whiskey

Whiskey merken

whiskeyBen je een echte Whiskey liefhebber? Dan is het leuk om meer te weten te komen over de verschillende Whiskey merken. Een aantal Whiskey merken wordt in dit artikel behandeld.

Whiskey

Whiskey staat bekend als een sterke drank en deze is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en vervolgens gerijpt op houten vaten. Er bestaan verschillende Whiskey merken zoals bijvoorbeeld de single malt Whiskey, daarbij wordt er weer een onderscheid gemaakt in bijvoorbeeld Lowland, Islay, Islands, Highland en Speyside. De Bourbon Whiskey is ook bekend en dit is de Amerikaanse Whiskey. Bij deze Whiskey geldt de voorwaarde dat er minimaal 51% van de drank bestaat uit mais of rogge, deze moet twee keer gedistilleerd worden. De vaten waar het distillaat in gaat rijpen, moeten minimaal twee jaar oud zijn en aan de binnenkant moet het licht getoast zijn.

Soorten Whiskey

Er bestaan verschillende soorten Whiskey, zoals:

 • Scotch whisky, hier gaat het over de officiële benaming voor de whisky die afkomstig is uit Schotland.
 • Grain whisky is de Whiskey die is gestookt uit een of meerdere graansoorten, zoals tarwe, rogge, gerst of mais.
 • Malt whisky, deze Whiskey wordt uitsluitend gestookt uit gemoute gerst, let op niet uit andere graansoorten!
 • Single malt whisky, deze staan tegenover de blended whisky's. Deze bestaan uit whisky’s die afkomstig zijn van één distilleerderij. Ze staan er om bekend dat ze vaak een wat meer uitgesproken smaak hebben. Zoals de whisky's uit het westen van Schotland die herkend kunnen worden aan een zilte, jodium-achtige smaak. De single malts worden altijd gedistilleerd in de koperen potketels.
 • Blended malt whisky, deze Whiskey is samengesteld uit malt Whiskey uit diverse distilleerderijen.
 • Ierse Whiskey, deze Whiskey wordt drie keer gedistilleerd in plaats van twee keer. Daar is voor gekozen omdat ze in Ierland ongemoute gerst gebruiken. De mout wordt bijna nooit gedroogd boven turfvuur.
 • Japanse Whiskey, de Japanse distilleerders gebruiken alleen Whiskey die ze zelf hebben geproduceerd.

Doordat er zoveel soorten whiskey zijn, is het goed om te bekijken welke je wil bestellen en waar je dat gaat doen. Sommige namen lijken erg veel op elkaar. De echte kenners weten waar ze op moeten letten, maar als het de eerste keer is dat je whiskey gaat kopen of bestellen, dan is het goed om je even in te lezen over de merken en de mogelijkheden. De prijs die je gaat betalen, hangt namelijk ook af van het merk en van het jaartal.

Allen voor echte whiskey liefhebbers. De whisky Club!

Duurste Whiskey

De prijzen die je betaalt voor Whiskey zijn erg wisselend, maar er is een lijst van de duurste Whiskey.

 • Ladybank Single Malt, hiervoor betaal je een prijs van $4700. Er worden ieder jaar 300 flessen gemaakt van deze Whiskey uit Edinburgh (Schotland). Als je deze ook in je bezit wil krijgen, zul je lid moeten zijn van een club.
 • Macallan 1947, voor deze Whiskey betaal je een prijs van $6800. Het gaat over vijftien jaar oude Whiskey (deze is gebotteld in 1963) en gerijpt in Sherry vaten. Er zijn verschillende smaken van deze whiskey van citrusfruit, chocolade en vanille, maar ook met notensmaak in de achtergrond en een zware rooksmaak als nasmaak.
 • Chivas Regal Royal Salute, daarvoor betaal je $10.000. Deze is gebottled in 1953 (21 jaar oud), het is een speciale blended whiskey en heeft een rokerige aroma van anijs en rozijnen. Deze is speciaal gemaakt voor de kroning van Queen Elizabeth II. Ongeveer vijftig jaar later is deze nog een keer gemaakt, een serie van 255 flessen. Ook heeft deze Whiskey fles een 24 karaats goud en zilver label.
 • Macallan 1939, is een Whiskey soort waarvoor je een prijs van $10.125 gaat betalen. Het is een sterke Whiskey met een zachte aroma van toffee en een soort gedroogd fruit. Deze is voor het eerst gebottled in 1979.
 • 1955 Glenfarclas, voor deze Whiskey betaal je een prijs van $10.878. Deze is in 2005 gebottled en het is dan ook de oudste gebottlede Glenfarclas (50 jaar).
 • Dalmore 50 jaar oud, er zijn maar zestig flessen van deze Whiskey gemaakt. Deze is gebottled in 1978 en wordt door veel mensen gezien als de beste 50 jaar oude Whiskeys ter wereld. Je betaalt $11.000 voor deze Whiskey.
 • Macallan Lalique Crystal Decanter (55 jaar) is een Whiskey waarvoor je $12.500 betaalt. Dit is een Whiskey uit de Macallan collectie. Het is een copy van de flessen uit 1910 en er zijn ongeveer 420 flessen beschikbaar. Als je de smaak zou omschrijven, dan zou dat iets zijn zoals “Exotic”, met een rokerige aroma.
 • Glenfiddich Rare Collection 1937, een Whiskey waar je $20.000 voor moet betalen. Er is maar een fles beschikbaar en het is misschien wel de oudste fles whiskey ter wereld. In het jaar 2006 is deze fles verkocht op een veiling voor $20.000.
 • Dalmore 62 is een fles Whiskey waarvoor je $58.000 gaat betalen. Het is een single Malt Whiskey en deze is gemaakt in 1943 uit vier Malts uit 1868, 1876, 1926 en 1939. Een man heeft in 2005 een fles gekocht voor $58.000 en heeft deze toen in een avond opgedronken met vrienden. Er zijn nog elf flessen over en deze zijn te vinden in privé collecties.
 • Macallan 1926 is een Whiskey waarvoor je $75.000 gaat betalen. Deze Whiskey is gebottled in 1986 en nogmaals in 2002. Een aparte smaak, “Dry and concentrated”. In het jaar 2005 heeft een Zuid-Koreaan een fles gekocht voor $75.000.
 • Dalmore 64 Trinitas voor deze Whiskey betaal je $160.100. Er is gekozen voor de naam Trinitas omdat er maar drie flessen zijn gemaakt van deze Whiskey. Het gaat hier over een mix van exclusieve collecties met daarbij een 140 jaar oude gerijpte destillaat.
 • The Macallan in Lalique, 1964, voor deze Whiskey betaal je $ 460.000. Het is de allerduurste Whiskey en de oudste Whiskey van Macallan, deze is namelijk 64 jaar oud. Hij is verkocht op een veiling in november 2010 voor het goede doel.

Whiskey merken online bestellen

Er zijn verschillende Whiskey merken te koop tegen diverse prijzen. Het is belangrijk dat er goed gekeken wordt welke smaak je wil als het over Whiskey gaat. Door het ruime aanbod aan Whiskey merken, is er voor iedereen een geschikte fles te vinden. Zorg dat je weet wat de voordelen zijn en dat je je eigen Whiskey merk kunt kiezen. De meeste Whiskey liefhebbers hebben wel een paar Whiskey merken die voor hen op nummer één staan. Je kunt er alleen achter komen door ook andere Whiskey merken te proberen. Je kunt diverse merken online bestellen en dan bekijken wat de voordelen zijn en je eigen top vijf samenstellen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3671x
Toegevoegd: 25-07-2016 17:17
Gewijzigd: 03-08-2016 00:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!