Theorie examen

Je theorie examen halen in acht handige stappen

Theorie examenHet halen van de toets der toetsen vereist inzet en discipline. Lees hier hoe jij jezelf kunt verzekeren van dat felbegeerde certificaat!

Stap 1: stap in!

Ja, of stap op als het om een motor, brommer of scooter gaat. Niet letterlijk, uiteraard; eerst moet je je rijbewijs ervoor halen. En de eerste grote stap is je theorie examen. De eerste kleine stap is leren voor diezelfde toets.

 

Dat moet je niet vanuit het eerste het beste gidsje doen. Je hebt een boek van enige kwaliteit nodig. Bovendien wil je zeker weten dat het boek dat je bestudeert actueel is. In 2019 wil je niet je verkeersregels leren uit een boek dat in 1994 werd gedrukt. Verkeersregels hebben namelijk de gewoonte om herzien te worden; dit betekent dat de kans op een lage score tijdens je examen behoorlijk is als je hebt geleerd vanuit verouderd lesmateriaal.

 

Wees er dus zeker van dat je theorieboek up-to-date is. Ga dit goed na in de (web)winkel waar je je boek gaat kopen voordat je een weloverwogen keuze maakt.

Stap 2: stel eisen!

Dit is eigenlijk een onderdeel van de vorige stap. Behalve dat je boek actueel is, moet deze ook voldoen aan de eisen van het CBR. Dit is het centrale orgaan dat alle examens afneemt en rijbewijzen toekent. Het beste kies je voor een boek dat qua hoofdstukindeling alle officiële 25 categorieën van het CBR behandelt. Zo weet je zeker dat je alle relevante informatie tot je beschikking hebt die ook echt op de toets gevraagd kan worden.

 

Kortom, een officiële CBR indeling is wel het minste waaraan je lesboek zal moeten voldoen. Wees streng voor jezelf en neem geen genoegen met minder! Zo weet je zeker dat je straks met de juiste kennis je examen behaalt en verantwoord de weg op kunt.

Stap 3: kies je medium!

Je medium? Ja, van waaruit je leert. Maar da’s toch gewoon een boek?

 

Ja, traditioneel gezien wel. Maar digitaal gezien ook! Als je kiest voor iTheorie, dan kun je leren vanaf je favoriete mobiele apparaat. Je leest de tekst vanaf je smartphone, tablet of laptop. Bovendien is deze module heel handig voor mensen met dyslexie; er bestaat namelijk een gesproken variant van het digitale lesboek! Deze is overigens volgens de 25 CBR categorieën ingedeeld, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

 

Bovendien staat iTheorie vol met video’s en animaties over praktijk, regelgeving en gevaarherkenning. De module ‘groeit’ als het ware met je mee. Naarmate je kennis vordert, worden er steeds meer mogelijkheden ontgrendeld. Daaronder vallen zeer uitgebreide oefentoetsen, die je een heel goed inzicht geven in je uiteindelijke examen.

 

Kortom, zakken is nagenoeg onmogelijk als je iTheorie gebruikt om je voor je theorie examen voor te bereiden. En gebeurt dat onverhoopt toch? Geen paniek! Je hebt dankzij iTheorie recht op een gratis herhalingscursus.

Stap 4: begin op tijd!

Sterker nog, leg jezelf het vuur na aan de schenen! Zo’n examen is namelijk echt niet niks, hoor. Het is een hele pittige toets en eentje die je niet telkens opnieuw wilt hoeven doen. Probeer niet puur in je hoofd op te slaan wat er in je tekstboek staat maar probeer je ook de logica eigen te maken. Dat is de beste en meest efficiënte manier om de stof te onthouden. Veel mensen denken dat feitjes stampen goed genoeg is maar echt begrijpen is juist essentieel! Gebrek aan inzicht is één van de voornaamste redenen waarom kandidaten de eerste keer niet slagen, heeft onderzoek uitgewezen.

 

Breng daarom goed in kaart wat je moet leren en besteed er meerdere uren per dag aan. Begin hier vroeg genoeg mee, zodat je zeker weet dat je ruim op tijd alle benodigde informatie goed in je hoofd hebt zitten. Als je een overzichtelijk boek hebt aangeschaft met de 25 CBR categorieën, zoals we in de vorige stap aangaven, moet dit lukken. Deze indeling maakt je lesmateriaal namelijk overzichtelijk en geeft je een goede houvast tijdens het leren.

 

Dus, kom op! Ga op zoek naar degelijk lesmateriaal en begin direct met leren.Stap 5: herken gevaar!

Een belangrijk onderdeel van je examen is gevaarherkenning. Je krijgt tijdens de toets vijfentwintig verkeerssituaties voorgelegd; net als tijdens echte verkeersdeelname heb je heel kort de tijd om te reageren. Zie je nu waarom we in de vorige stap verkondigden dat inzicht zo belangrijk is?

 

Remmen, het gas loslaten of niets doen. Dat zijn de drie opties die je op de diverse situaties die worden getoond kunt toepassen. Aan jou om te bepalen wat de juiste respons is bij acuut of potentieel gevaar. Want natuurlijk rem je als er plotseling iemand de weg op rent. Maar als je slechts het idee hebt dat er iets kán gebeuren. Wat dan?

 

Uiteindelijk zul je dertien van de vijfentwintig vragen correct moeten beantwoorden om voor dit onderdeel te slagen.

Stap 6: test je kennis!

Om zeker te weten dat je volledig bent voorbereid op de grote toets, kun je maar beter goed oefenen. Dit doe je met proefexamens die qua niveau en vraagstelling gelijk zijn aan de échte vuurproef.

 

Toegang tot dergelijke oefentoetsen, voor in totaal tien uur, krijg je met een theoriekaart. Deze wordt bij de betere boeken meegeleverd. Dit geeft je volop de mogelijkheid om je kennis te testen en een inzicht te krijgen in hoe klaar je bent voor je theorie examen. Kortom, een onmisbare tool voor je voorbereiding op je toets!

Stap 7: reserveer je examen!

Ga naar de website van het CBR en reserveer jouw plek voor het centrale theorie examen. Hiervoor heb je een DigiD account nodig en de stappen hiervoor volgen. Als je al aangesloten bent bij een rijschool, kan je instructeur ook een plek voor je reserveren. Houd er rekening mee dat hij of zij hiervoor mogelijk kosten in rekening brengt.

 

Soms gooit een onverwachte situatie roet in het eten en moet je het tijdstip van je theorie examen wijzigen. Tot zeven dagen voor de oorspronkelijke datum is dit mogelijk. Binnen dit tijdsbestek kan je examen alleen verzet worden als er beschikbare data in het verschiet liggen. Let op! Annuleren is niet mogelijk en je geld terugkrijgen gebeurt enkel onder strikte voorwaarden. Op de website van het CBR lees je hier meer over.

Stap 8: leg je examen af!

Ben je er klaar voor? Heb je alle kennis en inzichten paraat om je examen met goed gevolg af te leggen?

 

Nou, ga er dan voor. Heel veel succes!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 2779x
Toegevoegd: 14-08-2018 14:34
Gewijzigd: 16-08-2018 12:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!