Is groene thee gezond?

Is groene thee gezond?

Is groene thee gezond?Drink je graag thee? Dan zou je de groene thee eens kunnen proberen. Misschien heb je deze thee al wel eens gedronken en vond je het een apart smaakje. Maar groene thee kun je leren drinken en dat is maar goed ook, want het is erg gezonde thee, lees er in dit artikel meer over.

Wat is thee?

Weet je wat thee eigenlijk is? Dit is een drank die gemaakt is van gedroogde bladeren. Thee komt van de theeplant Camelliasinensis. Je kunt thee drinken in verschillende soorten, zwarte thee, groene thee en bijvoorbeeld vruchtenthee. Als je thee drinkt zonder suiker, dan voorzie je je lichaam op een gezonde manier van vocht. Per dag heeft een volwassene minimaal 1,5 liter vocht nodig. In thee zit cafeïne. Wanneer je dat teveel binnenkrijgt, dan kan dat negatieve effecten geven. Maar volwassenen kunnen per dag gerust tien kopjes zwarte thee drinken.

Soorten thee

Er zijn verschillende soorten thee. De zwarte thee wordt vaak gedronken en daarbij zijn de theeblaadjes gefermenteerd of gegist. Bij de groene thee gaat het over ongefermenteerde theeblaadjes en de vruchtenthee of Earl grey bestaat uit thee waaraan smaakjes zijn toegevoegd. Er is dan ook nog kruidenthee, deze is alleen niet gemaakt van de theeplant. Het is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden en/of specerijen. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld kamillethee, rozenbottelthee en rooibosthee.

Thee en cafeïne

In thee zit cafeïne. Het ligt er aan welke thee je drinkt om de hoeveelheid cafeïne te bepalen. Het ligt er ook aan hoe sterk de thee is gezet en hoe groot de kop of mok is. Normaal gesproken bevat zwarte thee ongeveer 40 milligram cafeïne in een kopje van 125 ml. Groene thee bevat slechts de helft, in kruidenthee zit geen cafeïne.

Groene thee en antioxidanten

Als je weet dat groene thee antioxidanten bevat die niet alleen de groei van kankercellen tegengaat maar deze ook nog vernietigt dan kun je wel stellen dat groene thee gezond is. Diezelfde antioxidanten voorkomen ook dat de bloedvaten gaan dichtslibben, hierdoor voorkom je hart- en vaatziektes. Normaal drink je thee om de dorst te lessen, maar groene thee kun je ook drinken om slijm op te lossen, de spijsvertering en de afvoer van urine te vergemakkelijken. Als je groene thee drinkt zul je ook minder last hebben van hoofdpijn, een wazig zicht, loomheid, slechte spijsvertering en van vastzittend slijm. Groene thee heeft verschillende positieve eigenschappen, drink je groene thee dan drink je een stimulerend middel.

Groene thee drinken

Je moet met het drinken van groene thee ook wel een beetje uitkijken, want de stimulerende werking van groene thee kan ook slaapstoornissen veroorzaken. Je hebt professoren die hebben aangetoond dat groene thee antioxiderend werkt, en dus nuttig is in de strijd tegen arteriosclerose en de preventie van hart- en vaatziektes. Groene thee vangt vrije radicale op, deze eigenschap wordt aangewend in de cosmetica voor als je huidveroudering tegen wilt gaan.

Groene thee en nierfunctie

Door groene thee te drinken stimuleer je de functie van de nieren, je kunt groene thee ook gerust gebruiken als je een dieet volgt. Door groene thee te drinken verlaag je het glucosegehalte en het cholesterolgehalte in het bloed, dit kan dan hart- en vaatziektes voorkomen. Groene thee verlaagt de slechte cholesterol. Proefpersonen die je groene thee hebt laten drinken en die daarna het cholesterol hebben laten controleren, bleken meer dan vijf punten minder cholesterol te hebben dan andere personen. Door het drinken van groene thee is aangetoond dat je minder kans hebt op vorming van bepaalde tumoren in de nieren. Groene thee wordt vooral veel gedronken in de Aziatische landen, het is dan ook gebleken dat juist in deze landen bepaalde kankertypes niet voorkomen.

Hoeveel groene thee drinken?

Je kunt groene thee het beste gewoon drinken, je mag bij elke maaltijd gerust meerdere kopjes thee drinken. Voor de bereiding van de thee neem je een koffielepel thee per persoon, vervolgens giet je kokend water over de thee en deze laat je ongeveer vijf minuten trekken. Je weet dat groene thee een stimulerend effect heeft. Je kunt er ook voor kiezen om groene thee in capsules te nemen, ook deze kun je dan bij elke maaltijd innemen. Je moet er wel aan denken dat je minsten twee uur voordat je gaat slapen geen groene thee meer drinkt. Groene thee moet je zeker niet gebruiken als je zwanger bent of als je borstvoeding geeft, groente thee is niet geschikt voor baby’s of kleine kinderen. Ben je iemand die koffie drinkt om wakker te blijven dan kun je beter overstappen op groene thee, groene thee maakt je sneller wakker en alerter.

Thee en gezondheid

In thee vind je veel fluoride en mangaan. Maar er zitten ook flavonoïden, tannines en cafeïne in. In groene en zwarte thee vind je twee bronnen van flavonoïden. Dit is een groep van bioactieve stoffen. Deze zouden je lichaam moeten beschermen tegen kanker, omdat ze werken als antioxidant. Maar er zijn nog geen studies afgerond, die dit kunnen bevestigen. Verder vind je in thee tanninesen, deze kunnen mineralen zoals calcium en ijzer binden. Hierdoor zijn ze niet meer beschikbaar voor opname in de darm.

Thee en voedingsadvies

Binnen de Schijf van Vijf past thee zonder suiker en melk bij een gezond eetpatroon. Omdat er in thee ook cafeïne zit moet je daarmee wel opletten. Als je een volwassen man of vrouw bent en je bent verder gezond, dan mag je ongeveer 400 mg cafeïne per dag hebben. Dit zal dan geen negatieve effecten voor je hebben. Dit is gelijk aan tien kopjes zwarte thee of twintig kopjes groene thee verspreid gedronken over de hele dag. Voor kinderen onder de dertien jaar geldt dat zij vier kopjes groene thee mogen drinken of één of twee kopjes zwarte thee. Als het dunne thee is (verdund of slap) dan mogen ze meer thee drinken.

Groene thee en afvallen

Als je af wilt vallen dan kan groene thee je daarbij goed helpen. Er zijn een aantal goede eigenschappen van groene thee ook wetenschappelijk aangetoond. Als je af wilt vallen met groene thee dan kun je op een natuurlijke manier afvallen, maar je moet daarbij geen wonderen verwachten. Het helpt je ook de stresshormonen te verlagen en het vermindert slecht cholesterol. Ook helpt het je met afvallen, omdat het de verbranding versnelt zonder dat je hartslag verhoogd wordt. Als je echt af wilt vallen dan kun je dagelijks een paar koppen groene thee drinken, zodat je meer effect gaat ervaren. Afvallen kun je zien als een proces, dit gaat niet in een week, dat heeft tijd nodig en groene thee kan daarin een ondersteunende rol spelen.

Bereiding groene thee

De meeste mensen in Nederland drinken thee door water net aan de kook te brengen. Maar bij groene thee is er een andere manier die voor een beter resultaat gaat zorgen. Als je de groene thee ook gaat drinken omdat je af wit vallen, dan is het belangrijk dat er zoveel mogelijk werkzame stoffen behouden worden. Deze moet je dus niet kapot koken. Als je groene thee laat trekken in heet water, dan verliest het een groot deel van de werkzame stoffen. Daarbij kun je denken aan de antioxidanten. Zonde, dus niet doen! Bij groene thee kun je een keuze maken uit bron- en leidingwater. Als je groene thee zet met bronwater dan smaakt het wat meer puur en is het lekkerder dan water uit de kraan. Maar qua werkzaamheid maakt het geen verschil. Als je groene thee wilt drinken die je echt helpt af te vallen, dan kun je de groene thee zo bereiden:

  • Je brengt water aan de kook met een waterkoker of met een fluitketel.
  • Je laat het gekookte water nu zeven tot tien minuten afkoelen. Dan heeft het water een temperatuur bereikt van ongeveer 80 graden.
  • Dan trek je de groene thee ongeveer drie tot vijf minuten.
  • Drink de groene thee lekker op en je gaat afvallen!

Groene thee is nu echt een theesoort die je moet leren drinken. Zijn je smaakpapillen eraan gewend dan zal groene thee drinken geen enkel probleem zijn. Je zult je kopje groene thee zelfs heerlijk vinden. Zeker met de informatie over de voordelen van groene thee, zul jij deze thee enorm weten te waarderen. Zet wat vaker een pot gezonde thee voor vrienden en vriendinnen, zodat ook zij ervaren dat anders en gezond ook lekker kan zijn, of geef thee cadeau verpakt op een leuk dienblad of met een theeglas.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 7009x
Toegevoegd: 05-05-2015 19:08
Gewijzigd: 21-08-2015 15:27

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!