Bolivia

Een rondreis maken door Bolivia

BoliviaBolivia is centraal in Zuid-Amerika gelegen en het land wordt voor toeristen steeds populairder om naartoe op reis te gaan. Het land is gemakkelijk te betreden vanuit verschillende landen in Zuid-Amerika. Het grenst namelijk aan Brazilië, Peru, Chili, Argentinië en Paraguay. Op deze pagina vertellen we meer over alle hoogtepunten van een reis naar Bolivia en geven we algemene tips voor je reis.

Algemene informatie over Bolivia

Bolivia heeft een oppervlakte van meer dan 1 miljoen vierkante meter. Daarmee is het ongeveer 2,5 keer groter dan Nederland. Het inwonersaantal ligt iets lager dan 9 miljoen. De hoofdstad van het land is Sucre en de taal die er het meest gesproken wordt is Spaans. Ongeveer 40 procent van de lokale bevolking spreekt Spaans. De rest van de bevolking spreekt veel verschillende talen. Het tijdsverschil met Nederland en Bolivia is afhankelijk van onze winter- en zomertijd en heeft een verschil van 5 tot 6 uur.
Bolivia is het meest hooggelegen land van heel Zuid-Amerika en heeft daarmee prachtige uitzichten te bieden. Het is het armste land van heel Zuid-Amerika, maar het land is daarentegen bijzonder rijk aan prachtige natuur en cultuur. In Bolivia kom je o.a. de prachtige zoutvlaktes tegen, schitterende Andes gebergten, de Amazonebekken en koloniale steden. De combinatie van de schitterende natuur, de interessante cultuur en het feit dat het land relatief goedkoop is om doorheen te reizen maken een reis naar Bolivia erg gewild. Hieronder sommen we de hoogtepunten van je reis voor je op:

  • La Paz
  • Salar de Uyuni
  • Sucre
  • Titicacameer
  • Santa Cruz
  • Rurrenabaque

La Paz

Veel mensen denken dat La Paz de hoofdstad van Bolivia is. Dat komt omdat de regering van het land in La Paz zit gevestigd. Echter is dit niet de hoofdstad van het land, maar is Sucre de hoofdstad van Bolivia. La Paz wordt vaak wel de administratieve hoofdstad van het land genoemd. Toch is La Paz een absolute aanrader om te bezoeken. De stad is gevestigd in het Andesgebergte op een hoogte van 3600 meter. Wanneer je van een lage plek komt dan wordt het vaak aangeraden om de eerste dagen rustig aan te doen, zodat je kunt wennen aan de hoogte. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende slaap en span je niet direct teveel in.
De reden waarom La Paz een echte aanrader is, is omdat het een bijzonder levendige stad is. Overal waar je komt in de stad is wel wat aan de hand. Je hoort toeterende bussen langskomen, er zijn gezellige marktjes om te bezoeken of je ziet bijzonder geklede mensen langskomen. Vanuit het centrum van de stad heb je ook een mooi uitzicht op de bergtoppen van de bergen die er omheen liggen. Vanuit het centrum kijk je direct op de bekende vulkaan de Illimani.
Bij het bezoeken van La Paz moet je zeker een kijkje nemen bij het centrale plein Plaza Murillo. Dit plein is vernoemd naar een Boliviaanse vrijheidsstrijder. Dit is een geschikte locatie voor een aantal leuke foto’s en om even de tijd te nemen en plaats te nemen op een van de bankjes. Er is bijvoorbeeld een kathedraal uit de koloniale tijd te vinden.
Verder is het leuk om de stad gewoon door te wandelen. Tijdens het wandelen door de stad kom je veel authentieke straatjes en marktjes tegen. Onderweg zie je overal hoe de traditionele Boliviaanse woningen zijn gebouwd en zie je hoe de Bolivianen leven. In de stad kom je ook de heksenmarkt tegen. Onder de lokale bevolking heeft deze markt de naam Mercado Hechicería. Op deze markt kom je verschillende traditionele genezers tegen. Deze verkopen spullen om geesten te verdrijven en om ziektes te weren. Ook heb je hier de mogelijkheid om de toekomst te laten voorspellen door mannen die hier rondlopen. Wil je een mooi uitzicht over de stad hebben? Loop dan omhoog richting Parque Central. Dit is een park waar je ook een wandeling kunt maken of rond kunt fietsen. Tot slot zijn er nog enkele musea in de stad, zoals het cocamuseum, het archeologisch museum of het panfluitmuseum.


Salar de Uyuni

Het absolute hoogtepunt aan een reis naar Bolivia is de Salar de Uyuni. Dit zijn de wereldberoemde zoutvlakten. Dit zijn tevens een van de meest bekende natuurwonderen van heel Zuid-Amerika. Een bezoek aan Salar de Uyuni mag daarom niet ontbreken aan je reis naar Bolivia. In totaal heeft het een oppervlakte van 10.500 km2. Deze zoutvlakten zijn te vinden bij het plaatsje Uyuni en ligt in het westen van het land.
In de tijd van de prehistorie was dit gebied een reusachtig meer dat bestond uit zoutwater. Het water in het meer is echter opgedroogd en daardoor is het zout hier achtergebleven. In totaal is hier maar liefst 10 miljard ton zout te vinden.
Het makkelijkst is om in het plaatsje Uyuni te verblijven. Vanaf daar worden er namelijk tours aangeboden waarmee je de zoutvlaktes gaat verkennen in jeeps. De tours die worden aangeboden variëren van een halve dag tot meerdere dagen. Ook zijn deze tours over het algemeen niet duur en kun je dit gebied al voor een aantrekkelijke prijs verkennen. De kosten zijn afhankelijk van je eigen wensen. Zo kun je met andere toeristen meerijden of kun je een privétour boeken. Tijdens deze tours zal je ongetwijfeld veel verschillende prachtige plaatjes te zien krijgen.

Sucre

Sucre is de officiële hoofdstad van Bolivia. Deze stad ligt op een afstand van ongeveer 6 uur rijden vanaf de plaats Uyuni. Nadat je de zoutvlaktes hebt bekeken kun je je reis dus verlengen door verder te gaan naar Sucre. Deze stad ligt al een stuk lager dan de hiervoor genoemde locaties. Sucre ligt op een hoogte van 2700 meter en is te vinden in het Andes gebergte.
Het is bijzonder om Sucre te bezoeken, omdat deze stad een rijke geschiedenis heeft. Er zijn nog diverse historische bouwwerken uit de koloniale tijd te bewonderen. Ook in het centrum van Sucre kom je namelijk een plein tegen waar een kathedraal is gebouwd. Het centrum is erg overzichtelijk wat het makkelijk maakt om er zelf rond te wandelen. Het plein met de kathedraal wordt Plaza 25 de Mayo genoemd. Rond dit gebied vind je veel barretjes en restaurants waar je plaats kunt nemen. Dit is de beste manier om direct de sfeer in de stad te proeven. Vanwege de rijke koloniale geschiedenis van de stad is deze opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
De stad heeft enkele bezienswaardigheden die het bezoeken zeker waard zijn. Zo is het textielmuseum een van de hoogtepunten om te bezoeken. Hier kom je de traditionele Boliviaanse kleding van de afgelopen eeuwen tegen. Ook zijn er een aantal kerken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Dit zijn de La Iglesia de San Lázaro, de Kerk van San Felipe Neri en de Basílica de San Francisco de Charcas.

Titicacameer

Nog een van de hoogtepunten van Bolivia is het Titicacameer. Dit meer ligt op maar liefst 3800 meter hoogte, heeft een grootte van meer dan 8300 vierkante meter en is daarmee het hoogst gelegen meer van de wereld. Rond dit meer kom je verscheidene leuke dorpjes tegen om te bezoeken. Een van de meest bekende is het Copacabana. Dit stadje beschikt over veel kleine straatjes, mooi gekleurde huizen en culturele gebouwen. Zo is er bijvoorbeeld een leuk plein om te bezoeken waar je ook een kathedraal tegenkomt. De lokale mensen gaan nog naar deze kathedraal toe om zich te laten zegenen.
Vanaf de plaats Copacabana is het ook mogelijk om een excursie te maken naar het eiland Isla del Sol. Deze tocht duurt ongeveer een uur met de boot. Dit is een prachtig eiland om lekker rond te wandelen. Het wordt gezien als het heilige eiland van het Titicacameer.

Santa Cruz

De stad Santa Cruz is meer centraal in Bolivia gelegen. Deze stad is de meest welvarende stad van het land en wordt gezien als het economische centrum. Het aantal inwoners in de stad is in de 20ste eeuw sterk gestegen en momenteel wonen er dan ook 1,5 miljoen mensen in Santa Cruz.
In de stad Santa Cruz merk je al snel dat er een andere sfeer hangt dan in andere steden in Bolivia. De mensen zijn er over het algemeen vriendelijker en meer open. Ook zijn er veel goede restaurants met lekker eten te vinden. Leuke straten om te gaan eten en te gaan drinken zijn Avenue San Martin of aan de boulevard. Op deze plekken hangt altijd een goede sfeer, mede doordat er vaak livemuziek wordt gehouden.
De omgeving van Santa Cruz heeft een prachtige natuur te bieden. Er zijn bergachtige gebieden, maar ook veel tropische gebieden. Dit zijn gebieden van de Amazone. Vanuit de stad zijn er daarom verschillende excursies te boeken waarmee je de omgeving van deze stad leert kennen. Het hoogtepunt daarbij is het National Park Noel Kempff Mercado. Dit ligt richting het noordoosten van Santa Cruz dichtbij de grens met Brazilië. In dit park kom je veel verschillende flora en fauna tegen en allerlei diersoorten.

Rurrenabaque

Rurrenabaque is een levendige stad in het noordwesten van Bolivia. Deze stad is te vinden in het Amazonegebied. Naast dat het leuk is om in deze stad zelf te zijn is het ook een aanrader omdat je vanaf hier gemakkelijk excursies kunt boeken richting het Amazonegebied. De stad zelf ligt aan de Beni rivier. Je hebt zelf de keuze wat je aan natuur wilt zien en hoe lang een tocht dient te duren. Echter zijn de meerdaagse excursies een echte aanrader. Vanaf Rurrenabaque kun je tochten boeken naar het savannegebied waar je veel water aantreft of je kunt het echte Amazonegebied ingaan.
Het makkelijkst om bij deze plaats te komen is vanaf La Paz. Er is een bus die er 18 uur over doet en die ook via de Death Road gaat. Er wordt gezegd dat de Death Road een van de gevaarlijkste wegen van de wereld is. Daarnaast is het ook mogelijk om vanaf La Paz een vlucht te boeken naar Rurrenabaque indien het je net iets te spannend wordt om een bus te nemen.

Wat is de beste reistijd voor Bolivia?

Ga je op reis naar Bolivia? Dan is het handig om je reis goed te plannen en tijdens de juiste periode het land te bezoeken. Op die manier weet je zeker dat jij het meeste uit je reis kunt halen. De meest ideale tijd om Bolivia te bezoeken is tijdens de Boliviaanse winter. Deze is van mei t/m oktober. Tijdens de winter in Bolivia is de lucht namelijk droog en helder. Ook is het een voordeel dat tijdens deze periode de lokale inwoners van Bolivia ook vakantie hebben. In de steden is het tijdens deze periode een stuk levendiger en is er meer te doen.
In de andere maanden kent Bolivia een regenseizoen. Dit is tijdens de zomerperiode van het land. Reizen gedurende deze periode kan soms erg lastig worden doordat de wegen vol met water kunnen staan en bovendien worden excursies of activiteiten ook lastiger met veel regen.

Overige handige informatie

Voor een reis naar Bolivia heb je met een Nederlands paspoort geen visum nodig wanneer je niet langer dan 3 maanden in het land verblijft. Wel kan het zijn dat je bij binnenkomst een uitvliegticket moet kunnen tonen als bewijs dat je het land op tijd weer verlaat. Voordat je op reis gaat is het wel altijd belangrijk om de actuele gegevens over een visum voor Bolivia te controleren. Dit kan namelijk blijven veranderen.
De munteenheid die in Bolivia wordt gebruikt is de Boliviano. Ook wordt er de Amerikaanse dollar geaccepteerd. Omdat Bolivia het armste land van Zuid-Amerika is, is het er ook relatief goedkoop om door het land heen te reizen. Tot slot is het voorafgaand aan je reis verstandig om je bij je huisarts of bij de GGD te laten informeren over de benodigde vaccinaties en inentingen die je nodig hebt voor Bolivia of eventuele andere landen in Zuid-Amerika.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 2096x
Toegevoegd: 22-02-2017 04:36
Gewijzigd: 02-06-2017 13:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!