verschillende koffie soorten

Koffie verschillende soorten

verschillende koffie soortenBen je dol op koffie of wil je koffie leren drinken? Een goede keuze om dan meer over de koffiesoorten te weten te komen. In dit artikel worden verschillende soorten koffie besproken, lees maar snel door, zodat je meer over de verschillende soorten koffie weet.

Koffie algemeen

"Koffie, koffie, een lekker bakkie koffie", was een grote hit in Nederland in de goede oude tijd gezongen door Rita Corita en kon door iedereen worden meegezongen. Het lied was een favoriet, de koffie is nog steeds favoriet bij velen. Sommigen beweren zelfs dat ze niet kunnen functioneren voordat ze koffie hebben gedronken. De koffiepauzes thuis of op je werk bepalen voor een deel het ritme van de dag. Voorheen koffie met een sigaret, een moment van ontspanning en gezellig even niksen of kletsen met collega's. De laatste drie kloppen nog steeds, de sigaret hoort er steeds minder bij. Bij het stoppen met roken is het moment van de koffiepauze voor velen een steeds terugkerend moeilijk moment. Op die momenten wordt de sigaret waarschijnlijk het meest gemist.

Hoe drink jij je koffie?

Je kunt je koffie zwart drinken, dus zonder toevoegingen, puur koffie zo uit de koffiepot, of uit de automaat. Je kunt aan de koffie suiker of zoetjes (vervanger van suiker) toevoegen en gewone melk of koffiemelk en als jij je kopje koffie feestelijk wilt maken spuit je er een toefje slagroom op. Heerlijk!! Je kunt er een cracker, een koekje (er zijn speciale koffiekoekjes) bij nemen, een plakje cake, een gebakje, een snee ontbijtkoek enz. Er zijn veel manieren om de koffiepauze gezellig en lekker te maken. Ga je tijdens het winkelen in een restaurant of koffiehuis een kop koffie drinken dan heb je vaak de keuze uit verschillende soorten koffie. Er wordt vaak een koffiekoekje aangeboden of wat heerlijke chocolade koffieboontjes (ook in de winkel verkrijgbaar) worden er in een leuk schaaltje geserveerd.

Diverse soorten koffie

Er zijn erg veel verschillende soorten koffie. De meest bekende soorten zijn: Nescafé, espresso, espresso met melk, espresso met slagroom, latte macchiato, cappuccino, irish coffee, café au lait, café americano, arabica, rubusta, french coffee, caffe crema, koffie verkeerd, wiener melange en nog vele andere namen. Lekker en bijzonder zijn bijvoorbeeld café corretto, espresso romano, koffie met likeur of koffie met ijs. En omdat smaak nog altijd zeer persoonlijk is, moet je gewoon een keer een ander kopje koffie bestellen, een soort koffie die je nog niet kent. Drink je speciale kop koffie niet zomaar even tussendoor op, maar ga er voor zitten en geniet ervan. Pas dan proef je echt hoe bijzonder koffie kan smaken.

Koffie zetten

Koffie zetten kan op diverse manieren. Het ligt er aan hoeveel kopjes koffie je nodig hebt. Er is filterkoffie en die kun je zetten op een koffiemachine, maar ook op een koffiezetapparaat. Er zijn espressomachines, deze koffie is sterker en voller van smaak dan de filterkoffie. Er is cafitesse koffie, deze wordt vaak gebruikt door de catering om veel kopjes koffie te zetten. Instantkoffie, oploskoffie of poederkoffie zet je meestal thuis als je één kopje koffie nodig hebt, maar er zijn ook koffiemachines waaruit je poederkoffie schenkt. In bedrijven staan vaak koffiemachines of koffieautomaten. Thuis zet je vaak koffie "op de pot".

Je hebt een koffiezetapparaat en doet er water in voor het aantal kopjes koffie dat je nodig hebt. Zo heb je ook steeds verse koffie. Er zijn ook koffiemachines die je thuis kunt gebruiken en waar je meer dan alleen filterkoffie mee kunt zetten. Je kunt er ook de meer speciale kopjes koffie op zetten met melk bijvoorbeeld. Het is wel meer werk om een dergelijk apparaat schoon te maken. Een koffiezetapparaat waar je alleen filterkoffie op kunt zetten heeft ook onderhoud nodig, namelijk het afwassen van de glazen pot en het regelmatig ontkalken van het apparaat.

Eerlijke koffie

Het is inmiddels al wel bij iedereen bekend dat fiartrade koffie eigenlijk een must is. Door het kopen van fairtrade koffie en andere fairtrade producten draag je bij aan de bescherming van het Regenwoud en de koffieboeren en anderen krijgen betere werkomstandigheden, ook hun leefomstandigheden verbeteren. Er zijn steeds meer winkels die deze koffie naast de gebruikelijke koffiemerken en soorten aanbieden.

Koffie en kunst

Vind jij het ook zo knap hoe men een kop koffie kan versieren met een fantastische afbeelding van opgeklopte melk (melkschuim), slagroom, versierd met chocolade enz.? Het is een waar kunstwerk hoe sommige koppen koffie worden geserveerd. Bij de koffie traiteur kun je bijzondere koffie bestellen niet alleen wat betreft uiterlijk, maar ook wat betreft smaak. Je kunt er koffie bestellen met combinaties die je niet voor mogelijk houdt.

Thema kerstpakket

Elk jaar is het weer een grote vraag voor de werkgever hoe en waarmee hij zijn personeel gaat verrassen tijdens de feestdagen. Themapakketten worden vaak gekozen, dat kan een thema zijn rondom een borrel met nootjes, worst en toastjes bijvoorbeeld, het thema thee kan gekozen worden met leuke theeglazen en diverse soorten thee, maar ook voor de koffieliefhebbers, en dat zijn er veel, kan er een mooi pakket worden samengesteld met als thema: koffie.

Werkt koffie verslavend?

Ja, aan koffie kun je verslaafd raken. Dit is echter een andere verslaving dan een verslaving aan drugs bijvoorbeeld. Vergelijk het met een verslaving aan chocolade. Veel mensen hebben koffie nodig om te presteren of om de dag te starten, dan ben je koffie verslaafd. Je bent chagrijnig als je niet eerst een aantal koppen koffie drinkt. Ook kun je hoofdpijn hebben zonder een aantal koppen koffie. Je bent niet goed wakker als je geen koffie hebt gedronken. Bij een koffieverslaving heeft de omgeving daar weinig last van, wellicht wel een beetje als je chagrijnig bent. Jij bent degene die er last van heeft en echt koffie nodig heeft om de dag te beginnen, je bent geïrriteerd zonder koffie en soms ook rusteloos totdat jij een bepaalde hoeveelheid koffie hebt gedronken. De cafeïne in de koffie zorgt voor deze verslaving. Teveel koffie is slecht voor je gezondheid: je bloeddruk kan te hoog worden en je hebt meer kans op botontkalking bij overmatig gebruik van koffie. Je kunt in dat geval de koffie vervangen door cafeïnevrije koffie. Wil jij van je koffieverslaving afkomen of wil jij het koffiedrinken verminderen dan volgen hieronder enkele tips:

  • Drink je koffie, maar vervang deze door cafeïnevrije koffie
  • Sla het tweede kopje koffie over, het is een gewoonte
  • Doe wat langer over je eerste kop koffie en geniet er intens van dan mis je de tweede niet
  • Drink in plaats van koffie een glas water of een sapje.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 4795x
Toegevoegd: 09-07-2016 09:41
Gewijzigd: 27-07-2016 00:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!