De slotenmaker zorgt dat er een nieuw slot op de deur geplaatst wordt om nieuwe inbraken tegen te gaan. In dit artikel lees je meer over het werk wat een slotenmaker voor je uitvoert. Het gebruik van sloten om inbrekers buiten de deur te houden is niet alleen van deze tijd. Al in het Oude Egypte was men bezig met de ontwikkeling van sloten. Waar men tegenwoordig kiest voor het gebruik van sloten van metaal, was dat voorheen niet het geval. Er werd slechts hout gebruikt om een deur afsluitbaar te kunnen maken. Daarbij werden sloten vaak niet gebruik voor de deuren van woningen, maar enkel voor het afsluiten van ruimtes met waardevolle spullen. Denk aan gouden munten, schatten, enzovoorts. Met de kennis van nu is duidelijk dat dit geen veilige oplossing was. Het slot kon eenvoudig in brand worden gestoken om de deur te kunnen openen. Die kennis hadden de Romeinen ook! Zij waren de eersten die kozen voor stevige sloten van brons en ijzer.
In de basis zijn de sloten van toen gelijk aan de sloten die we nu gebruiken. Ook bij de Romeinen koos men voor een cilinder, waar slechts één sleutel in paste. Die techniek wordt ook vandaag de dag nog gebruikt bij de ontwikkeling van cilindersloten. Door de jaren heen zijn er steeds meer zaken aan de sloten toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om sloten slechts van een kant te kunnen openen. Of wat te denken van sloten waarbij aan beide kanten een sleutel in het slot gestoken kan worden?
Om de sloten te kunnen ontwikkelen en te kunnen monteren, werd ook in het verleden gebruik gemaakt van de diensten van slotenmakers. Net als de sloten zelf, hebben ook slotenmakers zich sterk ontwikkeld. Met nieuwe technieken is het voor hen steeds makkelijker geworden om de sloten te plaatsen. Daarbij kunnen zij de sloten voorzien van extra beveiligingsmechanismen om de kans op een inbraak te verkleinen. Later in dit artikel lees je hier meer over. Het vak van een slotenmaker is geen beschermd beroep. Dit betekent dat iedere burger zich slotenmaker mag noemen. Wees je ervan bewust dat het plaatsen van sloten geen eenvoudige klus is. Het is om deze reden belangrijk om vooraf de nodige kennis op te doen. Volg bijvoorbeeld cursussen voor het monteren van sloten of het beveiligen van woningen, doe kennis op bij een bestaande slotenmaker, enzovoorts. Wanneer je voldoende kennis vergaard hebt, kun je zelfstandig als slotenmaker aan de slag gaan.
Slotenmakers kunnen je bij sterk uiteenlopende werkzaamheden van dienst zijn. Eén ding hebben deze klussen met elkaar gemeen: ze maken je woning veiliger! De meest logische klus waarvoor een slotenmaker wordt ingeschakeld, is het plaatsen van nieuwe sloten. Denk hierbij niet alleen aan het hang- en sluitwerk op je voor- en achterdeur. Ook ramen moeten van de juiste sloten voorzien worden om inbrekers buiten je woning te kunnen houden. Datzelfde geldt voor een losstaande garage, een tuinhuisje en bijvoorbeeld de schutting. Een slotenmaker zal niet direct aan de slag gaan met de montage van sloten. In veel gevallen wordt begonnen met een persoonlijk advies. Sloten worden in verschillende soorten aangeboden. Deuren worden vaak beveiligd met cilindersloten. Daar waar raamsloten zijn opgedeeld in opzet- en insteeksloten. Diverse factoren bepalen welk type raamslot het meest geschikt is om een specifiek raam te kunnen beveiligen. Op welke manier wordt een raam bijvoorbeeld geopend? Komt deze naar binnen, of open je het raam naar buiten toe? Ook voor een schutting bestaan speciale sloten.
Tip: als slotenmaker is het belangrijk om goed te kijken naar de beoordeling die het SKG aan een slot geeft. SKG beoordeelt sloten als onafhankelijke partij op de weerstand die ze bieden tegen de meest voorkomende inbraakmethodes.
Het werk van een slotenmaker gaat verder dan het monteren van sloten. Een inbreker zou immers ook een ruit in kunnen gooien, waarna de sloten geen weerstand meer bieden. In zo’n geval kan een alarmsysteem bescherming bieden aan bewoners van het pand. Een alarminstallatie kan tegenwoordig als een totaalpakket bij bouwmarkten gekocht worden. Ook webwinkels bieden deze pakketten aan. Als slotenmaker zal je woningbezitters afraden om voor zo’n pakket te kiezen. Het is immers belangrijk dat het alarmsysteem aansluit bij de risico’s die je woning loopt.
De ervaring die je als slotenmaker opgedaan hebt, komt bij deze klussen goed van pas. Je wilt de route die een inbreker zou volgen visualiseren. Op deze manier kun je tijdens het bewandelen van deze route bekijken welke beschermende maatregelen genomen moeten worden. Is het gebruik van magneetcontacten verstandig? Kan een woningbezitter wellicht beter kiezen voor het gebruik van een bewegingssensor? Enzovoorts. Ook is het raadzaam om een beveiligingscamera aan de gevel te hangen. Dit kan inbrekers afschrikken voordat zij het erf van een woning betreden.
Wanneer een woningbezitter toch met een inbraak te maken krijgt, wil deze snel geholpen worden. Slotenmakers bieden tegenwoordig steeds vaker een spoedservice aan. Zo’n spoedservice is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken. Een fijne gedachte voor woningbezitters, als zij bijvoorbeeld in de nacht worden opgeschrikt door een inbraak. Slotenmakers bieden hulp door bijvoorbeeld een slot te vervangen, door een stuk hout voor een kapotte ruit te plaatsen, enzovoorts. De spoedservice biedt echter niet alleen hulp na een inbraak. Eerder beschreven we al, dat mensen zich per ongeluk buiten kunnen sluiten. In het verleden gooide men in zo’n situatie een ruit in om binnen te komen. Een glaszetter moest worden ingeschakeld om de ruit een volgende dag te laten vervangen. Tegenwoordig belt men de spoedservice van een slotenmaker. De slotenmaker beschikt over diverse hulpmiddelen, waarmee sloten zonder schade aan te richten geopend kunnen worden. Is het openen van het slot zonder schade niet mogelijk? In dat geval zal het kapotte slot direct vervangen moeten worden.