huis en wil je graag dit huis kopen? Dan zal de makelaar voor jou de waarde van het huis taxeren. Dit doet de verkoopmakelaar van de andere partij waarschijnlijk ook al, maar niet alle verkoopmakelaars zijn even eerlijk. Zij willen het huis namelijk graag verkopen voor een zo hoog mogelijke prijs.

Zodra de aankoopmakelaar de waarde van de woning heeft ingeschat en je wilt nog steeds dit huis kopen, dan kunnen de onderhandelingen beginnen. De aankoopmakelaar heeft ervaring met onderhandelingen en kan daarom waarschijnlijk op een lagere prijs uitkomen dan dat jij zelf had gekund. Als de onderhandelingen rond zijn, zal de makelaar je verder nog begeleiden bij de oplevering van de woning en hij zal de financiering voor je regelen.

Voordelen

Een huis kopen wordt voor velen een stuk eenvoudiger met een aankoopmakelaar. Deze persoon heeft kennis van zaken en kan je gedurende het gehele proces helpen. Dit scheelt jou een heleboel tijd en zorgen. Ook voorkomt het dat je de verkeerde keuzes maakt of bijvoorbeeld een woning koopt voor veel meer dan het waard is. De kans dat je bedrogen wordt bij de aankoop van een huis is een stuk kleiner als je de hulp van een aankoopmakelaar inroept.

Je vindt gemakkelijker een geschikt huis 

De aankoopmakelaar brengt eerst jouw wensen in kaart. Vaak weet je zelf onbewust wel wat je precies wilt, maar bewust weet je eigenlijk niet zo goed wat jouw wensen zijn. In een gesprek met de aankoopmakelaar komen al jouw wensen waarschijnlijk naar boven en kunnen jullie gerichter naar een geschikte woning op zoek gaan.

Verder weet de aankoopmakelaar ook precies waar hij moet zoeken in de woningmarkt. Hij weet welke huizen er allemaal te koop staan en lang niet al deze woningen kun jij zelf op internet terugvinden. De aankoopmakelaar kan jou er direct op attenderen als er nieuwe woningen op de markt komen, omdat hij dit als een van de eersten weet.

Je wordt geholpen bij de bezichtigingen

Een ander groot voordeel van het inhuren van een aankoopmakelaar is dat deze persoon ook met je meegaat naar de bezichtigingen. De makelaar weet precies waar je op moet letten bij de aankoop van een huis, omdat hij veel ervaring en expertise heeft in zijn vakgebied. Hij zal je op alle punten die hij ziet attenderen, zodat jij precies weet in welke staat het huis verkeert. Dat is ook wel nodig, want je wilt natuurlijk niet zonder dat je het weet een huis kopen waar nog heel veel aan moet gebeuren.

De makelaar helpt je met het uitbrengen van een openingsbod 

Het is belangrijk om bij het uitbrengen van je openingsbod een goed bod te doen. Je wilt uiteraard niet te hoog bieden, maar bij een te laag openingsbod ga je niet door naar de onderhandelfase. Het is daarom van groot belang dat je een goed openingsbod doet. De aankoopmakelaar kan je hier gelukkig mee helpen. Hij kan namelijk precies zien hoeveel het huis waard is en aan de hand daarvan bepaalt hij een goed openingsbod.

De aankoopmakelaar helpt je met onderhandelen

Onderhandelen is niet iets wat iedereen zomaar kan. Sommige mensen zijn er echt heel goed in, maar anderen betalen altijd de hoofdprijs voor iets wat ze willen hebben. Als jij niet zo goed bent in onderhandelen, is het inhuren van een aankoopmakelaar echt een goed idee. Hij weet precies hoe hij dit moet doen en hij neemt de taak daarom van jou over.

Aangezien het om een groot bedrag gehad, is het wel zo fijn als iemand voor jou kan onderhandelen. Zo kunnen er al snel enkele duizenden euro’s van de prijs afgaan. Je kunt dus waarschijnlijk voor een veel lagere prijs een huis kopen met een aankoopmakelaar, dan wanneer je alles zelf had moeten doen. Vaak verdien je de kosten van de aankoopmakelaar op deze manier ruimschoots terug.

Je wordt geholpen bij het tekenen van het koopcontract

Het ondertekenen van een koopcontract kan nogal spannend zijn. Ook wil je natuurlijk zeker weten dat alle afspraken hier goed in vermeld staan, zoals de prijs en de ontbindende voorwaarden. Als je een aankoopmakelaar hebt ingehuurd, neemt hij samen met jou het koopcontract door. Zo weet je zeker dat alles in het koopcontract ook klopt.

Nadelen

Je bent extra kosten kwijt

Eigenlijk is er slechts één nadeel aan het inhuren van een aankoopmakelaar: je bent extra kosten kwijt. Je betaalt aan de makelaar namelijk een vergoeding voor zijn diensten, ook wel de courtage genoemd. Dit is vaak een percentage van de aankoopsom en kan oplopen tot ongeveer 1%. Het kan dus best wel een aardig bedrag zijn dat je moet betalen.

Als je de kosten te hoog vindt, kun je natuurlijk ook een huis kopen zonder hulp van een aanmaken. Bedenk dan wel dat je alle research zelf moet doen. Aangezien een aankoopmakelaar je ook helpt met de onderhandelingen, is de kans groot dat er een aardig bedrag van de aankoopsom afgaat. Het bedrag dat je bespaart is in veel gevallen hoger dan de kosten van de aankoopmakelaar, waardoor het je eigenlijk helemaal geen geld kost. Je kunt hier zelfs juist geld aan overhouden.

Aankoopmakelaar Almere

Huis kopen zonder aankoopmakelaar

Je kunt natuurlijk ook een huis kopen zonder aankoopmakelaar. In dat geval raden wij je aan om elke afspraak, elke aanname en elke bewering schriftelijk vast te leggen. Zo kun je er altijd op terugkomen als de verkoopmakelaar bepaalde zaken niet nakomt. Ook heb je hier dan direct bewijs voor. Vraag dus elke keer een schriftelijke bevestiging aan de verkoopmakelaar.

Verder is het belangrijk dat je een antwoord krijgt op al je vragen. Stel daarom elke vraag die er maar in je opkomt. Als de verkoper of de verkoopmakelaar zegt dat hij het antwoord niet weet, vraag hem dan om dit uit te zoeken. Het is belangrijk om al deze antwoorden weer schriftelijk vast te leggen. Ook is het verstandig om voordat je een bod uitbrengt eerst goed te kijken naar de waarde van de woning. Observeer goed of er geen gebreken aan de woning zijn en doe een research naar de omgeving.

Tips bij het zoeken naar een aankoopmakelaar

Als je een aankoopmakelaar wilt inhuren, kies dan nooit de makelaar die ook een verkopend makelaar blijkt te zijn. Deze makelaar heeft dan namelijk een financieel belang bij een zo hoog mogelijke verkoopprijs en het kan zijn dat hij dan geen eerlijk bod uitbrengt op het huis. Ook zal hij waarschijnlijk minder goed zijn best doen tijdens de onderhandelingen.

Je kunt daarnaast ook het beste op zoek gaan naar een aankoopmakelaar die vaste kosten rekent in plaats van een percentage van de aankoopsom. In het tweede geval verdient de makelaar namelijk meer als je een hoger bedrag voor het huis betaalt. Hij doet zelf voor jou de onderhandelingen over de aankoopprijs en dan is dit natuurlijk niet helemaal eerlijk.

Er zijn ook aankoopmakelaars die een percentage vragen over het onderhandelingsresultaat. Hiermee wordt het verschil tussen de aankoopprijs en de uiteindelijke prijs na de onderhandelingen bedoeld. Dit is veel eerlijker dan een percentage van de aankoopsom en de makelaar is op deze manier nog gemotiveerder om een lage prijs voor de woning te bedingen.

Bepaal van tevoren of je wilt dat de aankoopmakelaar je helpt met het gehele proces rondom het kopen van een huis of enkel bij bepaalde onderdelen. Zo kun je bijvoorbeeld ook enkel een aankoopmakelaar inhuren voor het zoeken naar de woning of het taxeren van de waarde. Op deze manier kunnen de kosten voor een deel gedrukt worden.

Verder is het altijd een goed idee om met de aankoopmakelaar te onderhandelen over de tarieven. Je kunt namelijk in veel gevallen nog aardig wat van de prijs afkrijgen. Alle afspraken die je met de aankoopmakelaar maakt kun je ook het beste schriftelijk vastleggen. Zo weet je zeker dat er geen miscommunicaties en onduidelijkheden ontstaan.

Aankoopmakelaars vergelijken

Veel aankoopmakelaars zijn aangesloten bij brancheorganisaties. Je kunt het beste kiezen voor een makelaar die hierbij aangesloten is, omdat zij over het algemeen betrouwbaarder zijn. Ook is het verstandig om tijdens je zoektocht de referenties van verschillende aankoopmakelaars te bekijken. Op die manier kom je te weten welke makelaars er een goede service verlenen.

Verder is het een goed idee om de prijzen van verschillende aankoopmakelaars met elkaar te vergelijken. Je kunt hierdoor namelijk een stuk voordeliger uit zijn. Vraag daarom offertes op van verschillende makelaar en maak vervolgens je keuze aan de hand van kwaliteit en prijs.

Wanneer schakel je de aankoopmakelaar in?

Je vraagt je nu misschien af wanneer het het beste moment is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Wil je een huis kopen met behulp van een aankoopmakelaar en wil je dat hij je gedurende het gehele proces helpt? In dat geval schakel je de makelaar in op het moment dat jij je aan het oriënteren bent op de huizenmarkt. Als je ervoor kiest om enkel een makelaar in te huren voor de onderhandelingen, kun je hem beter pas inschakelen wanneer je een huis hebt gevonden waar je echt interesse in hebt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6040x
Toegevoegd: 02-02-2016 21:53
Gewijzigd: 28-02-2016 23:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!