Kaapverdië, zoveel meer dan zon, zee & strand!

Kaapverdië, zoveel meer dan zon, zee & strand!

Kaapverdië, zoveel meer dan zon, zee & strand!De Kaapverdische Eilanden staan bekend om hun prachtige stranden en worden daarom vaak geassocieerd met strandvakanties. Toch is er zoveel meer; met 10 eilanden is het een veelzijdige en bijzondere vakantiebestemming en veel meer dan alleen een strand!

Kaapverdië is een eilandstaat voor de kust van West Afrika en is sinds de eeuwwisseling van een vrij arme eilandengroep in rap tempo ontwikkeld tot toeristisch paradijs voor allerlei soort toeristen. Het overgrote deel van de reizigers kiest voor een van de luxe resorts op Sal of Boa Vista en dat is natuurlijk prima. Maar dat betekend niet dat Kaapverdië niet nog véél meer te bieden heeft voor vakantiegangers. Want met zulke mooie en veelzijdige eilanden is er veel meer te halen dan alleen maar zon, zee en strand. Een aantal dingen die je zéker moet doen als je op vakantie gaat naar Kaapverdië.

Ga eilandhoppen

Sal en Boa Vista zijn de thuisbasis van de meeste grote resorts in Kaapverdië en de meeste toeristen komen dan ook niet verder dan een van deze twee eilanden. Maar eilandhoppen is een geweldige manier om het meeste uit je reis te halen, omdat je meer van het land en de prachtige eilanden te zien krijgt.

De 10 bewoonde Kaapverdische eilanden zijn erg goed met elkaar verbonden. Met de veerboot kun je makkelijk, relaxt en vooral lekker 'slow' reizen terwijl een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten zorgt voor uitstekende connecties. Dat maakt eilandhoppen op de Kaapverdische Eilanden heel makkelijk. Met elk van de eilanden met unieke bezienswaardigheden en dingen om te doen, breng een dag of langer door met het verkennen van de schoonheid van elk pittoresk eiland.

Zie het prachtige onderwaterleven

Dankzij de ideale ligging, een paar honderd kilometer uit de westkust van het Afrikaanse continent, heeft Kaapverdië een rijk ecosysteem ontwikkeld, vooral in zijn wateren. Maak een boottocht om grote zeezoogdieren zoals bultruggen en dolfijnen naast uw schip te zien zwemmen, of ga duiken tussen tropische vissen en scheepswrakken. Als je tussen september en december op bezoek bent, heb je misschien het geluk om nestschildpadden te zien. Eieren worden op de stranden rond de eilanden gelegd en wanneer de baby's uitkomen, gaan ze naar het water.

Geniet van de zon

Het maakt niet uit wanneer je Kaapverdië bezoekt, je kunt het hele jaar door tropisch weer verwachten. De temperatuur schommelt meestal tussen 24 en 30 graden Celsius, maar ondanks de hitte blijft de luchtvochtigheid meestal laag. Dankzij de zee is de wind altijd fris en waait het altijd. Dat zorgt voor de perfecte frisse bries die je nodig hebt. Daarmee is Kaapverdië de perfecte zonbestemming, ook als het in Europa al koud en guur is. Niet gek dus dat heel veel mensen kiezen voor een winterzonvakantie naar deze eilandstaat, want dankzij de vele goede resorts kun je hier prima terecht voor een relaxte strandvakantie.

Wandel door vulkanische landschappen

Net als de Canarische Eilanden is Kaapverdië een cluster van vulkanische eilanden die miljoenen jaren geleden uit de Atlantische Oceaan verrezen. Dit betekent dat je, naast de beroemde zandstranden en ruige kustlijnen, toppen en valleien zult vinden die spannende wandelmogelijkheden bieden. Het eiland heeft zo'n divers landschap dat je kunt wandelen tussen weelderige vegetatie, witte zandduinen, bananenplantages en uitgedroogde woestijnen. Voor onovertroffen bergachtige uitzichten ga je naar het Serra Malagueta-gebergte op het eiland Santiago of Valle de Paúl op Santo Antão om uit te kijken over dramatische kraters.Geniet van heerlijke maaltijden

Cultureel gezien is Kaapverdië is een mix van Portugees, Braziliaans en West-Afrikaanse invloeden waarmee vooral de lokale keuken stevig is beïnvloed. Het nationale gerecht van cachupa is een must om te proberen. Het is een stevig en zwaar gerecht dat bestaat uit een combinatie van bonen, maïs, cassave, zoete aardappelen en vlees of vis. Als je ergens op de Kaapverdische Eilanden gaat eten dan mag deze stoofpot zeker niet ontbreken. De locals zullen 't ook zeker aanraden want bij hen is het een absolute klassieker. Als je de stoofpot niet helemaal weg krijgt (het is een stevig gerecht), eet hem dan de volgende dag, want restjes worden vaak gebakken en geserveerd met een ei als ontbijt. Zoals je kunt verwachten van een eilandstaat is er vis in overvloed - zaagvis en tandbaars worden vaak gevangen en vervolgens direct op het strand gegrild. Spoel alles weg met wijn van Chã das Caldeiras op het eiland Fogo, de enige plek in Kaapverdië waar druiven worden verbouwd.

Hoor de klanten van de Morna

De lokale muziek van de Kaapverdische Eilanden heet Morna en staat bekend om zijn kenmerkende ritmische structuur en lome melodieën. De beroemdste artiest van het genre was Cesaria Evora, die haar carrière begon met zingen in bars in de stad Mindelo, op het eiland São Vincente. Ze stierf in 2011, maar niet voordat ze in 2004 een Grammy verdiende voor haar werk en zelfs de internationale luchthaven van Mindelo naar haar vernoemd had. Kom meer te weten over de Kaapverdische cultuur en de erfenis van de overleden diva in een lokale bar waar mornabands spelen voor feestelijke menigten van lokale bewoners en toeristen. Terwijl je daar bent, probeer een glas Strela, Kaapverdisch bier, of geniet van Grogue, een sterke rum en de nationale drank van het land.

Leer meer over de fascinerende en duistere geschiedenis

De onbewoonde Kaapverdische eilanden werden in 1456 ontdekt door Portugese kolonisten en werden al snel een tussenstation van de trans-Atlantische slavenhandel tussen Afrika en Brazilië. De Portugese overheersing duurde tot 1975, toen Kaapverdië onafhankelijk werd. Op het eiland Santiago ligt het concentratiekamp Tarrafal dat door de Portugese dictator Salazar is gebouwd om politieke tegenstanders op te sluiten. Het geeft in een inkijkje in een van de zwarte bladzijden uit de Portugese en Kaapverdische geschiedenis.

Voor een lesje Kaapverdische geschiedenis, bezoek je het museum in hoofdstad Praia. Centraal in de onafhankelijkheidsstrijd stond de Bissau-Guinese en Kaapverdische vrijheidsstrijder Amilcar Cabral, die wordt herdacht in een museum in de hoofdstad Praia. Bezoek het Museu Municipal in het historische centrum van São Filipe om meer te weten te komen over de lokale geschiedenis. Of breng een bezoek aan het Museo do Mar in Mindelo, dat zich in het historische monument Torre de Belem bevindt, om meer te weten te komen over de invloed van de zee op de ontwikkeling van deze eilanden.

Nu je een beetje inzicht hebt in de vele mogelijkheden is het tijd om een mooie reis samen te stellen. En dankzij een groot aanbod van hotels, prima wegen op de eilanden en vrij voordelige kosten voor eten en drinken gaat 't op de Kaapverdische Eilanden zeker goed komen. Veel plezier op je volgende reis naar het paradijs!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: nico-de-vries-outlook-com
Aantal keer gelezen: 1251x
Toegevoegd: 20-09-2021 13:53
Gewijzigd: 20-09-2021 16:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!