Karate en zijn verschillende stijlen

Karate en zijn verschillende stijlen

Karate en zijn verschillende stijlenKarate is een van de bekendste vechtsporten. Misschien wil je op karate maar je wet er niet veel van, hoe zit het eigenlijk met karate en wil je meer weten over karate? Lees dan hier meer over karate en de vele unieke varianten.

Karate

Karate is een sport met veel varianten. Fysiek & mentaal is de sport goed voor je. Je lichaam ontwikkelt zich als je de sport beoefend. Je gebruikt je lichaam daarom ook op allerlei manieren. Met de oefeningen in de sport word je kracht, uithoudingsvermogen verbetert en sterker, niet vergeten is dat je reflexen en snelheid ook sneller worden. Het zorgt er ook voor dat je na het sporten ontspannen voelt en gewoon weer fit. Fysiek is niet het enige, namelijk mentaal word je er ook sterker van. Zo leer je om door te zetten en je discipline verbeterd. Na het vele oefenen van de sport kan het eventueel ook jezelf helpen om te beheersen. Je kan karate zelfs gaan zien als een manier van leven. Karate wordt gebruikt voor zelfverdediging. De eerste stap als je karate gaat leren is om verdediging als eerste te gaan leren. Je bent natuurlijk niet gelijk de beste maar je zal zien dat je moeilijker te verslaan bent. In de sport karate worden ook wedstrijden gehouden. Je hebt bij deze wedstrijden verschillende onderdelen, zoals Kata en Kumite .

Kihon

De betekenis van Kihon is basis. Bij Kihon is je techniek erg belangrijk. Tijdens Kihon leer je hoe je moet afweren, stoten, vegen, trappen, sprongen en klemmen. Je leert ook nieuwe technieken en hoe je kan verbeteren of perfectioneren zelfs van eerdere technieken die je al kon. De dingen die je geleerd had als basis van karate kan je stilstaand doen of tijdens het bewegen. Het verschilt per niveau waar je jezelf op gaat verbeteren en oefenen. Bij mensen die net zijn begonnen word er dan vooral gelet op het leren van nieuwe bewegingen en de basis. En bij mensen die wat meer ervaren zijn word gelet op hoe ze het uitvoeren. Als je bij de experts hoort zal er aandacht besteden worden aan mentale kracht, creativiteit en tactiek.

Kata

Veel mensen kennen het onderdeel kata niet. Het hoort toch echt bij de sport. Je kan kata zien als een alleengevecht. Bij kata beeld de karateka (iemand die aan karate doet) een gevecht in. Dit gevecht kan 1 of meerdere tegenstanders bevatten. Als je eerste techniek gebruikt is deze altijd verdedigend. Per kata verschilt het wat zijn naam is, ook is het verschillend per karatestijl wat voor kata’s die heeft. Kata is bedacht om je technieken te verbeteren en uiteindelijk perfect te doen. Eerst werd het nog niet als wedstrijdonderdeel gezien, dit word vandaag de dag wel gedaan. Hier word de karateka beoordeelt op verschillende aandachtspunten. Zo word er bijvoorbeeld beoordeelt dat je het perfect uitvoert, hierbij moet je de goede technieken gebruiken terwijl je balans behoudt, krachtig maar toch moet je ook beheerst zijn. Nog 2 belangrijke onderdelen zijn je ritme en je ademhaling. Het belangrijkste wat je moet tonen bij kata is, dat je echt aan het vechten bent en niet gewoon je technieken uitvoert. Als er geen leven in is dan heb je het niet meer over kata.





Kumite

Bij kumite pas je daadwerkelijk je technieken toe op een partner, dit is aanvallend en verdedigend. Je hebt wedstrijden in teams of gewoon alleen. Als je in teams speelt heb je 2 teams die tegen elkaar vechten, die teams bestaan uit 3 tot 5 karateka’s. Hier vechten ze 1 tegen 1 maar de uiteindelijke team score bepaald wie er wint. Degene die als eerste begint draagt de rode band en de ander een blauwe. Als je individueel een wedstrijd speelt is het 1 tegen 1. Hoelang een wedstrijd duurt heeft te maken met de leeftijd van de karateka’s. De jongeren mensen doen namelijk een wedstrijd van 90 seconden. Bij oudere word die verhoogt naar 3 minuten. Je kan punten verdienen als je trappen, stoten of worpen uitvoert. Als je uiteindelijk de meeste punten heb, win je de wedstrijd. Strafpunten kan je ook krijgen, je kan namelijk strafpunten krijgen als je buiten de mat stapt of een te harde actie uitvoert. Ze spelen op een mat die 10 bij 10 meter is en blauw gekleurd, op deze mat hebben ze ook nog een rode rand die 8 bij 8 meter is. Als je een wedstrijd speelt heb je ook bescherming nodig. De volgende dingen zijn nodig:

  • Een bitje dat je tanden beschermt als je een klap tegen het hoofd krijgt.
  • Lichaamsbescherming – Dit word gedragen onder je karatepak om de klappen te verminderen.
  • Handschoenen – Zorgt ervoor dat de stoten minder hard aankomen.
  • Been en voetbeschermers – Dit beschermt je tegen harde trappen.
  • Je hebt ook nog kruis & borstbescherming - Kruisbescherming is vooral voor de mannen maar kan ook voor vrouwen gebruikt worden. En borstbescherming is voor de vrouwen.

De kleur van je bescherming hangt ervan af wat voor kleur band je draagt. Draag je blauw dan word je bescherming ook blauw dit zelfde geld voor de kleur rood.

Verschillende stijlen

In karate heb je verschillende stichters. Het beoefenen van karate ging bij elke stichter op een andere manier. Zo kreeg je uiteindelijk verschillende stijlen binnen het karate. De meest voorkomende zijn Goju Ryu, Shito Ryu, Wado Ryu, Shotokan en Kyokushinkai.

Goju Ryu

De naam Goju komt van een oud Chinees boek dat ging over martiale kunsten, dit boek heette Bubishi. Goju is een samenwerking tussen hard en zacht. Go staat voor hard, ju voor zacht en ryu staat voor stijl. De stijl kent namelijk harde technieken maar ook zachte technieken.

Shito Ryu

Eén van de belangrijkste stijlen in Japan is Shito Ryu en ook zelfs in andere landen. Shito Riyu is bedacht door Kenwa Mabuni. De naam Shito Ryu is een eerbetoon naar de leermeesters van Kenwa Mabuna genaamd Higashionna en Itosu.

Wado Ryu

Hironori Ohtsuka was in Jujutsu een grootmeester. Hij is degene die Wado Ryu karate-do heeft bedacht, dit deed die door Jujutsu samen te voegen met de belangrijkste delen van Okinawaans Karate-do. Wado Ryu is wel anders dan andere stijlen van karate-do. Dit komt doordat ze veel meer gebruik maken van worpen, klemmen en grepen. De technieken zijn vaak zacht en passen zich aan hoe de energie is van je tegenstander, dit neutraliseren ze daardoor.

Shotokan

De eerste stijl en ook de meeste beoefende is Shotokan. De stijl bevat harde technieken en standen. De naam Shotokan kwam pas in 1939 toen de eerste dojo opgericht werd. De betekenis van Shotokan is school. De eerste dojo heeft maar 6 jaar plaats gevonden, hij werd namelijk uiteindelijk kapot gemaakt toen in 1945 een Amerikaanse luchtaanval de dojo raakte.

Kyokushinkai

Matsutatsu Oyama is degene die de oprichter is van Kyokunshin karate-do. In de Japanse karate had die een hele grote indruk. Zijn eerste dojo heeft hij uiteindelijk in 1954 opgericht. Vervolgd met zijn tweede dojo die hij opende in 1956. Samen heeft hij uiteindelijk met andere de stijl bedacht, genaamd Kyokuskinkai.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 819x
Toegevoegd: 30-11-2022 16:16
Gewijzigd: 02-12-2022 09:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!