Cambodja

Rondreis: Cambodja

CambodjaDe laatste jaren is Cambodja steeds meer in trek bij toeristen. Niet alleen jonge backpackers brengen een bezoek aan het land, dat vooral bekend staat om het boeddhistische tempelcomplex Angkor Wat, maar ook ouderen en gezinnen met kinderen. Cambodja heeft ontzettend veel te bieden en het wordt tijd om dat te ontdekken. Hieronder volgt een overzicht met plaatsen, bezienswaardigheden en activiteiten die je niet mag missen tijdens je rondreis door Cambodja.

Cambodja in het kort

Prachtige tempels, de Mekong River, jungle trekkingen en tropische stranden: er is genoeg te doen in Cambodja. Het Zuidoost-Aziatische land wordt omringt door Thailand, Laos en Vietnam, heeft meer dan 15 miljoen inwoners en is officieel een koninkrijk. Toch is het niet alleen maar lang leven de lol in Cambodja. Tijdens een rondreis door het land zal je kennis maken met het roerige verleden dat het land gekend heeft. De Cambodjaanse bevolking zijn de burgeroorlogen en de verschrikkelijke tijd tijdens het regime onder leiding van Pol Pot (1975 - 1979) nog niet vergeten. Kortom, een rondreis door Cambodja is ontspannend, interessant en kan tijdens het bezoeken van bepaalde bezienswaardigheden ter nagedachtenis van het verleden heftig zijn. 

Rondreis zelf regelen of reisbureau inschakelen?

Kies je ervoor om je rondreis door Cambodja zelf te regelen dan zal je open moeten staan voor verassingen. Zo kan het voorkomen dat de douche het een keer niet doen, de bussen later vertrekken dan gepland of dat je plotseling over stoffige wegen vol met kuilen loopt. Juist deze verassingen maken een rondreis door Cambodja een onvergetelijke ervaring. Een rondreis door Cambodja is prima zelf te regelen, maar dan zal je wel open moeten staan voor deze onzekerheden.

 

De infrastructuur is in vergelijking met de buurlanden minder goed geregeld, maar ondanks dat is het eenvoudig om een bus ticket naar de volgende bestemming te boeken (bus is de enige transportmiddel). Op het internet is genoeg informatie te vinden over Cambodja, er zijn reisboeken beschikbaar en wij zullen je op deze pagina de nodige informatie geven. Mocht je liever hebben dat alles goed geregeld is en ben je bereid hier meer geld voor neer te leggen, dan zou je een reisbureau kunnen inschakelen die alles van A tot Z voor je regelt. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan groepsreizen door Cambodja. Doordat alles dan goed geregeld is, heb je wellicht minder last van kopzorgen. Het nadeel van een georganiseerde reis is dat alles al vast staat, waardoor je minder vrijheid zal ervaren dan wanneer je de reis zelf regelt.

Tempelcomplex Angkor Wat

Cambodja is wereldwijd bekend geworden door het gigantische tempelcomplex Angkor Wat, dat is de buurt van Siem Reap gevestigd staat. Jaarlijks reizen 1 miljoen mensen vanuit de hele wereld naar Siem Reap af om een bezoek te brengen aan het grootste religieuze monument ter wereld. Vanuit Siem Reap kun je een dag van tevoren een tuktuk (of een gehele tour) regelen die je naar het tempelcomplex toe brengen. De meeste tours/tuktuks vertrekken vroeg in de morgen om de zonsopgang met de tempels op de voorgrond te aanschouwen. Het is mogelijk om een dagkaart te kopen of een ticket voor 2 of 3 dagen. Tijdens een rondreis door Cambodja mag je een bezoek aan dit tempelcomplex absoluut niet missen.

Bezoek Siem Reap

Je kunt er voor kiezen om na het bezoeken van het tempelcomplex Angkor Wat een aantal dagen langer in Siem Reap te verblijven. Het is een typisch Aziatische stad met één westerse straat vol met bars en restaurants. Er zijn toeristen die zich in deze straat goed kunnen vermaken, maar uiteraard zijn er ook toeristen die dit gedeelte van de stad liever mijden omdat het weinig met Cambodja te maken heeft. De volgende activiteiten kun je in Siem Reap ondernemen:

 • Neem deel aan een ‘food tour’: tijdens deze tours bezoek je de lokale markt en probeer je hier verschillende lokale gerechten uit. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan een kookcursus. In dit geval ga je onder begeleiding zelf in de keuken aan de slag om de lekkerste gerechten te maken.
 • Bezoek de drijvende dorpen: absolute must wanneer je in Siem Reap bent. Tijdens een bezoek aan deze dorpjes ervaar je het Cambodjaanse leven van dichtbij. Erg interessant!
 • Huur een fiets: wij Nederlanders houden van fietsen en doen dit ook graag in het buitenland. Vertrek vroeg in de morgen (om de warmte te vermijden), fiets lekker rond en maak kennis met de vriendelijke Cambodjaanse bevolking.
 • Bezoek de night market: een typisch Aziatisch marktje waar je van alles kunt kopen. Deze markt is niet alleen gericht op toeristen, maar ook op de locals, waardoor van alles door elkaar loopt.

Battambang

Een logische bestemming na het bezoeken van Siem Reap is Battambang. Deze middelmatig grote stad is met de bus of met de boot bereikbaar vanaf Siem Reap. De boottocht vanaf Siem Reap duurt 6 uur, vaart over de Sangker rivier, zit vol met locale mensen en is daarom een leuke ervaring. De stad Battambang is minder toeristisch dan Siem Reap, wat natuurlijk goed is voor de afwisseling en je het echte Cambodja meer laat zien. De volgende activiteiten kun je in Battambang ondernemen:

 • Wat Banan: natuurlijk zijn er in Battambang ook genoeg tempels. Wat Banan is het kleinere broertje van Ankor Wat en het bezoeken waard!
 • Phnom Sampeu: een boeddhistisch grottencomplex in de buurt van Battambang. Om 6 uur ‘s avonds komen alle vleermuizen in grote gevallen uit de opening van de grot vliegen, wat een mooi gezicht is! 
 • Phnom Sam Pov: een sprookjesachtige plek met meerdere tempels. Vooral de weg er naar toe is erg leuk!
 • De bamboe trein: iets buiten de stad kun je plaatsnemen op een bamboe trein. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook zeker voor volwassen!

Phnom Phenh

De hoofdstad van Cambodja, Phnom Phenh, kan soms een stad zijn waar je het gevoel krijgt dat je er niet wezen wilt. Toch mag een bezoek aan Phnom Phenh niet ontbreken aan je rondreis door Cambodja. Tijdens een bezoek aan Phnom Phenh leer je namelijk meer over de roerige geschiedenis van Cambodja. Iets waar je absoluut bij moet stilstaan. De volgende activiteiten kun je in Phnom Phenh ondernemen:

 • Koninklijk paleis: een imposant gebouw gebouwd voor de koninklijke familie in 1866. Eén van de oudste gebouwen in Cambodja!
 • Tuol Sleng Genocide Museum: maak je borst maar nat. Tijdens een bezoek aan het Genocide Museum kom je er achter hoe gruwelijk het Khmertijdperk geweest moet zijn.
 • Killing fields: de meeste mensen combineren het Genocide Museum met een trip naar de Killing Fields. De killing fields is een massa graf waar meer dan 8.000 mensen zijn omgebracht. Een heftige ervaring die je nooit zal vergeten.

Sihanoukville 

Vanuit Siem Reap of Phnom Penh kun je de bus nemen naar Sihanoukville. In het verleden was deze badplaats erg populair onder toeristen. Momenteel is het meer een uitvalsbasis voor toeristen om vervolgens door te reizen naar omliggende eilanden. Je kunt er voor kiezen of een nacht (of langer) in Sihanoukville te overnachten en vervolgens door te reizen naar één van deze eilanden. Sihanoukville is de laatste jaren iets minder veilig geworden, probeer daar met name in de avonduren rekening mee te houden. De volgende twee eilanden zijn het bezoeken waard:

 • Koh Rong: een tropisch eiland met witte stranden en een helderblauwe zee. Op het moment van schrijven zijn er nog geen luxe resorts op het eiland gevestigd, maar Koh Rong is zich hard aan het ontwikkelen. Geniet op het eiland van een kokosnoot onder een parasol, ga je een avondje op stap en slaap een nachtje in een hangmat op Long Beach. Een verlaten strand (zonder restaurants etc.) aan de andere kant van het eiland.
 • Koh Rong Samloen: een kleiner en rustigere eiland dan Koh Rong. De meeste toeristen die hier heen gaan, blijven hier een nachtje overnachten. Slapen doe je in een primitieve bungalow waar stromend water en elektriciteit schaars is. Maar dit maakt de ervaring nou juist extra leuk! Eens in de maand worden hier fullmoon feesten georganiseerd. 

Kampot

Tot slot brengen de meeste toeristen tijdens hun rondreis Cambodja een bezoek aan Kampot, een klein plaatsje langs de kust van Cambodja. In het dorpje zelf valt weinig te zien, maar het heeft een bruisend nachtleven waar je vooral veel backpackers zult vinden. Ga een avondje op stap en huur de volgende dag een scootertje om de omgeving te bekennen. In de buurt van Kampot kun je onder andere een bezoek brengen aan diverse watervallen, het Bokor National Park en de prachtige kalkstenen heuvels in het oosten. Kortom, in het dorpje zelf is weinig te beleven, maar de omgeving rondom Kampot is absoluut de moeite waard.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: frankschrijft
Aantal keer gelezen: 3261x
Toegevoegd: 17-05-2016 05:40
Gewijzigd: 10-06-2016 00:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!