Glutenvrij op vakantie

Glutenvrij op vakantie? Glutenvrij genieten!

Glutenvrij op vakantieGezien het lastig is om als iemand met coeliakie een hotel of camping in het buitenland te vinden vanwege onder andere een taalbarrière is het van belang te weten waar je op moet letten, welke landen geschikt zijn en een paar handige tips.

Glutenvrije vakantie

Een glutenvrije vakantie houdt in dat je een vakantiebestemming vindt en een geschikte accommodatie waar je zorgeloos een vakantie kan doorbrengen. Iemand met een coeliakie diagnose kan namelijk heel ziek worden van gluten. Even een pizza of pasta halen is er niet vaak bij. Daarnaast heb je ook altijd te maken met kruisbesmetting. Dus voedsel dat van nature glutenvrij is kan in aanraking geweest met gluten bevattende producten. Daarom is het goed voorbereiden en organiseren van een glutenvrije reis van groot belang.

Glutenvrij eten: noodzaak geen hype

Waarom is het zo belangrijk om een glutenvrije vakantie te vinden en zo lastig voor de mensen die op zoek zijn naar een glutenvrije vakantie? De mensen die glutenvrij moeten eten vanwege hun gezondheid hebben coeliakie. Coeliakie houdt in dat iemand niet tegen gluten kan. Gluten zijn eigenlijk gewoon eiwitten. Gluten kan je vinden in diverse voedingsbronnen zoals pasta of brood. De ingrediënten die iemand met coeliakie ziek kunnen maken zijn tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Iemand met coeliakie wordt heel ziek van aanraking met gluten en kan hier een paar dagen goed ziek van zijn. Denk aan diverse buikklachten en misselijkheid. Dit zijn allemaal korte termijn gevolgen. De lange termijn gevolgen zijn wat ernstiger van aard. Bij inname van gluten bij iemand met coeliakie kan de dunne darm beschadigd raken. Dit heeft lange termijn gevolgen voor degene met een glutenintolerantie. 


Dit zijn serieuze klachten en iedereen die glutenvrij moet eten moet hier zeer serieus mee omgaan. Er is echter een hype geweest rondom glutenvrij eten. Veel mensen dachten door diverse uitspraken van bloggers in bijvoorbeeld de sport- en dieetwereld dat glutenvrij eten gezond zou zijn voor iedereen. Het gevolg hiervan was dat bij het uit eten coeliakiepatiënten niet altijd even serieus werden genomen. Want wie zegt dat het niet iemand was die meedeed met de hype. Een kok in het restaurant moet namelijk veel werk doen voor iemand met een glutenvrij dieet. Alles schoonmaken, apart bereiden en zeer zorgvuldig te werk zodat er geen kruisbesmetting plaatsvindt.

Dit geldt ook voor een glutenvrije vakantie. Je gaat op vakantie om te genieten zonder zorgen. Dit betekent lekker eten zonder het risico dat je dagen op een hotelkamer ziek verblijft. In het binnenland is het nog prima te doen gezien je in Nederland geen last hebt van een taalbarrière. Hier klop je aan bij een hotel, camping of restaurant en geeft aan dat je glutenvrij moet eten.

In het buitenland is dat wel anders. Je hebt ten eerste te maken met een taalbarrière. Je kan je uiteraard altijd proberen te redden of een paar zinnen die je van te voren geleerd hebt. In een restaurant ter plekke even uitleggen wat je wel precies en niet mag eten is dan wel even net iets lastiger. Gelukkig zijn er kant en klare vertalingen in diverse talen te koop online. Hier kan je bijvoorbeeld in het Spaans, Grieks of Duits een kaart krijgen waarin in het desbetreffende taal haarfijn staat uitgelegd wat het precies inhoud. Wat mag je wel? Wat mag je niet? Hoe zit het met kruisbesmetting? Alles staat daarop uitgelegd!

Glutenvrije vakantie vinden en boeken

Het ter plekke redden met een glutenvrije vertaalkaart is op zich prima te doen. Een goede vakantiebestemming vinden is echter een heel ander verhaal.

 • Welk land gaat er goed om met glutenvrije dieetwensen?

 • Kan ik in een hotel overnachten?

 • Is een all inclusive wel mogelijk als je glutenvrij wil?

 • Zijn er campings die glutenvrij kunnen serveren?

 • Zijn er supermarkten in het buitenland met glutenvrije producten?

Er zijn diverse landen waar je terecht kan met coeliakie. De een wat beter als de ander. In feite is het bijna in elk land mogelijk om ergens iets glutenvrij te vinden. In het ergste geval kan je altijd naar een McDonald's gaan. Dat is vaak het beste als je niets kan vinden in binnen- of buitenland. De McDonald's heeft altijd een allergenenkaart en daardoor weet je precies wat je wel of niet mag eten. Met een lege maag zitten is dus vaak gelukkig niet een optie!Welke landen en regio's gaan er goed om met glutenvrij eten?

Er zijn een paar landen die extreem goed omgaan met glutenvrij eten. Hier kan je zelfs onvoorbereid heen gaan en nog prima terecht kunnen en overal kunnen eten.

 • Spanje

 • Canarische eilanden

 • Oostenrijk

 • Italië

 • Griekenland

 • Duitsland

Welke landen en regio's gaan er minder goed mee om?

De volgende landen staan er iets minder bekend om dat glutenvrij eten makkelijk is. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is. In vergelijking met de hiervoor genoemde landen leggen ze het echter wel af.

 • Turkije

 • Frankrijk

Turkije en Frankrijk zijn ook prima vakantiebestemmingen voor een glutenvrije vakantie, maar het is niet zo makkelijk als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met Spanje of Italië waar je spontaan een restaurant kan bezoeken en verzekerd kan zijn van een glutenvrije maaltijd. In Turkije of Frankrijk is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Toch zijn er diverse opties voor een glutenvrije vakantie in die landen. Laat je dus niet afschrikken en doe goed onderzoek van te voren.

Is een all inclusive mogelijk met een glutenvrij dieet?

Een glutenvrije all inclusive is zeker mogelijk, maar niet altijd even vanzelfsprekend of volledig als een "normale" all inclusive vakantie. Voor een goed verzorgde glutenvrije all inclusive vakantie ben je vaak toch aangewezen op een land als Spanje. Hier maak je gemiddeld gezien de meeste kans om een echte tarwevrije all inclusive te vinden. De ervaringen zijn divers, maar meestal is er prima wat te regelen met het hotel.

Zijn er glutenvrije campings?

Gelukkig is glutenvrij kamperen een stuk makkelijker dan een hotel. Je kan namelijk zelf voor je eigen eten zorgen en gemakkelijk naar een supermarkt rijden zodat je zelf nog een paar glutenvrije producten kan halen. Je bent namelijk je eigen kok op de camping! Toch zijn de meeste campings prima in staat om met glutenvrije dieetwensen om te gaan bij het bereiden van een maaltijd. Vaak is even contact met de chef kok voldoende.

Glutenvrije vakantie boeken? Hier een paar tips om goed rekening mee te houden

Waar je ook heen gaat, maakt niet uit waarheen, zelfs als is het Spanje waar alles glutenvrij goed geregeld is, neem altijd van te voren contact op met het hotel, de camping of de organisatie waar je de vakantie boekt. Leg uit dat je een glutenvrij dieet volgt voor gezondheidsredenen en dat je heel ziek wordt van gluten en een kruisbesmetting. Op die manier kan een hotel of camping zich voorbereiden, je uitleggen wat er mogelijk is en zelf kom je niet voor gekke verrassingen te staan! Daarnaast hebben niet alle hotels standaard iets van glutenvrije producten op voorraad. Ze kunnen zich dus voorbereiden op jouw komst als je het van tevoren meldt. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Glutenvrijevakantie-nl
Aantal keer gelezen: 2856x
Toegevoegd: 16-07-2018 22:42
Gewijzigd: 17-07-2018 10:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!