rode wijn

Rode wijn gezond?

rode wijnDrink je wel eens een glaasje rode wijn? Dan is het goed om hier meer over te lezen, want is rode wijn gezond om te drinken?

Wat is wijn?

Wijn is een drank, die gemaakt wordt van druiven, witte of blauwe druiven. Er zijn naast de witte en rode wijn ook nog rosé en mousserende wijn. Een voorbeeld van mousserende wijn is champagne. Aan het einde van het proces is wijn een alcoholische drank. Wijn wordt vaak bij het diner gedronken, maar ook zonder eten, bij de borrel wordt wijn gedronken. Rode wijn is wijn die ontstaat door de most van de blauwe druiven en de schillen ervan te laten vergisten. Most is sap van de druiven (kunnen ook andere vruchten zijn) dat vers geperst is, maar nog niet vergist is (suiker is nog niet omgezet in alcohol). De kleur van de rode wijn heeft zij te danken aan de kleurstoffen die in de druivenschillen voorkomen. Je ziet vaak aan de tint rood of je te maken hebt met jonge rode wijn of een wat oudere. Jonge rode wijn is paars en de wat oudere rode wijn neigt naar roodbruin of oranje.

Verschil rode en witte wijn

Uiteraard de kleur is het grote verschil tussen rode en witte wijn.

 • Rode wijn wordt van blauwe druiven gemaakt, maar ook witte wijn kan naast witte ook van blauwe druiven worden gemaakt. In dat laatste geval worden de schillen van de blauwe druiven, waarin de kleurstof stof, niet toegevoegd.
 • Voor rosé worden blauwe druiven gebruikt, maar de druivenschillen worden eerder verwijderd, zodat er minder kleurstof kan worden afgegeven aan de most. Witte wijn wordt gezien als een meer gangbare wijn dan de rode wijn.
 • Men zegt dat witte wijn toegankelijker is voor iedereen. Iedereen die witte wijn lekker vindt hoeft geen favoriet te zijn van rode wijn.
 • De smaak van rode wijn is namelijk totaal anders. Men zegt dat je rode wijn moet leren drinken! Na de productie wordt de witte wijn vrij snel in flessen gedaan. Rode wijn daarentegen moet eerst nog rijpen in wijnvaten. Er kan een behoorlijke tijd overheen gaan, voordat de rode wijn de fles in gaat.
 • Het verschil van smaak tussen rode en witte wijn is groot. Dit grote verschil kan als volgt worden uitgelegd: bij rode wijn wordt gebruik gemaakt van de totale blauwe druif, het sap, de pitten en de schil, bij witte wijn wordt alleen het sap van de witte druif of het sap van de blauwe druif gebruikt.
 • En ook omdat het productieproces anders verloopt is het smaakverschil tussen beide soorten wijn zo groot.  

Is rode wijn gezonder dan witte wijn?

Wijn drinken heeft voordelen en nadelen. Dat geldt zowel voor rode wijn als ook voor witte wijn. Het is belangrijk dat als je wijn drinkt, dat je dit met mate doet. Dit geldt echter voor alle alcoholische drank, omdat een verslaving of een alcoholvergiftiging dichter bij zijn dan je denkt als je een stevige (wijn)drinker bent.

 • Een glas rode wijn per dag drinken kan diabetes voorkomen, daar staat tegenover dat teveel rode wijn de kans op diabetes en obesitas juist zou vergroten.
 • Niet te zoete rode wijn met een laag alcoholpercentage zou de kans op hartproblemen verlagen.
 • Rode wijn bevat antioxidanten die je weerstand helpen verhogen.
 • Rode wijn zorgt voor een betere doorbloeding. Rode wijn werkt positief op je ogen en tegen Alzheimer. Je zou door een glas rode wijn per dag te drinken een verminderde kans op longkanker hebben.
 • Bij witte wijn zorgt de alcohol voor een desinfecterende werking en witte wijn bevat antioxidanten, die helpen om de weerstand te verhogen.
 • Nadelen van rode wijn zijn de metalen die zij bevat. Deze metalen bevorderen het oxidatieproces en dat zorgt ervoor dat je een grotere kans hebt op bepaalde soorten kanker (antioxidanten hebben dus voordelen en nadelen).
 • Denk bij nadelen ook aan alcoholvergiftiging. Een lever die wordt aangetast en aan de verslavende werking door de alcohol. Als laatste nadeel wordt genoemd: door rode wijn te drinken krijg je veel calorieën binnen.

Rode wijn in cadeauverpakking

Ondanks het feit dat er ook nadelen kleven aan het drinken van rode wijn, worden er in de maand december vele flessen rode wijn verkocht. De rode wijn wordt bij het kerstdiner gegeten, toegevoegd tijdens het bereiden van het vlees en 's avonds gedronken bij de hapjes. De rode wijn wordt gekocht om zelf tijdens het kerstdiner te drinken. De verpakking doet dan niet ter zake. Wil je echter een lekkere fles rode wijn cadeau geven met kerst of bij een andere gelegenheid, dan kun je rode wijn in cadeauverpakking kopen. Dat ziet er heel feestelijk uit. Heerlijke rode wijn in een mooie papieren zak of in een kist. Je kunt de wijn cadeau geven met enkele fraaie wijnglazen.

Rode wijn als kerstgeschenk

Kerst staat voor de deur en veel werkgevers hebben de kerstpakketten al besteld. De goed gevulde boodschappenmand zal zeker weer favoriet zijn. Maar een prachtig wijnpakket met glazen, of met een tijdschriftenbon is ook een leuk idee om als kerstgeschenk te geven. Heb je een eigen bedrijf? Denk je dit jaar ook aan je zakenrelaties als je de kerstpakketten gaat bestellen? Een goede fles rode wijn mooi en feestelijk verpakt zal zeker gewaardeerd worden. Ben je zelf geen wijnkenner, laat je adviseren. Veel mensen bereiden met kerst een diner en maken er iets speciaals van. De rode wijn die zij als kerstgeschenk ontvangen kan een goede toevoeging zijn bij het bereiden van vlees. Uiteraard kan er met de rode wijn ook geproost worden op het nieuwe jaar.

Drankpakket als kerstcadeau

Bij een drankpakket als kerstcadeau kun je denken aan witte wijn, rosé, rode wijn, champagne (proosten op het nieuwe jaar), cognac, whisky enz. De fles of flessen kunnen vergezeld gaan van een set fraaie glazen, een tijdschriftenbon, een welnessbon of andere cadeaubon. De flessen wijn en andere drank kunnen mooi verpakt worden in een kistje bijvoorbeeld. Leuk om te geven en te ontvangen. Een persoonlijk kaartje en een nieuwjaarswens eraan toevoegen en je hebt als werkgever een fantastisch kerstcadeau, dat zeker gewaardeerd zal worden. Laat je adviseren welke wijn het meest geschikt is als kerstcadeau. Welke wijn is het meest toegankelijk voor de meeste mensen?  

Rode wijn, waarbij drink je deze?

Je drinkt de wijn die je lekker vindt en je maakt de combinatie van eten en wijn zelf, naar jouw smaak of die van je gasten. Online kun je vinden "hoe het hoort" en "wat het meest gebruikelijke is". Er staat online bij welk vlees je witte wijn, rode wijn of rosé hoort te drinken. Er worden ook namen van wijnen met name genoemd die het meest populair zijn of het meest geschikt zijn om bij bepaalde soorten vlees te drinken, maar ook om toe te voegen aan het vlees tijdens de bereiding. Online vind je tevens recepten van hapjes met de bijbehorende wijnen. Tip: zit bij jou in de buurt een goede slagerij, een vakman, vraag hem of haar om advies als je niet op je eigen smaak vertrouwt. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 5107x
Toegevoegd: 21-11-2016 11:36
Gewijzigd: 12-12-2016 00:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!