Inpaklijst safari: dit neem je mee naar Afrika

Inpaklijst safari: dit neem je mee naar Afrika

Inpaklijst safari: dit neem je mee naar Afrika Inpakken voor een normale vakantie is voor veel mensen al een lastige klus. Je wilt immers geen onnodige spullen meenemen, maar ook zeker geen belangrijke dingen vergeten. Ga je op safari in Afrika dan heb je bovendien spullen nodig die je voor een normale vakantie niet in zou pakken. Dit maakt het voorbereiden van de reis nog lastiger. Raadpleeg daarom vooraf onderstaande inpaklijst.

Inpaklijst safari:

  1. Belangrijke documenten en papieren
  2. Kleine hoeveelheid geld
  3. De juiste kleding voor een safari
  4. Voldoende schoenen en sokken
  5. Zonnebrand, zonnebril en zonneklep
  6. Muggen- en insectenspray
  7. Malariapillen, medicatie en toiletspullen
  8. Fotocamera en verrekijker
  9. Zaklamp en andere praktische items

 

1.Belangrijke documenten en papieren

Hetgeen wat natuurlijk nooit mag ontbreken tijdens je reis zijn de juiste papieren en documenten. Pak uiteraard je (digitale) vliegtickets, reispapieren, verzekeringsbewijs en paspoort in. Ga vooraf na of een visum ter plaatste verplicht is en regel op tijd de juiste documenten. Hetzelfde geldt voor vaccinaties. Sommige vaccinaties bestaan uit twee afzonderlijke prikken waardoor je ruim op tijd de benodigde afspraken moet inplannen. Maak voor de veiligheid kopieën van je belangrijke documenten en bewaar deze gescheiden van de echte documenten. Zo heb je in geval van nood altijd een back-up.
   

2.Kleine hoeveelheid geld

Het is niet slim om grote hoeveelheden contant geld mee te nemen, maar helemaal zonder geld op reis gaan is ook niet aan te raden. Ga vooraf na hoe makkelijk het is om ter plaatste aan geld te komen. Neem in ieder geval altijd wat dollars mee in verschillende coupures evenals wat euro’s. Wanneer je geen volledig georganiseerde reis boekt is het bovendien aan te bevelen ook al wat lokaal geld in je bezit te hebben. Zo hoef je bij aankomst niet meteen in de rij te gaan staan bij een wisselkantoor. Neem natuurlijk ook bankpasjes en een creditcard mee en zorg voor een veilige portemonnee. Een heuptasje met daarin een portemonnee is bijvoorbeeld zeer geschikt.

3.De juiste kleding voor een safari

Voor een safari vakantie pak je uiteraard andere kleding in dan voor een reisje naar de Costa del Sol. Mooie avondkleding en deftige schoenen ga je tijdens je vakantie in Afrika immers niet aantrekken. Bovendien moet je voorbereid zijn op zeer wisselende tempraturen. In veel Afrikaanse gebieden is het overdag erg warm terwijl het ’s avonds flink afkoelt. Neem naast luchtige en lichte kleding dus ook een warme trui en een fijne lange broek mee. Korte broeken en comfortabele shirts moeten zeker mee, maar een dun katoenen of linnen shirt met lange mouwen kan ook erg fijn zijn. Lange kleding biedt immers meer bescherming tegen de zon en tegen muggen. Kies tot slot het liefst voor neutrale natuurlijke kleuren. Felle kleuren kunnen dieren onnodig afschrikken, terwijl donkere kleuren insecten juist kunnen aantrekken. Met beige en aardetinten doe je jezelf en de dieren dus een groot plezier.

4.Voldoende schoenen en sokken

Hoge hakken staan niet op de safari inpaklijst, maar fijne slippers of zomerschoenen kunnen wel goed van pas komen. Daarnaast wil je uiteraard comfortabele wandelschoenen meenemen. In sommige gebieden kan het periodiek flink regenen dus een extra paar is dan geen overbodige luxe. Vergeet ook niet om comfortabele sokken mee te nemen. Zeker als je lange wandelingen op de planning hebt kunnen de juiste sokken blaren en andere ongemakken voorkomen.

5.Zonnebrand, zonnebril en zonneklep of hoed

De zonkracht kan in Afrika heel sterk zijn. De hoge waardes Uv-straling in Afrika zorgen ervoor dat je huid razendsnel kan verbranden. Vergeet dus zeker niet om zonnebrand met een hoge factor mee te nemen. Welke factoor passend is voor jou is onder meer afhankelijk van je huidtype. Schroom echter niet om factor 50 of hoger in te slaan en zorg ook voor een speciale sunblock voor je gezicht. Tijdens een rit in een open jeep kan zelfs een getinte huid namelijk nog snel verbranden. Investeer daarnaast in een goede zonnebril en bescherm je hoofd met een zonneklep, hoed of pet.



6.Muggen- en insectenspray 

In veel gebieden in Afrika stikt het helaas van de muggen en andere vervelende insecten. Met name wanneer de zon ondergaat komen deze stekende beestjes massaal tevoorschijn. In de lente en zomer zijn de beestjes het meest actief, maar zelfs in de winter kunnen ze nog voor overlast zorgen. Draag in de avond dus altijd een lange broek en lange mouwen en zorg dat je een goed middel tegen insecten bij je hebt. Investeer in een goede anti-muggenspray, het liefst met DEET. Let wel op dat je deze spray altijd goed afsluit, het goedje kan als het lekt spullen flink beschadigen. Neem daarnaast ook een crème mee die verlichting biedt als je toch gestoken bent. Zoek vooraf goed uit welke insecten actief zijn in de regio die je bezoekt.

7.Malariapillen, medicatie en toiletspullen

In veel gebieden in Afrika komt malaria voor. Zo zijn de bekendste safariparken in Zuid-Afrika zoals het Krugerpark malariagebied. Het is dus belangrijk dat je hierover vooraf informatie inwint bij de GGD of huisarts. Afhankelijk van de periode waarin je reist is het waarschijnlijk aan te bevelen om malariapillen te nemen. Raadpleeg hierover wel altijd een arts, want bijwerkingen zijn niet ongewoon. Neem daarnaast ook je eigen medicatie op recept mee en zorg dat je hiervoor een officieel medicijnenpaspoort ophaalt bij de apotheek. Daarnaast zijn vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol en diarree remmers aanbevolen evenals een EHBO-reissetje. Natuurlijk neem je tot slot ook al je gewone toiletspullen mee, zoals je tandenborstel, deodorant, dagcrème en eventueel je lenzenvloeistof.

8.Fotocamera en verrekijker

Je gaat natuurlijk op safari om prachtige landschappen en wilde dieren te zien. Soms heb je het geluk dat de dieren heel dichtbij komen, maar in veel gevallen biedt een goede verrekijker uitkomst. Vergeet dus niet om deze aan te schaffen en in te pakken, zodat je ook de dieren die wat verder weg zijn goed kunt zien. Tijdens een safari kun je prachtige foto’s maken dus een goede camera meenemen is echt een must. Misschien ben je tevreden met foto’s op je mobiele telefoon, maar zorg dat je geen spijt krijgt dat je geen echte camera hebt meegenomen. Er is zoveel te zien dat je waarschijnlijk veel foto’s zult nemen. Zorg daarom voor een extra geheugenkaartje, een oplader en een extra batterij. Zo weet je zeker dat je niet met een lege camera staat net wanneer je een bijzonder dier spot. Tijdens een jeepsafari komt er overigens veel stof omhoog. Het is dus slim om een goede beschermhoes te kopen voor je camera en telefoon.
 

9.Zaklamp en andere praktische items

In de Afrikaanse natuur wordt het ’s avonds nog écht donker. Het is dus geen overbodige luxe om een goede zaklamp mee te nemen. Bovendien komen er in de avond veel dieren tevoorschijn en het is leuk als je deze tijdens een avondwandeling kunt bewonderen. Denk daarnaast ook aan onderstaande items: 

  • Een reisstekker
  • Mobiele telefoon met oplader en beschermhoesje
  • Zakmes of opener (let op: vervoer deze in je ruimbagage)
  • Reisgids
  • Talenboekje
  • Reisklamboe 
  • Handdoek
  • Zwemspullen (indien je in een lodge met een zwembad verblijft)
  • Kampeerspullen (indien nodig) 

 

Waarin vervoer je al deze spullen?

Ondanks dat een safari geen echte backpack vakantie is, verdient het toch de aanbeveling om een goede backpack of flexibele reistas te gebruiken. Afrika kent veel zandwegen, ook rondom lodges en safarikampen, en de wieltjes van een koffer zijn hier niet voor gemaakt. Bovendien is een backpack of reistas veel handiger te vervoeren in een bus, jeep of boot.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 1402x
Toegevoegd: 14-01-2021 15:33
Gewijzigd: 04-02-2021 09:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!