komodo eiland

Rondreis Flores & Komodo: een onvergetelijke ervaring

komodo eilandFlores is het grootste eiland van de kleine Sunda eilanden in het oosten van Indonesiƫ. De felgekleurde kratermeren, de traditionele dorpjes, de zeer diverse onderwaterwereld en natuurlijk de beruchte komodovaraan maakt een rondreis Flores en de Komodo eilanden een ervaring om nooit meer te vergeten. Durf jij deze avontuurlijke rondreis aan?

Wat maakt een rondreis Flores zo bijzonder?

Er zijn maar weinig eilanden op te noemen met zoveel diversiteit op het gebied van flora en fauna en cultuur als Flores. Het vulkanische landschap in het oosten van het eiland wisselt zich af met parelwitte stranden in het westen. Ook leeft de lokale bevolking nog hetzelfde als 20 jaar geleden: het lijkt soms of de tijd hier heeft stilgestaan. Het eiland met 3.5 miljoen inwoners heeft haar naam te danken aan de Portugezen die het eiland ‘Cabo de Flors’ noemden, wat bloemenkaap betekent. Meer dan 90% van de bevolking is katholiek, de rest van de bevolking is protestants of islamitisch. Tijdens een rondreis Flores ga je ongelofelijk veel zien en meemaken, dat is één ding wat zeker is..

Start van de rondreis Flores

Het is aan te raden om je rondreis Flores te starten in het oosten van het Eiland. Vanaf Denpasar in Bali kun je een enkeltje boeken naar Maumere of Ende. Beschik je over weinig tijd? Dan kun je het beste starten vanaf Ende (heb je wat langer de tijd, start dan in Maumere). In het oosten van het eiland vind je de vulkanen en zal je kennis maken met het ruige landschap waar Flores bekend om staat. Vanaf Maumere of Ende kun je je richting het westen van het eiland verplaatsen, waar het toeristische Labuan Bajo zal vinden. Vanaf hier kun je een boot trip met eigen tourgids naar de Komodo eilanden of Rica eilanden boeken. Mocht je de rondreis Flores zelf willen regelen dan kun je er voor kiezen om een privé chauffeur te huren. Ook ben je een ervaring rijker wanneer je de lokale bussen neemt. Op deze pagina zullen wij de bezienswaardigheden van het eiland van het oosten naar het westen bespreken.

De Kelimutu vulkaan 

Dit zijn misschien wel één van de meeste kleurrijke kraters die je ooit in je leven gaat zien. De Kelimutu bestaat uit drie kraters die door de mineralen in de bodem telkens weer een andere kleur vertonen: donkerrood, lichtblauw en donkerrood. De klim start vanuit het dorp Moni en duurt ongeveer een halfuur. Het is aan te raden om de Kelimutu vulkaan vroeg in de morgen te beklimmen, zodat je hier de zonsopkomst kunt aanschouwen. Adembenemend..

De traditionele dorpjes

Als je vanaf het westen naar het oosten van het eiland reist zal je onderweg veel traditionele dorpjes tegen komen waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Het is absoluut een de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Ngada-bevolking. Deze bevolkingsgroep woont in kleine bamboe huisjes die op een indrukwekkende manier tegen de bergen zijn opgebouwd. Vanuit het plaatsje Bejawa kun je verschillende traditionele dorpjes bezoeken en onder andere de Ngada-bevolking aanschouwen. De bevolking is hier erg vriendelijk en de kans is groot dat ze je in één van de kleine huisje uitnodigen. Je kunt er voor kiezen om op eigen houtje de dorpjes te bezoeken of een gids te huren.

Riung en het 17 islands National Park

Riung is een klein vissersdorpje dat ongeveer 65 kilometer verwijderd is van Bejawa. Voor de kust van dit dorpje vind je 21 eilanden waar je vele verlaten strandjes kunt ontdekken én eindeloos kunt snorkelen zonder een toerist tegen te komen. Dat is toch wel typerend voor Flores: je krijgt soms echt het gevoel alsof je de enige toerist op het eiland bent.

Het spinnenweb rijstvelden

Tijdens je rondreis Flores zal je de chauffeur moeten vragen of hij een stop wilt maken bij de rijstvelden die een spinnenweb vormen. Deze bijzondere verschijning vind je in de buurt van Ruteng gelegen in het midden van het eiland. Het is mogelijk om een nachtje te overnachten in deze stad, maar omdat dit plaatsje bekend staat als een ‘vieze stad’ is het aan te raden om een overnachting verderop te zoeken.

Watervallen in Flores

Zoals eigenlijk elk eiland in Indonesië beschikt Flores over een aantal prachtige watervallen. Omdat Flores nog niet zo toeristisch is als bijvoorbeeld Bali is de kans groot dat je deze watervallen helemaal voor jezelf hebt of slechts deelt met een paar lokale mensen. De watervallen die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken liggen voornamelijk in de buurt van Labuan Bajo, zoals Canca Wulang waterfall, Cunca Rami waterfall en Morondao waterfall.

Duiken en snorkelen in de buurt van Labuan Bajo

Flores is een uitgelezen plek voor liefhebbers van de onderwaterwereld. In Labuan Bajo kun je verschillende duikbureaus vinden die jou meenemen naar onderwater plekken waarvan de schoonheid nog volledig in takt is gebleven. Ook kun je een snorkeltripjes kiezen naar verschillende eilandjes in de buurt, zoals Kanawa island en Seraya island. Het is aan te raden om goed te onderhandelen met de lokale bevolking, want ze hebben er nogal een handje van om een tourist meer geld te vragen dan nodig is.

Komodo National Park

Met het Komodo National Park bewaar je het mooiste misschien wel voor het laatste. De gemiddelde wereldreiziger heeft de Komodo Island op zijn lijstje staan. Het is dan ook niet voor niets dat het eiland is uitgeroepen tot één van de zeven wereldwonderen van deze planeet. Het Nationale park bestaat uit de eilanden Komodo, Rinca en Padar. Er zijn veel toerristen die naar RInca island gaan, omdat dit op 2 uur varen vanaf Labuan Bajo ligt en weinig onder doet voor Komodo island, waarvoor je 4 uur (heen en terug) in het bootje moet zitten. Het Komodo Nationale Park staat bekend als één van indrukwekkendste duikfaciliteiten ter wereld. Je kunt de bekende komodovaranen op de stranden spotten en daarnaast vind je dolfijnen, haaien en reuzenmanta's in de onderwaterwereld. Een bezoek aan het Komodo National Park mag absoluut niet op je lijstje voor een rondreis Flores ontbreken.

Hoe kom je in Flores?

Dagelijks zijn er vluchten vanaf Denpasar (Bali) en Labuan Bajo, Maumere of Ende. In totaal is het anderhalf uur vliegen en ben je gemiddeld € 75,- voor een retour kwijt. Ook is het mogelijk om de boot vanaf Bali of Lombok te nemen. Dit is een mooie ervaring, alleen neem dit extra tijd in beslag (gemiddeld 3 dagen).

Hoe een rondreis Flores regelen?

Vanuit Nederland kun je een georganiseerde rondreis Flores boeken bij een reisbureau. Het voordeel van een georganiseerde rondreis is dat je minder snel voor verassingen komt te staan er dat alles over het algemeen goed geregeld is. Nadelen van een georganiseerde rondreis is dat je vaak flink veel geld kwijt bent, het de ervaring minder avontuurlijk maakt en je vaak vast zit aan een strakke planning zonder enige flexibiliteit. Je kunt er ook voor kiezen om een Rondreis Flores zelf te regelen, wat overigens makkelijker is dan je van te voren zou verwachten. In principe kun je alles ter plekke regelen en hoef je van te voren niks vast te leggen. Op deze manier kun je per dag bekijken wat je wilt gaan doen en eventueel een globale planning maken. Dit lijkt misschien eng, maar uiteindelijk zal je veel vrijheid en flexibiliteit ervaren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: frankschrijft
Aantal keer gelezen: 2556x
Toegevoegd: 11-04-2016 06:37
Gewijzigd: 11-04-2016 22:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!