Actief, kleurrijk én smaakvol; dat is de Moezel. Actief, omdat deze streek een weldaad is voor fietsers en wandelaars. Volg de vlakke routes langs de rivier de Moezel. Wie zin heeft in een grotere fysieke uitdaging, trekt de heuvels in. Je kunt de omgeving ook per boot verkennen. Het afwisselende landschap geeft je vakantie kleur; dorpjes met witte vakwerkhuisjes versierd met bloemen, hellingen met frisgroene wijnranken of juist wit besneeuwde heuvels. In elk seizoen heeft de Moezel zijn eigen kleurenpalet! Ook op culinair gebied zit je hier goed. Proef de Moezelwijn, van de aardappelknoedels en schwenken.
Wat mag je niet missen in de Moezel?
Aan de oever van de Moezel liggen prachtige stadjes, waaronder Cochem. Een indrukwekkende burcht waakt over het stadje. In het centrum word je warm verwelkomd door knusse straatjes met leuke winkeltjes, cafés en restaurants. De vakwerkhuizen geven alles nog meer charme. Stap ook in de stoeltjeslift die je naar de het Pinner-Kreuz brengt. Het Pinner-Kreuz ligt op een hoogte van 155 meter en het uitzicht is dan ook geweldig. Ook Trier, beroemd om zijn Romeinse bezienswaardigheden, is een aanrader. Proef van de Moezelwijn bij een wijnboer of bezoek een traditioneel wijnfeest. Een groot voordeel van deze regio is dat je er met een kleine twee uurtjes rijden vanaf Nederland al bent!
Ben je op zoek naar een bestemming waar je echt tot jezelf kunt komen? Kies dan voor de betoverende vakantieregio de Eifel. Het motto van Nationaal Park de Eifel is: ‘de natuur, de natuur laten zijn!’ Dat merk je aan een afwisselend landschap met vulkanische heuvels en meren, diepe bossen, kronkelende beekjes en een rijk dierenleven met o.a. lynxen en zwarte ooievaars. Er ligt hier 250 km aan goed bewegwijzerde wandelpaden. Ook mountainbikers zijn hier aan het juiste adres, zeker als je wat meer uitdaging zoekt! Ben je op zoek naar culturele hoogtepunten, ook dan heeft de Eifel veel te bieden.
Wat mag je niet missen in de Eifel?
Houd je van een stevige sportieve uitdaging? Maak dan een tocht naar de Hohe Acht, die met 747 meter de hoogste top van de Eifel is. Om die authentieke sfeer van de Eifel te voelen, ga je naar het vakwerkstadje Monschau aan de rivier de Roer met vele kleine musea en bezienswaardigheden. Andere stadjes die uitblinken vanwege hun sprookjesachtige sfeer en vakwerkstijl, zijn Daun, Prüm, Monreal en Bad Münstereifel. Zoek je wat meer actie, bezoek dan de Nürburgring, een bekend Formule 1 circuit.
Het Zwarte Woud is een tot de verbeelding sprekende vakantieregio. Dit middelgebergte ligt in het zuidwesten van Duitsland. Zet je wandelschoenen en rugzak maar klaar! Of stap je liever op je mountainbike? In de winter is dit een ideale plek om de latten onder te binden. De natuur is magnifiek vanwege indrukwekkende valleien, diepe bossen en helderblauwe meren. Het is een bestemming die associaties opwekt met de gebroeders Grimm, klederdracht, koekoeksklokken en kersentaart! Dat smaakt naar meer!
Wat mag je niet missen in het Zwarte Woud?
Is het doel van jouw vakantie naar Duitsland wandelen? Verken dan de wandelroutes op de hoogste berg van het Zwarte Woud, de Feldberg (1493 meter). In de winter is dit een populaire skibestemming. Een ander natuurwonder zijn de zeven watervallen bij Triberg. Wil jij liever intens ontspannen? Dan vind je in het Zwarte Woud thermaal baden in Baden-Baden, Badenweiler en Bad Wildbad. Mag een portie cultuur niet missen? Begeef je dan naar steden als Freiburg of Karlsruhe. In Rust ligt het grootste attractiepark van Duitsland, het Europa Park!
Dit grote meer ligt in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, maar het ligt ook deels in Oostenrijk en Zwitserland. Aan het meer liggen tal van charmante stadjes, wandel over de goed onderhouden oeverpromenades, verken de omgeving op de fiets of bezoek de vele attracties en musea voor jong en oud. Het meer is ook geliefd als watersportbestemming; surfen, duiken en zwemmen. Op sommige plekken aan de Bodensee vind je palmbomen, terwijl verderop de Alpentoppen pronken. Een machtig gezicht!
Wat mag je niet missen aan de Bodensee?
Voor wandelliefhebbers ligt hier de 260 km lange Bodensee-Rundwanderweg. Mooie fietsroutes zijn de Bodensee-Radweg en de Danube-Lake Constance Route. Andere topbezienswaardigheden zijn het Zeppelin Museum in Friedrichshafen, de historische stad Konstanz en het bloemeneiland Mainau. De Paalwoningen in Uhldingen behoren tot UNESCO-werelderfgoed, evenals de Stiftsbezirk St. Gallen en het eiland Reichenau. Bezoek ook de grootste waterval van Europa, de Rheinfallen, net over de grens in Zwitserland.
In de Duitse vakantieregio Nedersaksen moet je gewoon een keer geweest zijn. Deze deelstaat ligt in het noordwesten van Duitsland en grenst aan Nederland, dus afstand is geen excuus. Actief hiken in de natuur, uitwaaien aan het strand, fietsen over de heide, op stedentrip, Duitse cultuur ontdekken, hunebedden spotten? Er is voor iedereen wel een mooie vakantiebestemming in Nedersaksen te vinden. Het is deze veelzijdigheid die Nedersaksen zo aantrekkelijk maakt.
Wat mag je niet missen in Nedersaksen?
Nedersaksen is rijk aan UNESCO-werelderfgoed! Daartoe behoren onder andere de ertsmijn Rammelsberg, de Oberharzer waterkrachtcentrale, de binnenstad van Goslar en de Waddenzee. Fietsliefhebbers kunnen in Nedersaksen de beroemde Elbe-fietsroute en de Weser-fietsroute volgen. Voor een onvergetelijke wandelvakantie is de Harz een topbestemming. Beklim hier bijvoorbeeld de Brocken van 1141 meter hoog of volg de Harzer-Hexen-Stieg! Mooie steden in Nedersaksen die een bezoek waard zijn, zijn Hannover, Lüneberg en Hamelen.
We willen je er hier op attent maken dat in veel Duitse steden in de specifieke Umweltzones (milieuzones) een milieusticker verplicht is. Het doel is om de goede luchtkwaliteit te bewaken en het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Wil je een Umweltzone binnenrijden, dan dient je auto voorzien te zijn van een milieusticker. Er bestaan drie kleuren stickers: groen, geel en rood. Het is afhankelijk van de uitstoot van je auto welke sticker je krijgt. Rijd je een Umweltzone binnen zonder sticker of met de verkeerde sticker, dan kun je een boete krijgen. De milieusticker kun je aanvragen via de ANWB, GWK en TÜV-Keuringsstations.