Koffie zit vol met antioxidanten en bevat een aantal vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B complexen en de mineralen magnesium, kalium, chroom en mangaan. Die stoffen zijn in relatief kleine hoeveelheden aanwezig, maar door het drinken van drie of vier koppen koffie krijg je toch een hoeveelheid binnen die de moeite waard is.
Om zoveel mogelijk te profiteren van die voedingsstoffen kun je het best vers gezette koffie drinken. Kies bij voorkeur een goede kwaliteit biologische koffie en gebruik een filterapparaat. Goedkopere merken bevatten vaak minder goede kwaliteit koffiebonen, die vervuild kunnen zijn met ranzige restjes olie. De koffie kan dan muf of heel sterk worden. Dat is vervelend, want koffie hoort een aangename geur en smaak te hebben. Omdat de koffieplant één van de meest besproeide gewassen ter wereld is, kun je het beste kiezen voor een biologische soort.
Met koffie drinken stroomt de cafeïne via je bloed naar je hersenen. Cafeïne wordt officieel beschouwd als een drug. Maar in kleine hoeveelheden, zoals in koffie, kan dat geen kwaad. Sterker nog: een klein beetje cafeïne heeft juist een positief effect. Cafeïne doet het volgende. In de hersenen heb je het stofje adenosine, dat de werking van de hersenen vertraagt. Het effect van adenosine is dat je moe en lusteloos bent. Cafeïne blokkeert de werking van die adenosine. Je voelt je meteen minder moe en het lijkt alsof de koffie zorgt voor een energieboost.
Dankzij het zwarte goud functioneren je hersenen ook beter. Door de cafeïne worden neurotransmitters afgegeven en die zorgen ervoor dat het centrale zenuwstelsel wordt gestimuleerd. Daardoor presteren de hersenen beter, wat leidt tot een beter humeur, een betere reactietijd, meer alertheid, beter en langer de aandacht kunnen vasthouden, en beter en sneller kunnen leren.
Door een kop sterke koffie neemt je stofwisseling met ongeveer 20% toe. Een effect hiervan is dat je sneller en meer vetcellen gaat afbreken. Bij dat afbreken komen stoffen in je bloed terecht, die rechtstreeks beschikbaar zijn als energie. Die stoffen kun je dus verbranden. Dat betekent dat het drinken van sterke koffie zorgt voor verhoogde verbranding van vet, vooral als je aan het sporten bent. Als je wilt afvallen helpt koffie dus om gewicht te verliezen.
Koffie bevat ook nauwelijks calorieën. In een gemiddeld bakje koffie a 250ml zit 2,5 Kcal. Dit maakt koffie één van de weinige negatieve calorie dranken. Je verbrand meer calorieën dan dat je binnen krijg.
Cafeïne speelt ook een belangrijke rol bij het verbeteren van je lichamelijke prestaties. Doordat cafeïne het centrale zenuwstelsel stimuleert worden de samentrekkingen van je spieren krachtiger. Door de cafeïne neemt ook het adrenalineniveau in je bloed toe. Daarmee is je lichaam klaar voor intensieve fysieke inspanningen.
Dit effect, in combinatie met de eigenschap dat koffie helpt om vet te verbranden en een energieboost geeft maakt dat koffie de ideale drank is om voorafgaand aan een training te drinken. Perfecte pre-workout dus!
Diabetes is een ernstige levensbedreigende ziekte, waar wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen mee te maken hebben. De meeste van deze mensen hebben ouderdomsdiabetes, een aandoening die het gevolg is van een moderne levensstijl. Uit onderzoek blijkt dat koffie het risico op het krijgen van deze ziekte flink omlaag brengt. Bij zware koffiedrinkers (4+ per dag), dat risico met 50% omlaag. Maar ook bij iemand die minder koffie drinkt is het effect onomstotelijk bewezen.
Alzheimer en Parkinson zijn de twee meest voorkomende neurodegeneratieve ziekten in de wereld. Deze ziekten kenmerken zich door een progressieve afname van de zenuwcelstructuren en -cellen doordat zenuwcellen afsterven. Voor geen van beide ziekten is er een geneesmiddel. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om te voorkomen dat ze zich überhaupt kunnen ontwikkelen. Zoals een goede levensstijl inclusief gezond eten en regelmatig bewegen. Ook door het drinken van koffie is het risico op het ontwikkelen van deze ziekten minder groot.
Het is zelfs zo dat het risico op het ontwikkelen van Alzheimer met 65% daalt en van Parkinson met 60% vermindert. Je moet dan geen cafeïnevrije koffie drinken. Want uit onderzoek blijkt dat die geen effect heeft. Blijkbaar is het de cafeïne die verantwoordelijk is voor dit effect.
Koffie helpt om de lever te beschermen tegen verschillende soorten leverziekten, zoals cirrose, waarbij met overmatig alcoholgebruik levercellen worden omgezet in littekenweefsel, en leververvetting. Het preventieve effect van koffie is ook hier groot. Wie één kop per dag drinkt heeft al 20% minder risico op het ontstaan van deze ziekten. Vier koppen koffie is nog beter: daarmee gaat het risico tot wel 80% omlaag. Koffiedrinkers lopen ook tot 40% minder kans om leverkanker te krijgen.
Wie een matige koffiedrinker is, zal minder snel last krijgen van een depressie. Uit een groot statistisch onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die 2-3 koppen p/dag drinken 15% minder kans lopen om depressief te worden. Bij de mensen die 4 of meer koppen drinken, is de kans op het voorkomen van een depressie 20%. De kans op het plegen van zelfmoord blijkt zelfs 50% lager te zijn. Als er nog meer koffie wordt gedronken, meer dan 8 kopjes per dag, neemt het aantal zelfmoorden weer toe. Ook voor koffie is kennelijk het devies: drinken met mate.
Zoals we hebben gezien lopen koffiedrinkers aanzienlijk minder risico om bepaalde ziektes te ontwikkelen. Daaruit kun je de conclusie trekken dat koffie ervoor zorgt dat je langer leeft. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die dat ondersteunen. Met name bij ouderdomsdiabetes zijn die die effecten bijzonder groot. De positieve effecten van koffie gaan verder dan de genoemde lijst. Koffie wordt ook in verband gebracht met een kleine verlaging van het risico op darmkanker en een beroerte.
Hoewel koffie drinken overwegend positieve effecten heeft op de gezondheid, zijn er ook enkele wat mindere kanten. Door koffie kan je bloeddruk een beetje omhoog gaan. Maar als je regelmatig koffie drinkt heb je daar geen last meer van. Grote hoeveelheden koffie tijdens de zwangerschap kunnen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby en zelfs leiden tot een miskraam. Zwangeren die weinig koffie drinken lijkt daar geen last van te hebben. Het drinken van grote hoeveelheden koffie wordt ook in verband gebracht met botontkalking. Ook is bekend dat koffie verslavend kan zijn, met hevige ontwenningsverschijnselen.
De algemene conclusie is dat koffie drinken niet ongezond is. Als je een hoge bloeddruk hebt of zwanger bent is het verstandig om maximaal twee kopjes koffie per dag te drinken. Voor ieder ander geldt: met 2-4 koppen koffie per dag verbeter je je lichamelijke en geestelijke prestaties, en profiteer je van enkele buitengewone gezondheidsvoordelen.
Het advies is daarom: blijf lekker koffie drinken.