bulletproof coffee met bonen

Wat is bulletproof coffee?

bulletproof coffee met bonenVrijwel iedereen drinkt wel eens een kop koffie en de meesten van ons zelfs regelmatig. Vaak drinken we ’s ochtends een kop koffie om wakker te worden en soms is dit ons enige ontbijt. Je kunt deze kop koffie in de ochtend gezonder en voedzamer maken door er bulletproof coffee van te maken. Maar wat is bulletproof coffee nu eigenlijk precies?

Het ontstaan

De biohacker Dave Asprey heeft de bulletproof coffee bedacht. Tijdens een trektocht in Tibet kreeg hij een kop jak thee met boter in een trekkershut te drinken. Nadat hij deze thee had gedronken voelde hij zich als herboren en vol energie. Hij bedacht zich dat hij thuis ook van deze voordelen kunnen genieten en hij ging op zoek naar een alternatief. Zo kwam hij op het idee van de bulletproof coffee.

De bulletproof coffee is een onderdeel van het bulletproof dieet. Dit dieet is eveneens door Dave Asprey bedacht. Het dieet heeft eigenlijk wel iets weg van het paleo of caveman dieet en richt zich dus ook erg op natuurlijke, onbewerkte voeding zonder bewerkte suikers, gluten of lactose. Bij het bulletproof dieet wordt er echter tevens rekening gehouden met het minimaliseren van andere gifstoffen, waardoor dit dieet nog iets strenger is. Het is ook belangrijk dat de ingrediënten van de bulletproof coffee van de hoogste kwaliteit zijn en zo weinig mogelijk bewerkt, zodat de koffie geen gifstoffen bevat. Het doel van het bulletproof dieet is om slanker, gezonder, energieker en meer gefocust te worden.

Hoe maak je bulletproof koffie?

Het maken van bulletproof coffee is gelukkig heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een kop koffie zetten en hieraan voeg je vervolgens een klontje ongezouten grasboter of ghee toe. Vervolgens meng je hier ook een eetlepel MCT olie of kokosolie door. Melk toevoegen is niet nodig, aangezien de koffie door de boter en de olie al heerlijk romig smaakt. Voeg geen suiker aan de koffie toe, want dan is het ontbijt al een stuk minder gezond.

Welke ingrediënten gebruik je?

Voor de bulletproof coffee heb je maar drie verschillende ingrediënten nodig, maar de positieve effecten van het kopje koffie hangen wel af van de kwaliteit van deze ingrediënten. Dave Asprey verkoopt zelf koffie van zeer hoge kwaliteit zonder gifstoffen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar koffie met zo min mogelijk gifstoffen. Vraag bij een koffiezaak welke koffie weinig of geen toxinen bevat of vraag welke koffiebonen op een lage temperatuur zijn geroosterd.Verder kun je bij Dave Asprey ook een aantal soorten olie aanschaffen. MCT olie is echter ook een goede oplossing. Je kunt de olie ook vervangen door kokosolie, maar hier zitten wel een lagere hoeveelheid gezonde vetzuren in. Verder kun je het beste ghee of ongezouten grasboter gebruiken voor het maken van de bulletproof coffee.

Wat zijn de voordelen?

Door te ontbijten met een grote kop bulletproof coffee heb je waarschijnlijk tot de lunch geen honger meer en hoef je pas bij de lunch weer iets te eten. De vetten in de koffie hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Zo ondersteunen deze vetten de vetstofwisseling in ons lichaam en ze helpen bij het vergroten van de spiermassa.

Een kop koffie in de ochtend is niet per se ongezond, alleen hangt het er wel vanaf voor welke koffie je kiest. Verder is het zo dat de cafeïne in de koffie je even energie geeft, maar na enkele uren krijg je een energiedip. Het voordeel van de bulletproof coffee is dat de gezonde vetten ervoor zorgen dat de oppeppende kracht van de cafeïne langer blijft werken. Ook krijg je hierdoor na het uitwerken van de cafeïne geen last van een energiedip. Verder hebben de MCT vetzuren zelf ook een positieve invloed op het energiepeil en het zorgt voor minder hongeraanvallen. Daarnaast zijn de vetzuren goed voor het immuunsysteem en ze hebben ook een antibacteriële en antivirale werking.

Nadelen van bulletproof coffee

Bulletproof coffee kan ook enkele nadelen hebben, ook al kunnen deze nadelen vaak wel worden verlegd. Zo bevat de koffie veel vetten en veel calorieën en een groot aantal mensen is bang dat ze hierdoor juist aankomen. Het gaat echter om gezonde vetten die juist helpen bij de vetstofwisseling. De bulletproof coffee bevat wel ongeveer 200 tot 300 calorieën, maar tot de lunch hoef je niets meer te eten. De bulletproof coffee bevat ook geen eiwitten en koolhydraten, waardoor sommige mensen beweren dat je hiermee niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je bulletproof coffee drinkt, krijg je echter gezonde vetzuren, vitamines en mineralen binnen. Ruim voldoende om de ochtend mee door te komen!

Verder wordt er gesproken over een verhoogde cholesterol waarde. Uit een aantal onderzoeken is inderdaad naar boven gekomen dat de cholesterol waarde hoger werd nadat de onderzochte personen een tijdlang elke ochtend bulletproof coffee dronken. Hierbij werd echter vaak rekening gehouden met de gehele cholesterol waarde, terwijl er meerdere waarden zijn die het cholesterol aangeven. Niet voor elke waarde die het cholesterol aangaf, is een toename per se verkeerd. Ook hoeft het niet erg te zijn als het cholesterol iets verhoogt, want dit verhoogt eveneens het testosterongehalte. Het is alleen wel belangrijk dat het cholesterolgehalte niet gevaarlijk hoog wordt.

Varianten op het recept

Er zijn uiteraard ook al een aantal varianten op het recept voor bulletcoffee. Je kunt bijvoorbeeld een theelepel cacaopoeder toevoegen voor een vleugje chocoladesmaak. Een andere optie is om een snufje kaneel in de koffie te doen, wat ook direct een goede invloed heeft op je insuline gevoeligheid. Verder kun je een schep (whey) proteïne toevoegen als je ’s ochtends wel eiwitten binnen wilt krijgen. Zeker voor sporters is dit een fijne variant. In plaats van grasboter of ghee zou je ook cacaoboter kunnen gebruiken.

Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat het concept van de bulletproof coffee je wel goed in de oren klinkt, maar dat je geen koffie kan drinken of het simpelweg niet lust. In dat geval kun je ook gewoon een kop thee zetten en hier de boter en olie aan toevoegen. Dit smaakt erg lekker met citroenthee. Ook kun je ervoor kiezen om een soort vanille koffie zonder koffie te maken. Je kookt dan 500 milliliter water en hier voeg je een theelepel vanillepoeder, twee eetlepels grasboter en twee eetlepels olie aan toe. Eventueel kun je ervoor kiezen om ook nog een mespuntje stevia toe te voegen om het iets zoeter te maken. Je mixt het geheel vervolgens in de blender en daarna kun je van de vanille ‘koffie’ genieten!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 2950x
Toegevoegd: 25-02-2016 11:39
Gewijzigd: 27-03-2016 22:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!