Alles over Argentinië

Alles over Argentinië

Alles over ArgentiniëArgentinië, een van de grootste landen in Zuid Amerika. Met de interessante cultuur en het prachtige land dat zij bezitten. Prachtig om naar vakantie te gaan, maar wat is er nog meer te ontdekken in Argentinië?

De Argentijnse geschiedenis

De geschiedenis van Argentinië heeft een interessant begin, Argentinië was namelijk niet Argentinië; maar een Spaanse kolonie! Voordat Argentinië bestond was het landschap leeg, met alleen maar stammen die geen gevormde landen hadden. Toen Columbus het continent Amerika ontdekte, gingen de Spanjaarden meer ontdekkingstochten uitvoeren. Een van deze tochten liet het land van Argentinië zien. Van deze ontdekking hebben zij in het gebied van Argentinië een kolonie opgericht, het onderkoninkrijk van Rio de la Plata. In dit land werd er in principe vee, suiker, tabak en groenten gekweekt/geteeld. Een paar honderd jaar later begon Argentinië zijn onafhankelijkheid te verklaren met een kleine oppositie binnen het land door de Spaanse soldaten, maar in principe is dit voor de rest vredig volbracht en is het land Argentinië gesticht. Echter blijkt dit toch een probleem te zijn, omdat daarna ook de andere Spaanse koloniën onafhankelijk verklaard wilden worden,  waardoor er meteen een conflict ontstond tussen de gebieden die de oud-koloniën toen in bezit hadden. Paraguay was een van de Spaanse koloniën die het niet met de grenzen tussen de andere landen eens was, en omdat toentertijd hun dictator Fransisco Solano Lopez ''grote'' plannen had om Paraguay groter te maken moest hij hier voor grof denken. Hierdoor had Paraguay oorlog verklaard aan Argentinië die behoorde tot een alliantie; de ''Drievoudige Alliantie''. Deze alliantie bestond uit Brazilië, Argentinië en Uruguay. Daardoor is deze oorlog de ''Oorlog van de Drievoudige Alliantie'' genoemd. Uiteindelijk heeft de Drievoudige Alliantie gewonnen en hebben zij Paraguay verslagen. Heel wat jaren later, na de Tweede Wereldoorlog, kwam Argentinië in een militaire coup en is er een dictator aan de macht gekomen; dit kwam door politieke instabiliteit. Dit duurde ook niet heel lang nadat Argentinië een oorlog verloren had om een stuk land dat niet tot hun behoorden en daarnaast waren de stembussen weer open gezet om een nieuwe president te kiezen. Hierdoor is de dictatuur nu voorbij en is Argentinië nu zoals wij het vandaag kennen.

De geografie in Argentinië

Argentinië is een groot land; het is niet voor niets de op een na grootste land in Zuid Amerika. Argentinië heeft een totale oppervlakte van bijna 4.000.000 vierkante kilometers en het land is meer en deels groen met een paar mooie gebergtes. Deze bergen zijn redelijk hoog. Een van hun unieke bergen, de ''Ischigualasto en Talampaya'' heeft een oppervlakte van wel 2.000 vierkante meter. Dit gebergte is uniek omdat het geen punt heeft op de top net als iedere andere berg, maar het is plat terwijl de berg in een unieke manier rechte lijnen heeft; heel erg bizar. Voor de rest heeft Argentinië ook te maken met glaceren en veel sneeuw. Het is namelijk zo dat Argentinië best wel dicht bij Antarctica ligt. Dat is ook hoe zij unieke glaceren hebben. Hiervan is er zelfs een nationaal park genaamd ''Los Glaciares''.

De inwoners van Argentinië

Omdat Argentinië een groot land is heeft het ook wel wat inwoners. In totaal heeft Argentinië 40.000.000 inwoners. Hiervan heeft Buenos Aires de meest aantal inwoners; dit zijn er 3.000.000. De inwoners in Argentinië zijn meer en deels katholiek, ongeveer 76,5%. Voor de rest is 11,3% agnostisch of atheist, 9% protestants, 1,2% Jehovah getuigen, 0,9% Mormoons. Het overgebleven percentage is onderverdeeld tussen Islam, judaïsme en boeddhisme. In principe mag je in Argentinië alles geloven wat je wilt want ze hebben daar een godsdienstvrijheid. Toch zijn de meeste inwoners Rooms-Katholiek.

De economie in Argentinië

De economie in Argentinië is op het moment wankelend. De waarde van Argentinië is in het algemeen omlaag gegaan van 643 miljard dollar naar 389 miljard binnen 3 jaar. Ook is helaas de werkloosheid dramatisch omhoog gegaan; van ongeveer 10% in 2013 naar 42% in 2020. Dit komt omdat Argentinië door een economische crisis gaat. Dit komt puur door conflicten die door de jaren heen ontstaan zijn in Azië, Rusland en ook de buurman, Brazilië. Hiermee heeft de regering langzaam leningen aangevraagd en doordat er verlies is gemaakt, waren investeerders ook bang om te werken en investeren in Argentinië.

Argentijnse architectuur

Argentinië heeft eigenlijk het architectuur ontwerp overgenomen van de Europeanen. Dit komt natuurlijk doordat Argentinië eerst een Spaanse kolonie was en zij door de Spanjaarden heel veel beïnvloed werden. De Argentijnen maken gebruik van het beaux-architectencultuur design en hebben dit ook nog populair gemaakt binnen in het land, maar ook over heel Europa. Echter werd deze stijl ook gemixt met de stijlen die in Italië worden gebruikt. Hoe meer deze stijlen ontwikkeld werden des te unieker en mooier het werd, waardoor het ook steeds beroemder werd. Deze stijl werd heel vaak gebruikt bij de Argentijnse kerken; vandaar ook dat de kerken daar prachtig zijn gemaakt.

Theater en film

Ook met film en theater werd Argentinië bekend;, de Argentijnse filmindustrie maakt 80 speelfilms per jaar. In de jaren '80 werden de Argentijnse films wereldwijd erkend en werden daardoor ook naar andere landen geëxporteerd. Een van deze films is La Historia Oficial. Dit is een drama film die gemaakt werd door Luis Puenzo en het legt een beetje uit hoe vroeger de Argentijnse dictatuur in elkaar zat. Deze film heeft zelfs een Oscar gewonnen voor de beste buitenlandse film! Net als film staat Argentinië ook bekend om hun theater. Hiervan is de hoofdstad Buenos Aires de stad met de meeste theaters. Er staat zelfs een opera die gesloten is en gebruikt wordt als een nationaal monument voor de vroegere en klassieke voorstellingen die daar gespeeld werden. Hiervoor werd de akoestiek beschouwd als een van de beste in de wereld. Op de straat van waar dit theater staat zijn er nog veel meer theaters'; daarom word deze straat zelfs gezien als het Broadway van Argentinië. Andere populaire theater podiums zij het Teatro Argentino de La Plata, Teatro El Ciculo, Teatro Independecia en nog veel meer.

Tot slot

Een prachtig land met een rijke cultuur vol met passie waarvan dit zeer duidelijk te zien is, van de theaters naar de mensen tot aan de geschiedenis van het land en het unieke eten die ze bieden. Een echte aanrader om daar naar vakantie te gaan.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 817x
Toegevoegd: 25-10-2022 10:55
Gewijzigd: 26-10-2022 10:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!