Nusa-Lembongan op kaart

Vakantie: Nusa Lembongan

Nusa-Lembongan op kaartDe gemiddelde Nederlander heeft waarschijnlijk nog nooit van een vakantie Nusa Lembongan gehoord, laat staan erover nagedacht om hier op vakantie te gaan. Nusa Lembongan is dé perfecte plek om de toeristen tijdens een bezoek aan Bali en de Gili eilanden te ontwijken. Het wordt het eiland van het Bali 40 jaar geleden genoemd. Tijd om jou iets meer over dit Indonesische eiland te vertellen en jou te inspireren voor een vakantie Nusa Lembongan.

Het kleine broertje van Bali

Nusa Lembongan is één van de drie eilanden die op een halfuur varen ten zuiden van Bali liggen. Het is de meest toeristische van de drie kleine eilanden, waarvan Nusa Ceningan en Nusa Penida de ‘eilandengroep’ compleet maken. Qua cultuur verschillen de Nusa eilanden niet veel met Bali. Het is hindoeïstisch, de voertaal is Balinees en ze doen mee aan dezelfde tradities. Er zijn reisbureaus die Nusa Lembongan neerzetten als het kleine broertje van Bali dat veel lijkt op het Bali van 40 jaar geleden, toen de toeristische stroom richting het eiland net op gang kwam. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Bali slaan de Nusa eilanden over. Dat kan jammer zijn, want met alleen een bezoek aan Bali kan je een vertekent beeld krijgen van Indonesië. Tijdens een vakantie Nusa Lembongan maak je kennis met een primitievere levenswijze, een ruige onaangetaste natuur én blauwwitte stranden.

Hotels en resorts op de Nusa eilanden

De meeste toeristen verblijven op de eilanden Nusa Lembongan of Nusa Ceningan. Deze eilanden zijn meer ingericht op toerisme dan het grotere eiland Nusa Penida, waardoor je er vrij eenvoudig een betaalbare accommodatie kan vinden. De prijzen voor een overnachting starten van 20,- euro en uiteraard kun je het zo duur maken als dat je zelf wilt. In het laagseizoen is het mogelijk om op de bonnefooi naar het eiland te reizen en hier vervolgens ter plekke accommodatie te regelen. De lokale bevolking biedt namelijk homestay aan, welke niet op het internet vermeldt staat.

 

Het is mogelijk om op Nusa Penida te verblijven. Er zijn hier een aantal hotels te vinden. Toch is het aanbod een stuk minder groot dan op de kleinere Nusa eilanden. Een bezoek aan Nusa Penida is een avontuurlijke ervaring die je meer kennis laat maken met hoe de gemiddelde Indonesiër leeft en woont. Dit betekent dat je van minder comfort kunt genieten op het gebied van accommodatie, eten en transport dan bijvoorbeeld op Bali. Daartegenover staat wel dat je een andere zijde van Indonesië ziet en niet alleen een bezoek hebt gebracht aan het comfortabele Bali. Als je avontuurlijk bent ingesteld en je hebt tijdens je reis door Indonesië wat tijd over is het absoluut de moeite waard om na Nusa Lembongan en Nusa Ceningan een bezoek te brengen aan Nusa Penida.

Hoe regel je een vakantie Nusa Lembongan?

Er zijn twee opties om met de boot naar Nusa Lembongan af te reizen. Ben je een budget reiziger of wil je graag een lokale boot ervaren? Dan kun je het beste de ‘Public boat’ nemen. Deze kost rond de 15 euro, vertrekt vanaf Sanur en binnen een uur kom je aan bij de haven van Nusa Lembongan. De tweede optie is de ‘Fast boat’ welke een stukje comfortabeler is en tegelijkertijd een stukje duurder (rond de 21 euro voor een enkeltje). Deze boot doet er in totaal een halfuur over en vertrekt vanaf verschillende havens in Bali (Denpasar, Kuta, Seminyak, Jimbaran en Sanur). In principe hoef je geen ticket terug te boeken, omdat je deze ieder moment in Nusa Lembongan kunt boeken.

Pinautomaat op Nusa Lembongan

Nusa Lembongan heeft in de buurt van de haven één pinautomaat waar je maximaal +/- 100 euro kunt opnemen. Het is verstandig om wat extra geld mee te nemen vanaf Bali, omdat je natuurlijk niet afhankelijk wilt zijn van deze pinautomaat. In minder ontwikkelde landen is de normaalste zaak van de wereld dat een pinautomaat een aantal dagen buiten gebruik is. Daar wil je natuurlijk niet afhankelijk van zijn. Bij de meeste hotels en resorts kun je met een creditcard betalen, maar het kan verstandig zijn om dit van te voren te informeren.

Wat is er te doen op Nusa Lembongan?

Tijdens een vakantie Nusa Lembongan is het haast onmogelijk om je te vervelen. Er is genoeg te zien en te doen op het eiland. Maar buiten alle activiteiten om is het ook een perfect eiland om tot rust te komen. Iets wat op Bali soms lastiger is, omdat het een druk, chaotisch eiland is waar je constant mensen om je heen hebt. Op de Nusa eilanden zal je geen auto’s tegen komen en dat kan een heerlijk rustig gevoel geven. Ook loop je op de Nusa eilanden niet de hele tijd in de brandende zon, omdat deze eilanden beschut zijn met bomen waar de kleine weggetjes (die alleen toegankelijk zijn voor voetgangers, fietsers en scooters) als het ware ‘onderdoor lopen’.

 

Bij deze geven wij een lijst met de activiteiten die je tijdens je vakantie Nusa Lembongan en een bezoek aan de andere Nusa eilanden kunt ondernemen.

Blauwwitte stranden hoppen

Als je op zoek bent naar tropische stranden waarbij de kleuren lichtblauw en wit de boventoon voeren, kunnen de stranden op Bali wel eens tegenvallen. Deze stranden zijn er door overbelasting in de loop der jaren minder mooi uit gaan zien. Tijdens een vakantie Nusa Lembongan zal je verstelt staan van de parelwitte stranden. Deze stranden hebben hun schoonheid nog niet verloren en de kans is groot dat jij het strand voor jou alleen hebt. Welke stranden zijn het bezoeken waard? Dat zijn Dream Beach, Mushroom beach, Laguna Beach, Tamarind Beach en Song Lambing Beach. Het is een aanrader om aan het einde van de middag een zonsondergang mee te pakken. Deze zijn adembenemend.

 

Ben je gek op surfen of wil je het een keer uitproberen? Er zijn verschillende goede surfplekken op Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Voor een paar euro huur je hier een surfboard en kun je een aantal uren lekker surfen. Als je een beginner bent is het mogelijk om tegen een kleine vergoeding les te krijgen. In vergelijking met Bali zijn de golven misschien minder goed, maar de stranden zijn er wel een stukje rustiger waardoor je er lekker je gang kunt gaan.

Het eiland per fiets of scooter ontdekken

De gemiddelde Nederlander huurt tijdens zijn vakantie graag een fiets om erop uit te gaan. Gelukkig zijn de eilanden Nusa Lembongan en Nusa Ceningan uitermate geschikt om er op de fiets op uit te gaan. Zoals al eerder aangegeven heeft het eiland veel schaduw waardoor je niet in de brandende zon hoeft te fietsen. Ook is er weinig verkeer op het eiland Nusa Lembongan en dus is de kans klein dat je in onveilige verkeerssituaties terecht komt. De tweede optie, waar veel toeristen gebruik van maken, is het huren van een scooter. Het huren van een scooter kost ongeveer 6 euro per dag. De staat van de wegen is over het algemeen erbarmelijk en daarom is het aan te raden om voornamelijk gebruik te maken van de hoofdwegen wanneer je een scooter huurt. Bij de meeste hotels en resorts kun je een fiets of een scooter huren en zijn tevens landkaarten van het eiland beschikbaar, zodat je makkelijker je weg kunt vinden. Het eiland heeft geen straatverlichting dus in de avonduren is fietsen onmogelijk.

 

Vergeet tijdens het huren van een fiets of scooter niet om een bezoek te brengen aan Nusa Ceningan. Zoals al eerder benoemd zijn deze eilanden met een smalle brug met elkaar verbonden. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op beide eilanden. Er mogen maximaal twee scooters tegelijk op de brug.

Duiken en snorkelen

Ook de onderwaterwereld rondom Nusa Lembongan is minder aangetast. Het is een perfecte plek voor elke liefhebber van snorkelen en duiken. Via je hotel of resort is het mogelijk om een snorkeltour te boeken. Ga je liever op eigen initiatief snorkelen? Dan is dat ook mogelijk. Het is aan te raden om bij het hotel of resort waar je verblijft na te vragen waar je het beste kunt gaan snorkelen. Heb jij je duikcertificaten of wil je deze behalen? In de hoofdstraat op het eiland kun je een aantal duikbureaus vinden. Ook is het mogelijk om op de Nusa eilanden met de magische manta’s te zwemmen.

Bootje varen door de Mangrove

In het zuidoosten van het eiland heb je een groot mangrovebos. Tijdens een bezoek aan deze mangrove eilanden kun je met een lokaal bootje, een kayak of een paddle board tussen de mangrovebossen door varen. De omgeving van de mangrovebossen geeft een rustgevend gevoel en daarnaast is het door de beschutting van de bomen een goede plek voor wat verkoeling. Per fiets of scooter kun je de mangrovebossen bezoeken en ter plekke kun je een gids met boot, kayak of paddle board huren voor een paar euro.

De indrukwekkende kliffen op de Nusa eilanden

In het zuiden van Bali vind je een aantal indrukwekkende kliffen. Maar deze kliffen kunnen niet tippen aan die van Nusa Ceningan. Er zijn er nogal wat om op je lijstje te zetten, dus maak je borst maar nat. Bij je hotel of resort kun je vaak een toeristen map ontvangen waar alle kliffen die een bezoek waard zijn op vermeld staan. En voor degene die geen last hebben van hoogtevrees: er zijn een aantal punten op de Nusa eilanden waar je vanaf metershoge kliffen kunt af springen.

 

Tot slot is het absoluut de moeite waard om een resort uit te kiezen met een infinity pool. Je hoeft hier niet perse te overnachten om er gebruik van te maken. Na het bestellen van een drankje kun je gratis een duik in het zwembad wagen en een aantal foto’s schieten. Tijdens je vakantie Nusa Lembongan en je bezoek aan Nusa Ceningan kom je genoeg van dit soort resort tegen waar je naar binnen kunt wandelen.

De Nusa Eilanden: een must visit

Een bezoek aan de Nusa eilanden is eigenlijk een must wanneer je Indonesië bezoekt. Dat is je na het lezen van dit artikel wel duidelijk geworden. De meeste toeristen kiezen voor de Gili eilanden wanneer ze een bezoek brengen aan Bali. Begrijp me niet verkeerd, de Gili eilanden zijn schitterend wanneer je van blauwwitte stranden houdt. Maar deze stranden moet je wel delen met heel veel andere toeristen. Een vakantie Nusa Lembongan is een unieke ervaring waar nog niet veel mensen geweest zijn. Breng dus snel een bezoek aan de Nusa eilanden voordat dit niet meer het geval is!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: frankschrijft
Aantal keer gelezen: 5481x
Toegevoegd: 22-04-2016 09:31
Gewijzigd: 26-04-2016 22:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!